Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Viktors Suvorovs. Ledlauzis

Romāna fragmenti

Lai vēl atvieglotu Vācijas stāvokli, komunisti tai atdeva visu, kas vien tiem bija: teritorijas, maizi, zeltu, tēraudu, ogles un daudz ko citu. Ļeņina nodoms bija vienkāršs: lai tik Vācija un Austroungārija karo pret Lielbritāniju, Franciju un ASV. Lai nokausē cita citu. Galvenais ir neļaut kara liesmām apdzist. Mēs tikmēr pastāvēsim maliņā, piemetīsim pa pagalītei. Brīdī, kad pēc Ļeņina pavēles Brestā parakstīja miera līgumu ar Vāciju, Petrogradā noritēja intensīva gatavošanās Vācijas valdības gāšanai.

Šajā laikā Petrogradā pusmiljona tirāžā tika izdota komunistiska avīze vācu valodā Die Fackel. Vēl pirms Brestas miera līguma parakstīšanas, 1918. gada janvārī, Petrogradā tika izveidota vācu komunistiskā grupa Spartaks. Avīzes Die Weltrevolution un Die Rote Fahne arī radās nevis Vācijā, bet gan komunistiskajā Krievijā - pēc miera līgumu ar Vāciju parakstījušā Ļeņina pavēles. (Graždanskaja voina i vojennaja intervencija v SSSR. 1987. 397. lpp.)

20. gadsimta 20. gados komunisms Vācijā jau bija laidis dziļas saknes. Tam savu roku bija pielicis Ļeņins un izdarījis to tieši tajā brīdī, kad Vācija karoja nogurdinošā un bezcerīgā karā rietumos, bet Ļeņinam bija «miera» līgums ar Vācijas valdību.

*

Pirmais pasaules karš bija beidzies. 1918. gada novembrī Eiropā izveidojās situācija, par kādu Kremļa vadoņi tika sapņojuši. Visi karojušo valstu militārie un ekonomiskie resursi bija izsmelti līdz pēdējam. Eiropu pārņēma nebijuša mēroga krīze, kas aptvēra visas sociālās sfēras: ekonomiku, politiku, ideoloģiju. Vācija atzina sevi par uzvarētu. Monarhija krita. Vācijā valdīja bads un anarhija. Un te pēkšņi Ļeņina un Trocka miermīlīgums izčibēja. 1918. gada 13. novembrī, trešajā dienā pēc Pirmā pasaules kara beigām, Padomju Krievijas valdība pavēlēja Sarkanajai armijai sākt iebrukuma operācijas Eiropā.

Ir pietiekami, ja palūkojas jebkurā no to dienu daudzo sēžu un kongresu protokoliem, lai pārliecinātos, ka dienaskārtībā bija tikai viens jautājums: pasaules revolūcija. Padomju iebrukuma mērķis bija komunisma ieviešana visā Eiropas kontinentā. Jau pēc dažām dienām Sarkanā armija ieņēma Baltijas valstis:

1918. gada 29. novembrī tika izveidota Igaunijas komunistiskā valdība;

1918. gada 4. decembrī - Latvijas;

1918. gada 8. decembrī - Lietuvas.

«Latvijā 17. decembrī (1918. gada - V. S.) tika publicēts boļševiku manifests, kurā Vācija tika norādīta kā drīzākais iebrukuma mērķis.» (J. Feļštinskis. Krušeņije mirovoi revoļucii. 529. lpp.) Tomēr nav jālasa ne uzsaukumi, ne manifesti, ne kongresu un sēžu rezolūcijas un lēmumi. Aicinājumi uz pasaules karu tajās dienās bija pārņēmuši visu sarkano Krieviju. Aicinājums uz jaunu pasaules karu blieza sejā gan no jaunās ābeces pirmās lappuses, gan no miljoniem plakātu, ar ko bija aplīmētas mājas veselu ielu garumā, aicinājums izskanēja katrā darba sapulcē, katrā sarkanarmiešu mītiņā, no visām tribīnēm un skaļruņiem un, protams, no visu preses izdevumu lappusēm: pasaules kara liesmas uzpūtīsim!

Ļeņina aprēķins bija precīzs: kara novārdzinātā Vācijas impērija neizturēja militāro sasprindzinājumu. Karš beidzās ar impērijas krišanu un revolūciju.

(Turpinājums 9. janvāra numurā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Viktora Suvorova slavenākais darbs «Ledlauzis» arī pēc 20 gadiem ir faktu analīzē nepielūdzamākais Otrā pasaules kara pētījums. Grāmatas jaunajā izdevumā autors ir būtiski papildinājis vēsturisko kopainu, klāt nākušas 20 jaunas nodaļas, un šis veikums tikai apstiprina jau sen viņa doto atbildi uz jautājumu: KURŠ sāka Otro pasaules karu. (Saīsināts pirmo nodaļu fragmentu publicējums. Jaunā grāmata jau iznākusi.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?