Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Vilkaste: baidos par visu savu ģimeni

Aizvien XXI gadsimta Eiropā nākas secināt, ka cilvēka tiesības uz taisnīgumu un vienlīdzību bieži piekāpjas šauru interešu grupu savtīgiem mērķiem. Šādus secinājumus pauda dažādu pasaules valstu cilvēktiesību eksperti prestižajā Sorbonas Universitātē Parīzē 26. novembrī notikušajā starptautiskajā zinātniskajā konferencē Taisnīguma klusēšana.

Cilvēktiesības kā Eiropas pamatvērtību platforma. Lai arī Eiropas valstu valdības uzsver cilvēktiesību ievērošanu kā pamatu demokrātiskas sabiedrības pastāvēšanā, daudziem Eiropas pilsoņiem aizvien nākas saskarties ar cilvēka pamattiesību neievērošanu.

Bijušais Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Valters Švimmers konferencē norādīja uz nopietnām problēmām cilvēka pamatvērtību ievērošanā, lielu savas uzstāšanās daļu veltot Latvijā notiekošajam procesam pret uzņēmēju Ināru Vilkasti un bijušo Muitas kriminālpārvaldes vadītāju Vladimiru Vaškeviču un norādot - iedziļinoties lietas niansēs, rodas bažas par apsūdzību safabricējumu gan pret I. Vilkasti, gan V. Vaškeviču. V. Švimmers pauda, ka I. Vilkastes un V. Vaškeviča lietu nevar uzskatīt tikai par vienas ģimenes problēmu, šis gadījums liek aizdomāties par cilvēka tiesību un pamata brīvību ievērošanas problēmām visā pasaulē. Konferencē kā īpašais viesis piedalījās arī I. Vilkaste, kura iepazīstināja ar savu redzējumu un faktiem par visu līdzšinējo procesu.

Konferencē eksperti sprieda par cilvēktiesību ievērošanas problēmām pasaulē. Taču faktiski ikviens no runātājiem vairāk vai mazāk skāra ar jūsu ģimeni saistīto procesu Latvijā. Rodas loģisks jautājums - kāpēc vienai ģimenei daudzu valstu eksperti velta tik īpašu uzmanību, jo ne jau jūs esat vienīgie, kuru tiesības būtu pārkāptas? To nevarēja nepamanīt.

Tas ir mans daudzu gadu darba rezultāts. Kad Latvijā bijām izsmēluši visas iespējas, lūdzot mūs pasargāt no drošības struktūru darbinieku īstenotā terora, taču tā arī atbalstu nesaņēmām, vērsos pie citu ES dalībvalstu cilvēktiesību ekspertiem, kā arī Eiropas Padomes struktūrās, tostarp Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Latvijā neviena institūcija nevienu mūsu iesniegumu neizskatīja pēc būtības. Ja arī saņēmām atbildi, tad absolūti formālu. Bija sajūta, ka visi atbildīgie dienesti pēkšņi kļuvuši kurli un akli. Bet patiesībā šis tīkls, ko ir izveidojuši atsevišķi politiķi, drošības struktūru darbinieki un kriminālās pasaules pārstāvji, ir spējis radīt savu ietekmes sistēmu uz visu procesu, kura centrā ir mūsu ģimenes psiholoģiska un fiziska ietekmēšana ar galveno mērķi - pilnībā neitralizēt vai iznīcināt.

Šie ir skarbi vārdi. Varat minēt konkrētus piemērus?

Esmu izveidojusi shematisku aprakstu, kas detalizēti parāda pret mums īstenotās represijas pēdējos desmit gados - jaunākās meitas nolaupīšanas mēģinājums, noziedznieku sarīkots gāzes balonu sprādziens manā privātmājā, pornogrāfiska satura fotogrāfiju izgatavošana, kurās bija iemontēta mūsu meitas seja, V. Vaškeviča slepkavības mēģinājums 2007. gadā, kad tika uzspridzināta viņa automašīna.

Uzskatāt, ka viņu gribēja nogalināt, nevis tikai iebiedēt? Sprādzienu taču organizējuši profesionāļi, kuri reti kļūdās.

Esmu pārliecināta, ka mērķis bija viņu nogalināt. Viņiem kaut kas līdz galam neizdevās, tāpēc diezgan drīz viss process tika pavērsts pretējā virzienā - pret pašu V. Vaškeviču, un sprādzienu sāka skaidrot ar viņa saistību ar kriminālo pasauli. Es pietiekami labi zinu, ka V. Vaškevičs centās izveidot sistēmu, kas valstij ļautu aizvien efektīvāk apkarot kontrabandu.

