Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Zoodārzā sugu skaits sarūk

Rīgas Nacionālais zoologiskais dārzs ir spiests samazināt dzīvnieku skaitu kolekcijās un atteikties no jaunu iemītnieku uzņemšanas, jo nespēj tiem nodrošināt piemērotus dzīvošanas apstākļus - prasības kļūst arvien stingrākas, bet esošās mītnes nolietojas. Ir nepieciešams ne tikai uzlabot dzīvnieku mītnes, bet arī jābūvē jauna veterinārās ambulances un karantīnas ēka. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Finanšu ministriju un Rīgas pašvaldību iecerējusi līdz šā gada beigām meklēt vajadzīgo finansējumu, ja valdība akceptēs šo ideju.

Aprēķināts, ka, ieskaitot ziloņmājas celtniecībai plānotos 4,6 miljonus, kopā būtu vajadzīgi vairāk nekā septiņi miljoni latu. Par šo naudu iecerēts uzbūvēt veterināro ambulanci, nodrošināt atbilstošas mītnes Āfrikas savannas sugām, rekonstruēt terārija ēku un veikt citus darbus.

«Dzīvnieku sugu skaits visās grupās, izņemot abiniekus, ir samazinājies. Nav bijis pietiekami resursu, lai veidotu jaunas ekspozīcijas putniem un zīdītājiem. Tā vietā esam izvēlējušies turēt, vairot un rādīt daudzveidīgus nelielus dzīvniekus, kā bezmugurkaulniekus un abiniekus, jo tiem esam spējīgi nodrošināt nepieciešamos apstākļus,» situāciju raksturo Zooloģiskā dārza dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola. Nespējot nodrošināt prasībām atbilstošus apstākļus, Āzijas ziloņus aizsūtīja uz Nīderlandi, cerot pēc jaunas mītnes uzbūvēšanas tos atgūt. No sešiem lāčiem palikuši tikai divi, un arī tiem būtu ļoti nepieciešams uzlabot dzīvošanas apstākļus. Trijām no piecām lielo pērtiķu sugām atrastas mājas citviet, jo to mītnei nepieciešama rekonstrukcija. No 23 papagaiļu sugām palikušas 11. Kopā zoodārzā ir par aptuveni 50 sugām mazāk nekā pirms 10 gadiem.

Ar esošajiem līdzekļiem pietiek ikdienas vajadzībām un akūtāko problēmu novēršanai, atzīst SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš. Pērn izremontēta veterinārā ambulance, kuru Pārtikas un veterinārais dienests bija atzinis par kritiskā stāvoklī esošu. Pie labākām mītnēm pēdējā dekādē tikušas žirafes, dzērves, pelikāni, roņi, ķenguri un citi dzīvnieki. Tomēr ir problēmas, kuras nav atrisinātas, jo trūkst līdzekļu. Zoodārzs ik gadu uzņem ap pussimtu nelaimē nonākušu savvaļas dzīvnieku un izmitina konfiscētos, bet tiem nepieciešamas atsevišķas telpas. Arī Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālisti pēdējā pārbaudē februārī secinājuši, ka esošo karantīnas zonu nepieciešams paplašināt. Saskaņā ar Eiropas Zooloģisko dārzu un akvāriju asociācijas (EAZA) prasībām jābūt iespējai karantīnā turēt lielos dzīvniekus, norāda DAP Dabas uzraudzības un izglītības departamenta direktore Gita Strode. Jaunas veterinārās ambulances ar karantīnas zonu celtniecībai nepieciešams vairāk nekā miljons latu.

Tāpat DAP atzinis, ka atsevišķu dzīvnieku mītnes ir par mazu un nav atbilstoši aprīkotas, piemēram, jūras ērglim un savvaļas kaķiem. Arī VARAM ziņojumā minēts, ka «daļa infrastruktūras objektu ir jārekonstruē vai jābūvē no jauna, lai nodrošinātu atbilstību mūsdienu prasībām».

Dzīvnieku turēšanas prasības mūsdienās kļūst arvien stingrākas, tāpēc daļa no mītnēm kļuvušas nepiemērotas. Tas varētu draudēt ar EAZA ieteikumu dzīvniekus, kuriem nav nodrošināti vajadzīgie apstākļi, sūtīt projām. «Ieteikuma neievērošanas sekas nozīmētu izslēgšanu no dzīvnieku apmaiņas un vairošanas programmām, kas faktiski nozīmē agri vai vēlu normālas zooloģiskā dārza darbības pārtraukšanu,» skaidro Rīgas Zooloģiskā dārza attīstības projektu vadītājs Edgars Vītols. Tuvākajos desmit gados paredzēts veikt visu Eiropā reģistrēto zoodārzu pārakreditāciju, tāpēc arī svarīgi veikt nepieciešamos uzlabojumus. Tas ir arī obligāts priekšnosacījums jaunu dzīvnieku uzņemšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?