Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Apjaust riskus, bet nebīties

Ekonomikā vēl vērojama izaugsme, taču nebūtu gudri ignorēt to, ka izaugsmei seko lejupslīde, reizēm pat krīze. Šādu atziņu pirms vairākiem mēnešiem vadītāju konferencē EBIT 2018 izteica ekonomikas eksperts Mārtiņš Kazāks – tobrīd Swedbank galvenais ekonomists, kurš tagad ir iecelts Latvijas Bankas padomē.

Eksperts arī mudināja izmantot brīdi, kad varam priecāties par ekonomikas augšupeju. Jāņem arī vērā, ka Kazāka paustās atziņas bija saistītas ne tikai ar situāciju Latvijā, bet arī ar globālajiem ekonomiskajiem procesiem, un līdzīgus secinājumus pēdējā laikā pauduši arī citi ekonomikas eksperti.

2009. gada finanšu krīze Latviju skāra ļoti smagi un kļuva par nopietnu izaicinājumu gan daudziem iedzīvotājiem individuāli, gan uzņēmējdarbības videi, gan valstij kopumā. Tāpēc daudziem cilvēkiem atcerēties situāciju krīzes un pēckrīzes laikā nav ne mazākās vēlēšanās. Arī konferencē EBIT 2018 pēc ekonomikas eksperta uzstāšanās bija dzirdamas klātesošo replikas par to, ka ļoti negribētos atkal pārtraukt iesāktos projektus, samazināt darbinieku skaitu un pat likvidēt dažādus biznesa virzienus. Taču lielākā daļa uzņēmumu īpašnieku un vadības pārstāvju ir pragmatiski, racionāli biznesa vides profesionāļi, kuri saprot, ka iespējamie riski neizzudīs tikai tāpēc, ka tos ignorēs.

Jāteic arī, ka vismaz šobrīd netiek prognozēta tik dziļa un tik traumējoša globālā finanšu krīze, kāda daudzas valstis, to vidū arī Latviju, piemeklēja nesenā pagātnē. Arī Latvijā situācija ir citāda, jo pēdējos gados mūsu valstī nav bijusi tāda "trekno gadu kredītu ņemšanas ballīte", kāda bija pirms 2009. gada krīzes. Taču ekonomikas analītiķi arī iesaka domāt par finansiālās drošības spilvenu visādam gadījumam. Kā norāda eksperti, katram cilvēkam finansiālajai drošībai noderētu kaut vai nelieli naudas uzkrājumi, kuri ir pieejami ātri un brīvi, tiklīdz kļūst nepieciešami, un, ja tiek ņemts kredīts, tad tādam mērķim, kas uzskatāms par ieguldījumu ar paliekošu vērtību – nekustamajam īpašumam, savam biznesam, arī izglītībai un veselības uzlabošanai, bet ne īslaicīgai izklaidei, teiksim, greznu svinību rīkošanai.

Taču vēl viens aspekts ir saistīts ar to, par ko nerunā finanšu konsultanti, proti, ar izvēli 6. oktobrī – Saeimas vēlēšanu dienā. Izvēloties, par ko balsot, ir vērts arī padomāt: "Vai es balsoju par tādu politisko spēku, kas prasmīgi vadīs valsti arī tad, ja ekonomisko izaugsmi nomainīs lejupslīde, vai spēs pieņem gudrus, tālredzīgus lēmumus, domās racionāli un nenobīsies no nepieciešamības daudz strādāt?" Izvēle ir katra vēlētāja paša rokās.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
BET ARĪ LATVIJAS INVALĪDI NAV PRIECĪGI PAR KUČINSKA ČAMMĀŠANOS !!! INVALĪDI TĀ ARĪ VĒL NAV SAGAIDĪJUŠI SAVUS INVALĪDU SKŪTERUS ! VARBŪT KUČINSKIS GAIDA >LAI TIE INVALĪDI APSPRĀGST ...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik klusai jābūt Vecrīgai?

Vasarā līdz ar āra kafejnīcu darbību un brīvdabas pasākumu norisi aktualizējas jautājums par to, kā sabalansēt izklaides biznesa un iedzīvotāju intereses, vienlaikus arī veicinot tūristu piesaisti.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē