Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Zupas virtuvē paņem ēdienu arī kaimiņienei

Tā dēvētā zupas virtuve - pašvaldības organizēta bezmaksas ēdināšanas vieta - dažiem pastāvīgajiem apmeklētājiem ir vienīgā iespēja izdzīvot, citiem - iespēja ietaupīt savus nelielos ienākumus. Piedāvājumu regulāri ieturēt bezmaksas maltītes galvenokārt saņem pensionāri, cilvēki ar invaliditāti un bezdarbnieku ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem, informē Rīgas dome (RD). Diena novēroja, ka zupas virtuvē ierodas ļoti dažādi cilvēki - gan nabadzīgi, bet visumā optimistiski, gan arī galēja izmisuma mākti.

«Es jau neesmu trūcīga, es esmu maznodrošināta. Pensija man ir. Teikšu, ka iztikt varu,» šādi savus dzīves apstākļus raksturo 74 gadus vecā pensionāre Lidija Kaktiņa. Sarunā ar Dienu Lidija ir ar mieru atklāt, ka viņas pensija ir 230 eiro, pēc visu rēķinu nomaksas ar palikušajiem apmēram 120 eiro esot iespējams izdzīvot, bet «nevar teikt, ka pērku to, ko vēlos. Tā nav, nauda ļoti jātaupa».

Lidija apmeklē vienu no sešām Rīgā izveidotajām zupas virtuvēm - siltā ēdiena izdales vietām, kas paredzētas trūcīgajiem un maznodrošinātajiem pilsētas iedzīvotājiem. «Pirmo reizi uz zupas virtuvi atnācu apmēram pirms diviem gadiem. Tagad nāku gandrīz katru dienu, lielākoties gan savas kaimiņienes dēļ, jo šeit paņemu ēdienu mums abām. Ja man būtu jāņem ēdiens tikai sev, es nāktu retāk,» stāsta Lidija.

Jautāta, kā viņa kopumā vērtē pašvaldības sniegto sociālo palīdzību, L. Kaktiņa brīdi apdomājas un tad atbild, ka var iztikt: «Ja man pietrūkst naudas, piemēram, lai samaksātu komunālos maksājumus, apkures rēķinus vai kādu citu obligāto maksājumu, pašvaldība man ar naudiņu drusku palīdz.»

Arī Ivars Griboniks jau divus gadus ir pensionārs, turklāt saņēmis trūcīgās personas statusu. Viņš Dienai stāsta, ka ieradies zupas virtuvē tikai ceturto reizi. «Man vairs negribējās mājās gatavot. Trūcīgās personas statuss man dod iespēju saņemt zupas virtuvē siltu ēdienu bez maksas, tāpēc atnācu, lai paskatītos kā te viss notiek,» atklāj Ivars un piebilst: «Ja man dod ēst par brīvu, bet es atsakos, tad es esmu muļķis!»

Ēdiens uz zupas virtuvi ik rītu tiek atvests lielos metāla spaiņos un sadalīts vienreiz lietojamos plastmasas traukos. Gaļas ēdienā nav, taču zupas virtuves apmeklētāji par to nesūdzas. Reizēm ēdiens esot garšīgs, citreiz - ne pārāk.

«Te apēdu tikai zupu. Otro ēdienu es paņēmu līdzi. Citreiz ēdiens garšo ļoti slikti, tāpēc atdodu to suņiem, kaķiem vai putniem. Bet, ja ir garšīgs, tad gan visu apēdu,» apgalvo L. Kaktiņa.

I. Gribonikam zupas virtuvē pieejamais ēdiens šķiet gana labs, un, ja reizēm arī negaršo, varot pagatavot kaut ko arī pats mājās. «Jā, es varētu ēdienu iedot kādam citam, jo citiem klājas vēl sliktāk nekā man. Bet priecājos, ka, pateicoties zupas virtuvei, varu ietaupīt naudu un arī laiku,» atzīst Ivars. Protams, ir cilvēki, kam vispār nav citas iespējas paēst - tikai zupas virtuves piedāvājums, apgalvo tās apmeklētāji.

RD informācija liecina, ka iespēju saņemt siltu ēdienu pašvaldība sākusi piedāvāt jau 2010. gadā, kad Latviju smagi bija skārusi ekonomiskā krīze. Tagad tiek izdalīti gandrīz divi tūkstoši porciju dienā. Paralēli sešām trūcīgajiem paredzētajām zupas virtuvēm piecās vietās Rīgā bezmaksas ēdienu var saņemt ikviens iedzīvotājs. Pēc pieejamiem datiem, šajās piecās ēdināšanas vietās izsniegto porciju skaits kopš 2008. gada palielinājies no 700 līdz pat vairāk nekā 1000 porcijām dienā. Kopumā 2013. gada pirmajā pusē zupas virtuvēs esot izdalītas 705 447 porcijas siltā ēdiena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?