Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Zīmē Latvijas energo nākotni

Enerģētikas stratēģija, kas jau kopš šī gada sākuma tiek gaidīta no Ekonomikas ministrijas (EM), nonākusi finiša taisnē. Stratēģiju, kas uz ilgu laiku kļūs par pamatu lēmumu pieņemšanai politiķiem un cita starpā noteiks arī to, cik nākotnē maksāsim par elektrību un gāzi, cik konkurētspējīga būs Latvijas ekonomika, nule izvērtējuši enerģētikas eksperti un zinātnieki, drīz gaidāma dokumenta gala versija.

«Tā pagaidām ir stratēģijas nultā stadija,» uzsver ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība), komentējot pašreizējo stratēģijas melnrakstu. Pagājušajās nedēļās ar to tika iepazīstināti Latvijas zinātnieki un enerģētikas eksperti. Ministram šķiet, ka EM ir «ieguvusi akceptu, ka šis var kļūt par stratēģijas pamatu». Šobrīd EM veic labojumus un papildinājumus, tad dokumentu vēlreiz lasīs eksperti, bet pirms iesniegšanas valdībā EM iecerējusi stratēģiju apspriest īpašā konferencē. Līdz vēlēšanām tā nenotikšot, saka A. Kampars. Tas nozīmē, ka stratēģijas pieņemšana būs jaunās valdības rokās. Agrāk gan tika minēts, ka stratēģijas gala versija būs gatava augustā, bet valdība to pieņems septembrī.

Diena publicē enerģētikas stratēģijas projektā ietvertos nozīmīgākos darbības virzienus, kas Latvijai būtu jārealizē līdz 2030. gadam, un šajos virzienos sasniedzamos rezultatīvos rādītājus (Dienas rīcībā ir stratēģijas projekts, kas pēc diskusijām ar enerģētikas ekspertiem vēl tiek papildināts).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Investīcijām un tautsaimniecības attīstībai pievil

Ietekme uz Latvijas tautsaimniecību (brīva tirgus diktēta enerģijas cena un tās īpatsvars izmaksu struktūrā, kas rada konkurētspējīgu ekonomiku), ilgtspējīga enerģija (mazāka atkarība no importa, atjaunojamā enerģija un efektivitāte) un apgādes drošums (attīstīta infrastruktūra enerģijas ražošanai, transportēšanai, uzglabāšanai) ir trīs būtiskākie enerģētikas politikas mērķi, kas ievada stratēģiju. EM norāda, ka «papildus ārpolitiskiem izaicinājumiem energoapgādes drošības jomā ir nepieciešams nodrošināt būtiskas un savlaicīgas investīcijas vietējā infrastruktūrā». Investīcijas nepieciešamas jaunu ražošanas jaudu izveidē, infrastruktūras uzlabošanā, energotaupības pasākumos, arī ogļūdeņražu izpētē un ieguvē.

Līdz 2030. gadam jāpanāk 50% AER īpatsvars enerģ

Atbalsta politika atjaunojamo energoresursu (AER) jomā līdz šim nav uzskatāma par efektīvu, jo, «neraugoties uz vienu no lielākajiem atbalstiem ES, Latvijā zaļās enerģijas apjoms patēriņā ir pieaudzis lēni», atzīst EM. Vidējā termiņā visefektīvākais atbalsts AER izmantošanai siltuma ražošanā ir šobrīd īstenotais grantu mehānisms centralizēto siltumapgādes sistēmu rekonstrukcijai un efektivitātes palielināšanai, norāda stratēģijas autori. Turpmāk neesot jāizmanto grantu atbalsta shēmas elektroenerģijas ražošanā. Galvenie izmantojamie AER veidi aizvien būs cietā biomasa, galvenokārt koksne, kā arī biogāze, vēja enerģija un hidroenerģija.
AER izmantošanai transportā EM iesaka veicināt 1. paaudzes biodegvielas izmantošanu, nosakot paaugstinātus obligātā piejaukuma apjomus tirgū līdz 10%. Nākotnē būtu nepieciešams valsts un ES atbalsts otrās paaudzes biodegvielu ražošanas attīstībai, līdz 2016. gadam sagatavojot konkursa nosacījumus sintētiskā biodīzeļa ražotnes izveidei ar jaudu vismaz 100 miljoni litru gadā. Tas veicinātu plašu vietējās biomasas izmantošanu transporta sektorā, nodrošinot koksnes, kūdras un lauksaimniecības atkritumu pieprasījumu 1,5 milj. m3 gadā, norāda EM.

Līdz 2030. gadam jāsamazina elektroenerģijas un da

Vienīgais dabasgāzes piegādātājs Latvijai šobrīd ir Krievija (pērn patērējām 1,8 miljardus m3 gāzes, kas par 16% pārsniedz 2009. gada patēriņu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati). Savukārt elektroenerģijas jomā Latvija pati spēj saražot ap 85-90% no valsts patēriņa (atkarīgs no patēriņa pārmaiņām, Daugavas HES izstrādes, citiem faktoriem), esam gan elektroenerģijas eksportētājs, gan importētājs. Tas nozīmē, ka iecerētais importa samazinājums pamatā attiecas uz dabasgāzi, ko iepērkam Krievijā. Jāņem vērā, ka viens no lielākajiem dabasgāzes patērētājiem Baltijas reģionā ir Latvenergo (0,5-0,6 miljardi m3 gadā), - Rīgas TEC šādi saražo elektroenerģiju un siltumu. Dažādojot dabasgāzes piegādes avotus, iespējams, TEC varēs veiksmīgi konkurēt atvērtajā elektroenerģijas tirgū, taču jāsaprot, ka dabasgāzes importu būtiski varam samazināt no pašreizējiem piegādātājiem, nevis vispār.
«Svarīgs nosacījums augsto politisko risku samazināšanā, kas saistīti ar pašreizējām piegādēm no trešajām valstīm, ir tālāka nacionālā tirgus integrācija ES un pasaules enerģijas tirgū,» norādīts stratēģijā. EM uzsver, ka kritiski svarīgi projekti enerģijas piegāžu drošības stiprināšanai ir Visaginas AES, sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un elektroenerģijas starpsavienojumu pabeigšana līdz 2020. gadam.

