Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Un cik zemessargu strādā tavā uzņēmumā?

Kārtējās šaubas par valsts pārvaldes darbinieku loģiku raisa ziņa, ka Ministru kabinets apstiprinājis Aizsardzības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par ekonomisko stimulu izstrādi uzņēmumiem, kas nodarbina zemessargus un rezerves karavīrus, lai motivētu viņu regulāru piedalīšanos Zemessardzes mācībās.

Dokumenta pamata doma ir patiešām būtiska un vērtīga – stiprināt valsts aizsardzības spējas, radot apstākļus, lai tie darba ņēmēji, kuri vienlaikus ir arī zemessargi, varētu atbilstoši noteiktajiem grafikiem piedalīties apmācībās, attiecīgi tam saņemot savu darba devēju labvēlību jeb, vienkārši sakot, pretimnākšanu, militāro mācību laikā piešķirot apmaksātu mācību atvaļinājumu un papildu atvaļinājumu zemessargiem un rezerves karavīriem. Taču, iedziļinoties idejas būtībā, rodas sajūta, ka kārtējo reizi dzīvojam pēc principa – ar labiem nodomiem ceļš uz elli bruģēts.

Diezgan saprotams un akceptējams būtu sākotnēji iecerētais stimuls uzņēmējiem, proti, Aizsardzības ministrija sākotnēji bija sagatavojusi vairākus priekšlikumus nodokļu atlaižu piešķiršanai komersantiem, kuri nodarbina zemessargus un rezerves karavīrus. Taču uz 2018. gadu apstiprinātajā nodokļu sistēmā nodokļu atvieglojumi vairs nav paredzēti. Tāpēc nolemts meklēt citus risinājumus, un Aizsardzības ministrija kopā ar Finanšu ministriju turpināšot diskutēt par piemērotākiem ekonomiskajiem risinājumiem komersantu motivēšanā.

Un tālāk seko pats interesantākais – valdības preses dienests informē, ka jau šobrīd esot panākta vienošanās, ka komersantiem, kuri nodarbina zemessargus, tiks nodrošinātas priekšrocības publiskajos iepirkumos, nosakot kā izšķirošo piedāvājuma izvēles kritēriju nodarbināto zemessargu skaitu uzņēmumā, ja katra zemessarga militārajās mācībās pavadītais darbadienu skaits nav mazāks par piecām darbadienām un kopējais mācībās pavadītais dienu skaits pēdējā gada laikā nav bijis mazāks par 20 dienām. Nolemts, ka priekšlikumi attiecīgiem grozījumiem Aizsardzības un drošības jomas iepirkumu likumā un Publisko iepirkumu likumā jāsagatavo līdz 2018. gada 1. martam.

Būtībā ar šo tiek norādīts, ka teju jebkurā publiskajā iepirkumā vairs nedarbosies ekonomiski izdevīgākā piedāvājuma princips, jo normatīvos ir iecerēts skaidri un gaiši ierakstīt – iepirkuma uzvarētāju noteiks pēc nodarbināto zemessargu skaita uzņēmumā. Iespējams, grozījumu izstrādes gaitā kādā brīdī tomēr ieslēgsies loģiskais saprāts, taču patlaban rodas nopietnas bažas, vai ar cēlas idejas virzīšanu vienā svarīgā nozarē ierēdņi ar nepārdomātu rīcību pilnībā nesagraus jau tā daudz kritizēto publiskā iepirkuma jomu, kuras galvenais mērķis ir nodrošināt efektīvu nodokļu maksātāju naudas izlietošanu un līdzvērtīgu konkurenci.

Manuprāt, šāds kritērijs uzskatāms par diskriminējošu pret uzņēmēju, jo viņam nav nekāda tiesiska pamata izvēlēties darbiniekus pēc tā, vai viņi ir vai nav zemessargi, tajā pašā laikā ir liela iespēja, ka tikai darbinieku – zemessargu iztrūkums kādam uzņēmējam būs izšķirošais, lai zaudētu iepirkumā. Atliek tikai jautājums – cik tiesvedību pret valsti varēsim sagaidīt?

Top komentāri

nesapratu
n
Tas ko es nesapratu, vai tagad mums svarīgāk par normālu uzņēmumu ekonomisku funkcionēšanu ir Zemessardzes skaitliskais sastāvs? Vai nav tā, ka šodienas situācijā lai kāds arī būtu zemessargu skaits valstī tas tāpat negarantēs simtprocentīgu valsts militāro drošību(jo šodienas militārajos konfliktos, cik saprotu, dzīvā spēka skaitliskajam daudzumam nav tieša sakara ar militāriem panākumiem) bet ekonomisko situāciju šādi likumi var tikai pasliktināt. Vai nebūtu loģiskāk stiprināt valsts ekonomisko izaugsmi, kas var veicināt arī profesionālās armijas attīstību?
ta nu gan
t
Kā likums, tā jau pamatos iestrādāta kāda sačakarēšana! Bez tās pie mums nevar neko? Jebšu tas ir obligātais likuma caurums, caur kuru AAA griež savas rebes? Nu kā var saprātīgi valstiski domājoši cilvēki ko tādu ne tikai ierosināt, bet arī pieņemt? To var izskaidrot vienīgi ar to, ka visos konkursos uzvarošais jau ir pieņēmis savus 5 darbiniekus, kas strādās par zemessargiem. Priekš parastā uzņēmēja valsts pat nevar izlemt- vai dot nodokļa atlaides, vai uzgriezt papildus izmaksas. Kurš gan, ja vien tas nav pildspalvas uzņēmums, kura bizness ir uzvarēt valsts pasūtījumos, gribēs pieņemt tādus darbiniekus, kuriem laiku pa laikam jāapmaksā nenostrādātas dienas? Bet varu galvot, ka RE&RE savus 5 zemessargus jau pieņēmis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē