Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Sprieduma atcelšana nozīmē, ka Berluskoni var atgriezties politikā

Bez sinjora Silvio

Bez īpašas ievērības uz globālo notikumu fona atstāts fakts, ka Itālijas vēl 4. martā ievēlētie parlamentārieši pēdējā brīdī tomēr spēja novērst atkārtotas vēlēšanas un konceptuāli vienoties par jaunas valdības izveidi.

Tajā pašā laikā diena, kad šādu vienošanos panāca par populistiem dēvētā eiroskeptiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) un labējā Ziemeļu līga, daudzviet jau tikusi nodēvēta par Briseles kārtējo melno dienu. Lai arī pagaidām nav zināms Itālijas jaunās valdības sastāvs un tiek turēts noslēpumā nākamā premjera vārds, ir skaidrs, ka nedz M5S, nedz Līga ne tikai nav apvienotās Eiropas tālākas integrācijas piekritējas, bet arī iestājas pret ne vienu vien jau esošās integrācijas punktu. Fakts, ka marta vēlēšanu priekšvakarā abas šīs partijas pieklusināja savu tradicionālo retoriku, šajā gadījumā neko būtisku nemaina.

Tiek pieļauts, ka abu partiju līderu Luidži Di Maio (M5S) un Mateo Salvīni (Līga) spēju vienoties lielā mēra ietekmēja arī Milānas tiesas lēmums atcelt Itālijas politikas smagsvaram, partijas Forza Italia (Uz priekšu, Itālija) līderim Silvio Berluskoni noteikto apsūdzošo spriedumu. Sprieduma atcelšana nozīmē, ka Berluskoni var atgriezties politikā un kandidēt uz vēlētiem amatiem, tiesa, tikai nākamajās vēlēšanās. Ja vienošanās par valdības izveidi netiktu panākta, nākamās vēlēšanas notiktu jau jūlija sākumā, bet Forza Italia ar premjera amata kandidātu Berluskoni ierindā vēlētāju acīs ir pavisam cits svars nekā Forza Italia ar Berluskoni tikai partijas aizkulisēs.

Berluskoni arī bija galvenais iemesls, kamdēļ M5S un Līga nespēja vienoties iepriekš. Forza Italia vēlēšanās piedalījās kopīgā sarakstā ar Līgu un starp abām partijām pastāv sadarbības līgums, savukārt M5S Berluskoni uzskata par visu Itālijas nelaimju cēloni un jau iepriekš bija paziņojusi, ka neiesaistīsies nevienā koalīcijā, kurā, vienalga, kādā veidā, līdzdarbosies 81 gadu vecais Itālijas ekspremjers. Rezultātā Forza Italia jaunajā valdībā nebūs, un, lai arī oficiāli Berluskoni "Itālijas nākotnes vārdā" ir piekritis šādai notikumu attīstībai (gan norādot, ka Forza Italia valdību neatbalstīs), neoficiāli viņam, visticamāk, netrūkst iemeslu apvainoties, kas sola interesantu notikumu attīstību nākotnē.
Viens, pie kam visai ticams, scenārijs paredz, ka pēc nākšanas pie varas eiroskeptiķu un labējo alianse sekos līdzīgiem piemēriem citās valstīs, sāks peldēt pa kopējo Eiropas straumi un ātri kļūs par gluži cienījamām varas partijām, kuru vārdi aizvien vairāk atšķirsies no darbiem. Un tā būs laba ziņa ne tikai Briselei, bet arī nerimstošajam sinjoram Silvio, kurš nekavēsies šo faktu izmantot.

Top komentāri

Onslow
O
BET Berluskoni un Pūķinam ir viens un tas pats ģīmja veidotājs...
reptilis
r
....,būs jaunas ārkārtas vēlēšanas...tas ir tikai laika jautājums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē