Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 10. oktobris
Druvis, Arvīds, Arvis

Zema rocība un pašapziņa

Tiesāšanās ir vienīgais veids, kā panākt bāriņtiesas (BT) lēmuma atcelšanu vai iebilst pret tās pārstāvju nepamatotām darbībām. Taču pieteikums tiesā uzreiz nevērsīs lietas par labu un pat neatgriezīs tās iepriekšējā stāvoklī, jo pret BT darbiniekiem pielaidīgais Bāriņtiesu likums nosaka, ka šo iestāžu lēmumi stājas spēkā un izpildāmi nekavējoties.

Pret BT sākto tiesvedību statistika šīm iestādēm glaimo - piemēram, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas apkopotie dati liecina, ka 2013. gadā pārsūdzēti 85 BT lēmumi, no tiem tiesa atcēlusi vien sešus. Gadu iepriekš skaitļi ir līdzīgi - 81 pārsūdzēts un seši atcelti lēmumi, savukārt 2011. gadā pārsūdzēti 72 lēmumi un atcelti pieci. Uz tūkstošos mērāmu lēmumu fona, ko katru gadu pieņem BT visā Latvijā, tiesvedību ir maz. Taču tas nenozīmē, ka visos pārējos gadījumos šīs savos lēmumos lielā mērā neatkarīgās iestādes rīkojušās saskaņā ar likumu un bērnu interesēs. Zvērināta advokāte Krista Milberga, kura sniedz juridisko palīdzību, tostarp saistībā ar BT lēmumiem, balstoties savā pieredzē, min vairākus iemeslus, kāpēc cilvēki vairākumā gadījumu izvēlas netiesāties: «BT lēmumu apstrīdēšana ir nostāšanās pret pašvaldības ievēlētu iestādi - nepatīkama nodarbe, ja esi vietējais. Otrkārt, tā ir zemā pašapziņā sakņota vientiesīga paļaušanās, ka lēmēji zina labāk. Trešais iemesls saistāms ar zemo izglītības un informētības līmeni - šķiet, ne visas pašvaldības informē savus trūcīgos klientus par iespēju saņemt valsts apmaksātu juridisko palīdzību, lai risinātu akūtus civiltiesisku strīdu jautājumus, un nākas saskarties ar situācijām, kad ģimene ir ilgstošā sociālo darbinieku redzeslokā, taču tikpat ieilgušas ir civiltiesisku attiecību strīdus situācijas, ko bija iespējams risināt savlaicīgi.»

Juridiskās palīdzības administrācijas (JPA) mājaslapas galvenē publicēts latīņu sakāmvārds vēsta: «Tiesības - labā un taisnīgā māksla.» Šī Tieslietu ministrijas padotības iestāde sniedz bezmaksas juridiskos pakalpojumus trūcīgām vai maznodrošinātām personām, taču «labā un taisnīgā māksla» pieejama vien civiltiesiska rakstura strīdos, kas saistīti ar ģimenes tiesību jautājumiem. Savukārt bāriņtiesu lēmumi pārsūdzami Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā, un šajā gadījumā likums neparedz valsts apmaksātu juridisko palīdzību, norāda JPA Juridiskās palīdzības nodrošinājuma nodaļas vadītāja Jeļena Bārbale. Ir gan cerība, ka situācija varētu mainīties, - izstrādāti un valsts sekretāru sanāksmē izsludināti grozījumi, kas paredz apmaksātu aizstāvību arī bāriņtiesu pieņemto lēmumu pārsūdzēšanas lietās - taču arī tikai trūcīgajiem un maznodrošinātajiem.

«Cilvēkiem, kuriem pietrūkst pāris eiro līdz trūcīgā statusam, juridiskā palīdzība var nebūt pa kabatai - advokāta palīdzība [ar bāriņtiesas lēmumu pārsūdzēšanu saistītās] lietās ir ļoti laikietilpīga, tāpēc tas nav lēts prieks,» atklāj K. Milberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?