Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Zemo cenu «superciklā»

Naftas cena ir vairāk nekā par 50% zemāka nekā pirms gada, un tās kritums tiek prognozēts arī nākamajā gadā. Kā tas var ietekmēt situāciju tirgū?

No naftas cenu cikliskā krituma, kurš vērojams kopš 2014. gada jūnija, zaudētāji ir naftas ražotāji, bet ieguvēji ir patērētāji. Tā kā patērētāju ir vairāk nekā ražotāju, ietekme uz pasaules ekonomiku ir pozitīva. Globāli IKP aug straujāk nekā situācijā ar augstām naftas cenām.

Ieguvēji no zemākām naftas cenām ir arī naftas pārstrādes uzņēmumi, kuriem iemeslu priecāties galvenokārt nodrošina lielākas naftas pārstrādes maržas jeb starpība starp jēlnaftas cenu un pārstrādes produktu vairumtirdzniecības cenu. Taču tādas tās nesaglabāsies ilgi. Saskaņā ar mūsu naftas un degvielas tirgus prognozēm pēc tam, kad tirgus absorbēs palielināto naftas piedāvājumu un piegādes pusē tiks veiktas atbilstošas korekcijas (aptuveni līdz 2016. gada beigām), iestāsies ilgstoša naftas cenu augšupeja, kas ievadīs nākamo naftas «superciklu». Līdz ar to nākamajos četros ceturkšņos mēs varētu novērot naftas cenu pieaugumu un kritumu līdzsvara meklējumos un degvielas pieprasījuma pielāgošanos zemākām cenām.

Zemās naftas cenas mainīs naftas pārstrādes rūpniecības nākotni - tā kļūs globāla. Lai noturētu naftas pārstrādes maržas un naftas ieguves valstis paplašinātu noieta ķēdi, OPEC valstīs, Āzijā, Krievijā tiks būvētas jaunas naftas pārstrādes rūpnīcas. Šīs rūpnīcas spēs apgādāt pasaules tirgu un sekmīgi konkurēs ar Eiropas pārstrādes rūpnīcām, kas ir vecas, relatīvi mazas, pakļautas augstākām naftas cenām un normatīvajām izmaksām.

Mēs Baltijas valstīs bieži runājam par to, ka bīstama ir atkarība no kāda viena vai dažiem piegādātājiem. Pašreizējie procesi pie tā nenoved vēl vairāk?

Es teiktu, ka ne. Tieši pretēji - mēs varam novērot naftas pārstrādātāju konkurences pieaugumu.

Nesen Naftoport naftas terminālī Gdaņskā pieņēmām tankkuģi Minerva Atlantica ar 100 tūkstošiem tonnu naftas no Saūda Arābijas. Piegādes no šī reģiona ir viens no elementiem plašākā izejvielu dažādošanas stratēģijā, kas ietver arī piegādes avotu diversifikāciju, oportūnistisku iepirkumu darījumu meklējumus.

Mums tomēr jāņem vērā, ka visi PKN Orlen grupā ietilpstošie pārstrādes uzņēmumi Polijā, Čehijā, Lietuvā būvēti pirms vairākām desmitgadēm un tehnoloģija veidota, orientējoties uz Krievijas jēlnaftas pārstrādi. Pateicoties pēdējo gadu modernizācijai, mūsu Plockas rūpnīca var lielā apjomā pārstrādāt dažāda tipa jēlnaftu, taču tas nenozīmē, ka ir pietiekams pamats pilnībā atteikties no Krievijas naftas iepirkumiem. Svarīgs ir iepirkumu izdevīgums. Turklāt izejvielu piegādei pa jūru ir zināmi ierobežojumi.

Patlaban termiņa piegādes līgumu un tā saukto spot piegāžu attiecība ir drošā līmenī 70:30. Divas no PKN Orlen termiņa līgumu piegādēm tiek īstenotas ar naftas cauruļvada Druzhba starpniecību - seši miljoni tonnu naftas gadā no Rosneft un 3,6 miljoni tonnu naftas gadā no Mercuria. Tā kā līgumi beidzas attiecīgi 2016. gada 31. janvārī un 2015. gada 31. decembrī, 2015. gada trešā ceturkšņa beigās tika sperti noteikti soļi, lai turpmākajos gados nodrošinātu optimālu naftas piegādi.

Kā naftas cenas kritums var ietekmēt cenu gala patērētājam? Kā vērtējams ģeopolitiskais faktors - attiecības ar Krieviju un atsevišķi - tas, ka ISIS puslegāli tirgo naftu?

Kā jau minēju, ieguvēji no zemākām naftas cenām ir gan gala patērētāji, gan arī jēlnaftas iepircēji. Tā kā naftai nav aizstājēju, zemāka tās cena ienākumus no ražotājiem pārceļ pie patērētājiem. Patērētāji iegūst, mazāk maksājot par degvielu, tāpēc ietekme ir līdzīga nodokļu samazināšanai. Pēc samaksas par degvielu cilvēku rīcībā paliek vairāk naudas.

