Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Paralēlās pasaules

Kamēr rietumvalstu uzmanība iepriekšējās nedēļas beigās bija piesaistīta tā dēvētā liela septiņnieka jeb septiņu grupas (G7) valstu līderu samitam Kanādā, pārējā pasaulē daudz vairāk uzmanības piesaistīja cita, Šanhajas sadarbības organizācijas (ŠSO) līderu tikšanās Ķīnā, kas risinājās paralēli G7 līderu sarunām.

Lai arī ŠSO pastāv jau gandrīz divus gadu desmitus un tajā ietilpst arī trīs no attīstības lielvalstīm – Ķīna, Indija un Krievija, rietumos šīs organizācijas darbībai, tās līderu sanāksmēm un tajās pieņemtajiem paziņojumiem tradicionāli tiek pievērsts maz uzmanības. Ir pieņemts uzskatīt, ka ŠSO pastāvēšanas un darbības mērķi ir izplūduši un neskaidri, organizācija tā arī nav izveidojusi savas ekonomiskās, politiskās vai militārās struktūras, kas būtu salīdzināmas ar līdzīgām rietumvalstu struktūrām, tāpat starp atsevišķām ŠSO valstīm pastāv senas pretrunas, salīdzinot ar kurām ASV un pārējo G7 valstu šābrīža strīdi ir tikai nevainīgas domstarpības.

Rezultātā ŠSO līderu kopā sanākšanas tiek uztvertas tikai kā tādas parunāšanas, kuras nav nedz rietumu preses, nedz politiķu īpašas uzmanības vērtas. It īpaši, ja šādas parunāšanas notiek laikā, kad kolektīvie rietumi risina paši savas iekšējās pretrunas, kuras vietējai auditorijai nešaubīgi ir tuvākas nekā Eirāzijas valstu dienas kārtība.

Tajā pašā laikā pastāv aizdomas, ka ŠSO no vārdiem beidzot ir nolēmusi pāriet pie darbiem, jo tās pēdējā samitā tika daudz runāts par pavērsiena punktu organizācijas darbībā un pāriešanu jaunā kvalitātē. Organizācijas līderu kopīgie paziņojumi pēkšņi izrādījās ievērojami izlēmīgāki nekā iepriekš, ir strauji aktivizējies darbs pie kopīgu struktūru izveides utt., atklāti paziņojot par pretenzijām uz globālas organizācijas statusu un ŠSO vadošo lomu Eirāzijā. Spilgts indikators šajā ziņā ir Ķīnas un Krievijas plašsaziņas līdzekļi, kas ar iepriekš nekad neredzētu entuziasmu metušies apspriest ŠSO potenciālu visdažādākajās jomās un atklāti sākuši dēvēt šo apvienību par pretsvaru kolektīvajiem rietumiem.

Tas gan nenozīmē, ka būtu izzudušas Eirāzijas valstu sadarbības problēmas un savstarpējās pretrunas, tomēr nav arī šaubu, ka ir panāktas atbilstošas politiskās vienošanās un sekos vairāk nekā nopietns mēģinājums tuvāko 5–10 gadu laikā radīt starptautisku aliansi, kuras iespējas daudzās jomās pārsniegs kolektīvo rietumu iespējas, par potenciālu nemaz nerunājot. Rietumvalstu slīgšana iekšējās pretrunās šo procesu tikai paātrinās, kamdēļ tām būtu pēdējais laiks atjēgties.

Top komentāri

ne sūda
n
Indija vēl joprojām nav aizmirsusi Ķīnas agresiju, sagrābjot daļu Indijas ziemeļu teritorijas. Ķīniešu agresivitāte savulaik atbaidīja arī vjetnamiešus.
Pipars
P
Rietumi neizprot ŠSO dziļo būtību jo viņi laiku mēra lineāri, kā nebeidzamu līniju, savukārt ķīnieši tradicionāli laiku mēra ciklos. Saules sistēmas cikls 60 gadi; viens kosmiskais mēnesis 2148 gadi (tekošais kosmiskais mēnesis beigsies 2044 gadā); Ja laiku pēta ciklos tad redzam ka uz 2017 gadu rietumu enerģija iet uz leju un no 2019 gada šī enerģija izies uz maksimālo bēgumu. Savukārt austrumu enerģija no 1978 gada iet uz augšu un 2019 gadā izies uz maksimumu. 2019 gads būs dzeltenās cūkas gads (dzeltenā krāsa - simbolizē centru ko aizņem ķīna, cūka - pārticības simbols). Uz 2019 gadu ķīna sasniegs jau 40 gadus realizēto mazās pārticības plānu (Sjaokanu). Kas pēc tam ļaus realizēt (Datunu) vareno ne rietumu civilizāciju apvienošanos! Tas arī ir īstais ŠSO uzdevums! Jāsaprot ka Datuns kā plāns pēc vecuma ir pielīdzināms Zālamana plānam! (Tas tā - lai jūs saprastu kā ir jāuztver ŠSO)!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē