Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Visi izsakās, zina vai - ne

Uzdotajam jautājumam var būt daudzas atbildes, un droši vien katrā savs racionāls aspekts. Viens no iemesliem, kāpēc humanitāro zinātņu un mākslu prestižs sabiedrībā šobrīd ir tik zems, var būt meklējams izglītības sistēmas nepilnībās. Izteikties par mākslu, mūziku, literatūru, teātri un kino patīk visiem, tajā skaitā politiķiem, kuri lemj šo nozaru tagadni un nākotni.

Taču lielākoties publiskajā telpā izskanoši izteikumi par parādībām un norisēm šajās jomās balstās tikai un vienīgi personīgā emocionālā pieredzē un gaumes spriedumos. Šādā aspektā gan nekad netiek diskutēts par eksakto jomu aktualitātēm, piemēram, vai konkrētais kādas cietvielu fizikas problēmas risinājums kādam šajā nozarē nezinošam patika vai nepatika.

Protams, šis ir stipri vienkāršots salīdzinājums, bet tas der situācijas apzināšanai un uzrāda, cik bieži par kultūras un kultūrpolitikas jautājumiem tiek spriests bez priekšzināšanu minimuma. Vispārējā izglītība, ko sniedz vidusskola, ir tikai pamats, un izvēles programmu stratēģija ļauj visai veiksmīgi izvairīties no saskares ar mākslas vēsturi. Savukārt augstskolas lielākoties piedāvā specializētu studiju programmu. Rezultātā iespējams kļūt par kvalificētu speciālistu vienā konkrētā jomā, paliekot bez mazākā priekšstata par to, kas pasaulē notiek ārpus šīs jomas robežām.

Toties, piemēram, daudzās ASV augstskolās bakalaura programmas studenti pirmajos gados apgūst pa kursam no visdažādākajām jomām neatkarīgi no izvēlētās specialitātes. Tajā skaitā obligāti jāapgūst vismaz viens mākslas vēstures ievadkurss. Tas nozīmē, ka jebkuram bakalaura līmeņa izglītību ieguvušam profesionālim - fiziķim, IT speciālistam, sociālajam darbiniekam, biologam, medmāsai, grāmatvedim - ir vismaz minimāls priekšstats par galvenajiem mākslas un arhitektūras sasniegumiem no akmens laikmeta līdz mūsdienām.

Kāpēc tas vajadzīgs, vai tā nav lieka laika tērēšana? Pirmkārt, mākslas vēsture ir pasaules vēstures viens aspekts, un diez vai kāds gribētu apšaubīt, ka vispārējas zināšanas par mūsu civilizācijas vēsturi ir noderīgas un nepieciešamas ikvienam neatkarīgi no izvēlētās profesijas. Otrkārt, vēstures izzināšana ir praktisks vingrinājums redzesloka paplašināšanai un domāšanas vingrināšanai. Tai skaitā arī mākslas vēstures studijas, jo māksla un arhitektūra vienmēr bijusi cieši saistīta ar laikmeta ekonomiskajām, politiskajām, sociālajām aktualitātēm un atklājumiem zinātnē, un bieži vien tieši vēsturiskajās paralēlēs meklējamas atbildes uz šodien būtiskiem jautājumiem.

Visbeidzot, izpratne par mākslas un arhitektūras norisēm un nozīmīgākajiem mākslas darbiem un objektiem ir pamats savas gaumes izkopšanai un argumentētu viedokļu izteikšanai. Tas savukārt sniedz iespēju piedalīties civilizētās izglītotu cilvēku diskusijās, kā arī labāk izprast mūsdienu mākslu, dizainu, modi, arhitektūru, kino utt. Ne mazāk svarīgs ir fakts, ka mūsdienu zinātnēs bieži vien tiek dota priekšroka starpdisciplināriem projektiem, tiek meklēti jauni metodoloģiski risinājumi un teorētiskas pieejas, un orientēšanās vēsturiskajā materiālā ir galvenais pamats, uz kura balstīt jaunradi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?