Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Viesmīlība ar videonovērošanu

Pat ja kāda banka vairs nav tik rosīga kā kādreiz, tās ēkās joprojām strādā cilvēki un joprojām ir ko darīt arī apsardzei. Viens no šādiem objektiem ir Ingas Volframas (38) pārraudzībā. Apsardzē un firmā G4S viņa nonāca pēc pamatīgas pieredzes viesmīles un restorānu menedžeres amatos gan Latvijā, gan Amerikā, kur pavadījusi septiņus garus gadus. Tomēr uz restorāniem Ingu atpakaļ vairs nevelk. «Izmantošu visus apmācības kursus un iespējas, tiekšos uz augšu šajā, apsardzes jomā.»

Izvēlējās viesmīlību

Kad Inga vēl mācījās Rīgas 3. vidusskolā, viņas sapnis bija žurnālistika. Bijušas publikācijas tālaika jauniešu žurnālā Draugs un laikrakstā Padomju Jaunatne, taču pēc skolas beigšanas Inga izlēma, ka būs viesmīle tāpat kā vecākā māsa. Izmācījusies viesmīļu skolā, viņa sāka strādāt restorānā Rīga. «Bija interesanti, zālē bijām ap 20 oficiantiem, bijām draudzīgs kolektīvs. Paveicās arī ar cilvēku, kas mani apmācīja.»

Kad restorānā samazināja štatus, Inga atrada darbu Latvenergo atpūtas bāzē Liesma Jūrmalā (tajā ietilpa viesnīca un konferenču centrs), kur iekārtojās sākumā par viesmīli, pēcāk par bārmeni, jo gribējās ko pamainīt. «Man visu laiku vajag attīstību.»

Inga apprecējās, piedzima meitiņa. Abi ar vīru iegādājās dzīvokli, paņēma kredītu, taču drīz saprata, ka ar policista un viesmīles algu nespēj savilkt galus. Ingai Amerikā dzīvoja draudzene, kas aicināja par krustvecākiem savam bērnam un ciemos. «Aizbraucām. Atceros, staigājām gar okeāna malu, lasīju izmētātos centus. Vīrs teica - tas uz atgriešanos. Es teicu - liecies mierā, kāda atgriešanās?!» Inga stāsta. Tomēr pēc gada abi jau kravāja somas, lai dotos uz ASV otrreiz - strādāt. Latvija tolaik vēl nebija ES, savukārt ASV vīza uz 10 gadiem jau bija dabūta. «Kā lielākajai daļai arī mums likās, ka Amerikā dolāri aug kokos - aizbrauksim, saplūksim un pēc pusgada brauksim mājās atdot kredītu. Diemžēl viss ieilga.»

Kredīts un Amerika

Ņujorkā Ingas vīrs atrada darbu celtniecībā, bet pašai gājis grūtāk, līdz iekārtojusies kulinārijā, virtuves darbos. Pirmie divi gadi ASV bijuši ļoti smagi. «Kamērapaudz» ar paziņām un saproti, ko tā valsts no tevis grib un ko tu no tās vari paņemt. Arī vide, cilvēki ir citādi. Mēs visam un visiem ticam. Tur katrs cīnās par izdzīvošanu - var teikt vienu, bet darīt ko citu,» Inga stāsta. Vissmagākā gan bija prombūtne no meitas, kas bija palikusi Latvijā kopā ar omi.

Inga atrada viesmīles darbu krievu imigrantu restorānā, bet vēl pēc kāda laika iepazinās ar kāda restorānu tīkla īpašnieku, kas viņu uzaicināja izmēģināt spēkus restorāna menedžeres amatā. Ingas pienākumi bija pieņemt banketu pasūtījumus, izvēlēties klientiem galdus, sagaidīt restorāna viesus, sekot līdzi oficiantu, pavāru un apsardzes darbam. Restorānā bija trīs zāles, 750 sēdvietu, bet lielākais izaicinājums bijis darbs ar personālu. Inga kolektīvā bija vienīgā sieviete un saviem padotajiem - vīriešiem pēc 30 - nereti bija spiesta rādīt raksturu, grūtumu izraudot mājās uz pleca vīram, kas arī bija sācis strādāt šī restorāna apsardzē. Gadījušies arī piedzīvojumi. Reiz Inga aizgājusi uz lielo saldētavu pagrabā pēc musļa paraugiem, bet durvis iesprūdušas, ārā nav tikusi. «Biju stresā, bet Dievs stāvēja klāt - durvīm vēlreiz viegli pieskāros, un tās padevās.»