Sīvāka naftas ieguvēju konkurence dažus no tiem padara nervozus. Tas ir normāli. Tā kā naftas tirgus ir globāls un patlaban tajā ir piedāvājuma pārsvars, dažu naftas ražotāju nervozitāte neietekmēs naftas tirgu.

Saūda Arābija īsteno stratēģiju, kas paredz nevis tirgus daļas saglabāšanu, bet gan tās palielināšanu, lai varētu samazināt pārprodukciju. Lai iegūtu lielāku tirgus daļu, Saūda Arābijai jāmeklē jauni tirgi, pat ja tie ir tālu prom, un jāpārdod nafta par zemāku cenu nekā tās konkurentiem. Tikmēr naftas pārstrādes operatori, apzinoties, ka augstu maržu periods tuvojas noslēgumam, izmanto katru iespēju iegādāties lētāku naftu. Tomēr tas ir tikai ekonomiskais izdevīgums, nevis stratēģijas maiņa attiecībā uz Krievijas piegādātājiem.

ISIS veicina naftas cenas samazināšanos, tomēr, domāju, par ISIS ir grūti runāt legālā izpratnē.

Vai tirgus ir politiski ietekmēts? Vai tam vajadzētu būt politiski ietekmētam?

Par laimi, visām politiskajām interesēm, kas stāv aiz naftas piegādēm, jāpiekāpjas ekonomisko faktoru priekšā. Zīmīgākais piemērs ir OPEC, kas naftas cenas turēja tādā augstumā, lai segtu dalībvalstu budžeta izdevumus. Naftas cena, kas bija augstāka, nekā nepieciešams piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvaram, radīja labvēlīgus apstākļus, kas veicina inovatīvu tehnoloģiju ieviešanu naftas meklēšanas un ieguves sektorā. Rezultātā mēs iegūstam slānekļa revolūciju, palielinātu piedāvājumu un naftas cenu sabrukumu. OPEC ir zaudējis kontroli pār naftas cenām.

Alternatīvie energoresursi nemazinās naftas produktu nozīmi?

Ja paraudzīsieties uz pasaules enerģijas bilanci 2040 (World Energy Outlook, IEA), redzēsiet, ka naftai tajā kā primārajam enerģijas avotam ir ievērojama daļa. Protams, pateicoties atjaunojamiem energoresursiem, naftas īpatsvars būs mazāks nekā patlaban, bet prognozes liecina, ka 2040. gadā pasaulē dienā būs nepieciešams par 50 miljoniem barelu naftas vairāk nekā tagad, kad ir apmēram 80 miljoni barelu dienā. Lai apmierinātu pieprasījuma pieaugumu, naftas pārstrādes rūpniecībā nepieciešamas nozīmīgas investīcijas. Jau sāk ienākt OPEC un Āzijas valstu investīcijas. Šīm valstīm drīz būs ļoti lielas pārstrādes rūpnīcas, kuras pārstrādes produktus tirgos visā pasaulē. Tie ir reāli draudi Eiropas naftas pārstrādes uzņēmumiem.

Tajā pašā laikā elektrisko transportlīdzekļu pārdošanas apjoms pasaulē pieaugs. Patlaban tas ir ap 300 000 vienību gadā, uzlādes punktu skaits sasniedz gandrīz 100 000, tai skaitā 22 000 Eiropā. Pēc ekspertu aplēsēm, segmenta gada pārdošanas apjomi 2020. gadā pasaulē sasniegs septiņus miljonus vienību jeb 10% no kopējā pasažieru automašīnu pārdošanas apjoma, uzlādes punktu skaits palielināsies līdz vairākiem miljoniem.

Mēs nevēlamies palaist garām šādu iespēju, tāpēc nesen sākām piedāvāt arī elektriskās uzlādes iespējas. Elektroauto ātrās uzlādēšanas punkti parādīsies mūsu Vācijas degvielas uzpildes stacijās Star. Šis projekts īstenojies, pateicoties PKN Orlen sadarbībai ar ASV elektrisko automobiļu ražotāju un ātro uzlādes tehnoloģiju līderi Tesla Motors. Tomēr Centrālās un Austrumeiropas reģionā e-uzpildes attīstībai drīzāk ir ilgtermiņa perspektīva, un patlaban tas ir elements, kas papildina tradicionālo degvielu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...

Siliņai jāizdara tas, ko nespēj Sprūds

Pirms neilga laika ar nelielu ironiju rakstīdama par Progresīvo politiskā brieduma un vieduma trūkumu, iekuļoties katrā iespējamā problēmā, ko politiskā dienaskārtība tiem servē, patiesi nenoja...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?