Tika taču atrasti vainīgie - gan pasūtītāji, gan izpildītāji, kas bija saistīti ar drošības struktūrām.

Bet nekas vairāk arī nesekoja. Šķiet, neviens nav ieinteresēts, lai tiktu veikta rūpīga izmeklēšana, kāpēc tieši šo drošības struktūru cilvēki bija iesaistīti atentātā, kāda bija viņu loma. Neesmu pārliecināta, ka izmeklēšana atklāja visus iesaistītos, un šobrīd nav sajūtas, ka galvenie pasūtītāji vispār tiks atklāti. Paradoksāli, bet daļa šajā atentātā iesaistīto - arī tie, kuri tika apsūdzēti lietas ietvaros, - patlaban ir atgriezušies savās darbavietās. Manuprāt, tas par daudz ko liecina.

Minējāt, ka jūsu ģimenes vajāšanā ir iesaistīti arī politiķi. Daudzi mēdz piesaukt mistiskus politiķus vai citus pāridarītājus, bet konkrētas personas nenosauc. Varat kaut vienu nosaukt, kurš kaut mazākajā mērā būtu saistāms ar jūsu ģimenes lietu?

Noteikti daudzi atcerēsies - V. Vaškevičs iesūdzēja Vienotības politiķi Ainaru Latkovski tiesā par goda un cieņas aizskaršanu un nepatiesu ziņu atsaukšanu, kad A. Latkovskis publiski apvainoja V. Vaškeviču nelikumīgu darbību veikšanā. Paradoksāli - savai aizstāvībai A. Latkovskis izmantoja kādas tagad jau mirušas personas sniegtas liecības lietā, kuras tajā brīdī vairs nebija iespējams vēlreiz pārbaudīt, turklāt nav saprotams, kā viņš dokumentu ar liecībām ieguva. Turklāt mūs pārsteidza atklātībā nonācis fakts, ka A. Latkovskis vienmēr ir bijis lietas kursā par visiem procesiem un visām lietām, kas bija saistītas ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) tiešo darbu - izmeklēšanu. Kā zināms, arī KNAB cilvēki bija un ir tieši iesaistīti mūsu vajāšanā. Un vispār - vai nešķiet dīvaini, ka politiķim ir tik īpaša labvēlība no drošības iestādes puses tikt informētam par visiem procesiem, kas taču ir slepeni. Arī A. Latkovska pastiprināta interese un informācijas ievākšana saistībā ar V. Vaškeviču ir, maigi izsakoties, dīvaina. Un vēl - īsi pirms mīklaini pazuda mūsu advokāts Ainārs Platacis, V. Vaškevičs viņam iedeva dokumentu, kurā bija būtiska informācija par KNAB darbinieces Jutas Strīķes prettiesiskām darbībām. Negribu zīlēt, vai šis dokuments bija A. Platača pazušanas iemesls, bet drošības struktūras atkal neko nespēj atklāt, taču nevienam nav noslēpums J. Strīķes diezgan ciešā saikne ar Vienotības politiķiem. Turklāt pēc advokāta pazušanas viņa mājā tieši KNAB veica kratīšanu. Ko viņi tur meklēja, nevienam īsti nav zināms. Taču A. Platacim iedotais dokuments ir pazudis. Protams, nevajag gan iedomāties, ka šis bija vienīgais dokumenta eksemplārs...

Uzskatāt, ka A. Plataci nekad neatradīs dzīvu?

Man ir sajūta, ka viņa vairs nav starp dzīvajiem. A. Platacim nebija nekāda iemesla pēkšņi un šādā veidā pazust. Manuprāt, viss liecina, ka tas nav parasts cilvēka pazušanas gadījums, visas nianses ļauj domāt, ka arī ar A. Platača pazušanu ir saistīti specdienesti. Kaut vai tolaik nesaprotamu iemeslu dēļ informācija, ka A. Platača mašīnā it kā esot atrastas mana DNS pēdas. Skaidrs, uz ko tas bija mērķēts, - saistīt viņa pazušanu ar mūsu ģimeni. A. Platacis ļoti mīlēja savus vecākus, neticu, ka viņš varētu tā vienkārši pazust, kā sākumā tika mēģināts sabiedrībai iegalvot, ka viņš varētu būt aizbēdzis. Tajā pašā laikā manis iepriekš pieminētā cilvēku grupa, iespējams, ļoti sistēmiski iznīcina visus pavedienus vai pierādījumus advokāta pazušanas lietā. Tieši tāpat, kā tika iznīcināti būtiski pierādījumi V. Vaškeviča spridzināšanas lietā, kas saistīti ar specdienestu cilvēkiem.