Līdz 2030. gadam jāpanāk mājsaimniecību siltumene

Energoefektivitāte ir viens no atslēgas vārdiem enerģētikas stratēģijā, jo, kā norāda EM, «zems energoefektivitātes līmenis rada gan enerģētiskās drošības, gan ilgtspējas, gan konkurētspējas riskus». Nepietiekama mājokļu energoefektivitāte ir otrs lielākais CO2 izmešu radītājs Latvijā.
Lielākais potenciāls ar valsts īstenojamiem atbalsta instrumentiem enerģijas ietaupījumam ir mājsaimniecību un transporta sektorā. Līdz 2030. gadam jāturpina atbalsta programmas esošā dzīvojamā fonda un sabiedrisko ēku energoefektivitātes palielināšanai, sevišķi daudzdzīvokļu sektorā, norāda EM. Līdz 2030. gadam nepieciešams panākt mājsaimniecību siltumenerģijas patēriņa samazinājumu līdz 100 kWh/m2 gadā, lai sasniegtu kopējo enerģijas ietaupījumu līdz 10 000 GWh.
EM arī iesaka jau drīzumā noteikt ievērojami augstākas būvnormatīvu prasības jaunu ēku siltumnoturībai, ņemot vērā, ka jau šobrīd tirgū ir plaši pieejami būvizstrādājumi un būvniecības tehnoloģijas, kas ļauj sasniegt enerģijas patēriņa līmeni jaunās ēkās vidēji 50 kWh/m2 gadā.

Konkurētspējīgs elektroenerģijas un dabasgāzes tir

Elektroenerģijas tirgū jau atrodamies brīvas konkurences apstākļos, bet dabasgāzes apgādes jomā vēl tāls ceļš ejams. Galvenais uzdevums - gāzes tirgus atvēršana citiem piegādātājiem. EM uzskata, ka, ņemot vērā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas enerģijas tirgu nelielo izmēru, nepieciešams attīstīt vienotu Baltijas enerģijas tirgu. «Baltijas gāzes apgādes tirgus optimālai darbībai nepieciešams izveidot vienotu reģionālās dabasgāzes pārvades sistēmas operatoru, kura funkcijas, ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko atrašanās vietu, kā arī vēsturiski izveidoto gāzes apgādes sistēmu, visefektīvāk pildītu Latvijas gāzes pārvades sistēmas operators.»

2015. gadā jānodrošina alternatīvas dabasgāzes pie

Šķiet, viens no visgrūtāk izpildāmajiem darbiem, ņemot vērā jau ilgstošu stīvēšanos starp trim Baltijas valstīm par alternatīva dabasgāzes piegādes avota - sašķidrinātās dabasgāzes termināļa (SGT) - atrašanās vietu. Eiropas komisija (EK) ir solījusi līdzfinansēt šādu projektu, izvirzot nosacījumu, ka Baltijā jāveido viens reģionālais SGT. Valdības uzdevumā veikts pētījums liecina, ka Rīga būtu piemērotākā vieta SGT būvei. Igaunija un Lietuva neatbalsta SGT būvi Rīgā, katra no valstīm vēlas būvēt nelielākus termināļus savā teritorijā, kas apdraud EK finansējumu.

Jāveicina konkurence enerģijas tirdzniecībā, jānov

Konkurence enerģijas tirdzniecībā Baltijas valstīs pieaugs līdz ar jaunu energosavienojumu izveidi ar Skandināvijas valstīm (elektroenerģijas jomā). Kopš 2010. gada, kad darbu pārtrauca Ignalinas atomelektrostacija, Baltija elektroenerģijas jomā faktiski ir kļuvusi par importētāju (iztrūkums ir aptuveni 10% no Baltijas patēriņa, lielākais importētājs - Lietuva). Pašlaik Baltijai ir tikai viens energosavienojums ar Skandināviju (Igaunja - Somija), taču tā kapacitāte nav pietiekama, tāpēc šobrīd tiek veidoti vēl divi savienojumi (papildu savienojums starp Igauniju un Somiju un savienojums starp Lietuvu un Zviedriju). Paredzams, ka no 2014. gada, kad sāks strādāt otrs Igaunijas - Somijas savienojums, elektroenerģijas cena tuvināsies Somijas cenu līmenim.
Kā norāda EM, enerģijas piegāžu drošība un ārējā enerģētikas politika 2030. gada perspektīvā spēlēs būtisku lomu Latvijas tautsaimniecībā un «no enerģētisko resursu drošības, cenas un risku diversifikācijas būs atkarīga gan investīciju vides pievilcība, gan jebkuras mājsaimniecības budžets un patēriņa struktūra». EM uzskata, ka Baltijas valstīm kopīgi jāturpina Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojumu plāna (BEMIP) realizācija.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?