Vēlāk Inga sāka strādāt tā paša saimnieka jaunuzbūvētā restorānā, kas bija nedaudz mazāks. Arī uz to cilvēki plūduši straumēm, uzstājušies fantastiski dziedātāji. Tomēr, tiklīdz kredīts bija atmaksāts, Inga ar vīru atgriezās Latvijā. «Atbraucām, un jutu, ka esmu nokavējusi laiku, kurā mans bērns izaudzis līdz tīnim un mana mamma novecojusi. Tas ir pat traģiski, lai gan daudzi to nesaprot,» Inga saka.

Acis baidās, rokas dara

Atgriešanās cēla spārnos, bet sadzīve lika raizēties. Inga Latvijā atgriezās 2009. gadā, krīzes laikā, kad darbiniekus nevis meklēja, bet atlaida. Viņa apguva friziera arodu, domāja par sava salona atvēršanu, taču drīz saprata, ka saloni ir uz katra stūra, bet dzīvības tajos - nekādas. Atmeta biznesa iecerei ar roku.

Kad vīrs, kas bija sācis strādāt G4S, sāka stāstīt, ka apsardzes jomā ir arī sievietes, tas Ingu ieintriģēja. Viņa aizgāja uz G4S biroju aprunāties un drīz kļuva par uzņēmuma darbinieci. Sākumā bijis pagrūti. «Bet - acis baidās, rokas dara, arī galva uz pleciem ir. Man daudz palīdzēja kolēģi, vadītāji.» Inga strādājusi pie videonovērošanas, caurlaidēm. «Tas ir darbs ar komunikāciju, kas sievietēm ir pat piemērotāks nekā vīriešiem.» Vēlāk Ingai piedāvāta objekta vadītājas vieta, un nu viņa organizē arī padoto darbu gan pāris objektos, gan atsevišķos pasākumos, sastāda darba grafikus, cenšoties būt pretimnākoša priekšniece. «Lasīju, ka labs vadītājs zina sava darbinieka mājdzīvnieka vārdu. Darba attiecībām, manuprāt, jābūt mazliet dziļākām nekā tikai darba attiecībām.»

Ingai patīk darbs ar cilvēkiem un tas, ka G4S ir izaugsmes iespējas. Šogad vien viņa uzņēmumā apmeklējusi trīs kursus - par vadītāja prasmju pilnveidošanu, lojalitāti, klientu apkalpošanu. Savukārt brīvajā laikā paralēli grāmatu lasīšanai, ģimeniskiem baseina apmeklējumiem un pastaigām ar abiem suņiem pa mežu Inga apgūst autovadīšanu. «Visu laiku sevi ir jāattīsta, jānodarbina, pēc kaut kā ir jātiecas, tad arī iespējas pie tevis nāks. Ja zūd mērķis, cilvēks notrulinās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2011
apsardzes darbiniece un apsardzes objektu vadītāja apsardzes kompānijā G4S
2006-2009
menedžere restorānā Passage Palace ASV
2003-2006
viesmīle restorānā Hunter House ASV
1999-2001
viesmīle, bārmene menedžere Latvenergo atpūtas bāzē Liesma
1997-1999
viesmīle restorānā Rīga

Hierarhija

G4S vadība

Fiziskās apsardzes nodaļas vadītājs

apsardzes objekta vadītāja Inga Volframa

astoņi apsardzes darbinieki vienā objektā un seši - otrā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?