No jūsu teiktā izklausās - esat pilnīgi balti un pūkaini, bet valsts politiķu un specdienestu personas darbojas kādās savtīgās interesēs...

Mēs neesam nekad apgalvojuši, ka mūsu lietā ir vainojama visa politiskā sistēma vai drošības struktūras. Taču mēs neesam darījuši neko pretlikumīgu. Šo gadu laikā pret mums bijuši ierosināti desmitiem procesu - gan krimināllietas, gan civillietas. Līdz šim nekas tā arī nav pierādīts. Taču manai ģimenei tas ir totāli gandējis ikdienu. Bijuši mēneši, kad es ik dienu biju spiesta piedalīties tiesas sēdē vai doties uz kārtējo bezjēdzīgo nopratināšanu tiesībsargājošās iestādēs, jo parādījās mistiski iesniegumi pret mani, un ik reizi tiesībsargi nepaslinkoja ierosināt lietu.

Kāpēc V. Vaškevičs šobrīd atrodas Austrijā un izvairās no atgriešanās Latvijā? Ja jau viņš nav vainīgs, ir visas iespējas pierādīt to tiesā. Patlaban izskatās, ka viņš par visām varītēm cenšas izbēgt no atvešanas uz Latviju.

Pirmās instances Austrijas tiesa, noraidot Latvijas prokuratūras lūgumu izdot V. Vaškeviču Latvijai, norādīja uz iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem. Esmu pārliecināta, ka Latvijas puses spiediena rezultātā jau ir saņemta pārsūdzība nākamajā instancē. Tomēr ceram, ka Austrijā nenotiek kā Latvijā un ka politiski nav iespējams izdarīt spiedienu uz tiesu un to ietekmēt pieņemt kādam vajadzīgu lēmumu. Uzskatu - ja Austrijas tiesa izlems izdot V. Vaškeviču Latvijai, tas būs tas pats, ja viņam piespriestu nāvessodu. Tiklīdz viņš nonāks Latvijā, tas būs laika jautājums, kad viņu nogalinās.

Kāpēc jums tik liela pārliecība, ka viņu vēlas nogalināt? Pēc jūsu teiktā - terorizēta taču tiek visa ģimene. Tad jau jebkuram no jūsu ģimenes draud nāves briesmas...

Es baidos par visu savu ģimeni. Bet nevēlos klusēt un ļaut kaut kādai šaurai cilvēku grupai ar valsts resursiem iznīcināt manu ģimeni. Pašā sākumā domāju, ka visi notikumi saistās ar manu profesionālo darbību. 2005. gadā es veicu tolaik lielāko darījumu Latvijas nekustamā īpašuma tirgus vēsturē. Uzreiz pēc tam man sāka izteikt draudus, izspieda 7,5 miljonus eiro, un, kad es vērsos policijā pret izspiedēju, kurš, esmu pārliecināta, tika izmantots no KNAB puses, lai fabricētu lietas pret mani un V. Vaškeviču, sākās ģimenes terorizēšana. Tikai pēc laika es sapratu, ka ne jau es un mans bizness ir galvenais iemesls (lai gan arī šeit terorizētāji vēlējās iegūt labumu), kāpēc tiek terorizēta ģimene, bet gan V. Vaškeviča darbs, jo viņš bija kādiem ļoti neizdevīgs savā vietā, jo cīnījās pret to, ko kā diezgan veiksmīgu rūpalu bija izveidojuši drošībnieki un politiķi, - kontrabandas piesegšanu visaugstākajā līmenī, visiem iesaistītajiem gūstot no tā personisku labumu.

Cerat, ka jūsu gadījuma izskanēšana starptautiskā līmenī ļaus jums panākt mierīgu dzīvi? Pret jums izbeigs, kā apgalvojat, vajāšanas?

Cerēt var vienmēr, taču es neesmu naiva, lai domātu, ka tik vienkārši viss beigsies. Šobrīd mums būtiskākais ir panākt, lai neviens no mūsu ģimenes netiktu iznīcināts fiziski. Bet par pārējām savām tiesībām mēs spēsim cīnīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?