Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dienas komentārs

Ģeopolitika kaimiņu attiecību aizsegā © DIENA

Janvārī Spāniju apmeklēja Francijas delegācija ar valsts prezidentu Emanuelu Makronu priekšgalā, bet par vizītes rezultātu kļuva jaunas starpvalstu jeb Barselonas vienošanās parakstīšana, kuras ietvaros tiek regulēts būtībā viss Parīzes un Madrides attiecību spektrs.

Nepazaudēt savējos © DIENA

Janvārī notikušajā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas piena grupas sēdē izskanēja skarba prognoze, kas liek aizdomāties – cik lielā mērā Latvijas ierēdniecība un politiķi ir gatavi aizstāvēt mūsu valsts uzņēmēju, lauksaimnieku, beigu beigās – katra individuālā cilvēka intereses.

Jauna aukstā kara aerostats © DIENA

Par pēdējo dienu vienu no galvenajiem kā ASV iekšpolitiskajiem, tā starptautiskās politikas notikumiem kļuva Ķīnas aerostata jeb gaisa balona parādīšanās ASV debesīs, pie kam aerostats nesteidzīgi pārlidoja virkni ASV militāro objektu.

Fotovajadzības vispirms © DIENA

Neskatoties uz optimistisko valdības noskaņojumu, salīdzinoši raiti noklausoties finanšu ministra ziņojumu par jaunā valsts budžeta projektu, ko pieņēma faktiski bez garām un plašām debatēm un strīdiem, gana skaidrs, ka šis noteikti nav attīstības budžets. Turklāt pirmšķietami nojaušams, ka virkne patiesi akūtu vajadzību paliks bez nepieciešamā finansējuma un attiecīgi – bez iespējām kvalitatīvi funkcionēt.

Lielo Tuvo Austrumu daudzstūris © DIENA

Vakar Irāna Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) apsūdzēja Izraēlu 29. janvārī notikušā bezpilota lidaparātu uzbrukumā vienam no valsts militāri rūpnieciskā kompleksa objektiem valsts vidienes pilsētā Isfahānā. Uzbrukumā būtiski postījumi netika nodarīti, taču, tā kā tas notika uzreiz pēc Irānas vidienē piedzīvotās zemestrīces, atsevišķi plašsaziņas līdzekļi pasteidzās paziņot pat par liela mēroga kara sākšanos.

Politiskā rulete © DIENA

Mēģinot vismaz kaut kādā veidā risināt dramatisko situāciju ar nebeidzamajām rindām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) filiālēs, kurās cilvēki spiesti pavadīt teju pusi dienas, lai noformētu pases vai ID kartes atjaunošanu, PMLP vadība Rīgas filiālēs pagarinājusi darba laiku. Tas nozīmē, ka – lai arī salīdzinoši nedaudz – palielināsies to veiksminieku skaits, kuri varēs tikt pie derīgiem personu apliecinošiem dokumentiem.

Pietrūkst gudras stratēģijas © DIENA

Atkal ir aktualizēta tēma, ka Rīga atpaliek no Tallinas un Viļņas. Igaunijas galvaspilsētā ļoti pamanāmi attīstās kvartāli, kas atrodas jūras piekrastē, netālu no vecpilsētas un vērienīgās pasažieru ostas, un pēdējā laikā šie kvartāli ir ieguvuši patiešām modernu identitāti.

Lielo projektu konkurence © DIENA

Vispirms Covid-19 pandēmija, bet pēc tam Krievijas iebrukums Ukrainā ir lielā mērā novērsis uzmanību no Eiropas Savienības (ES) stratēģijas Globālie vārti (The Global Gateway), kurai nepelnīti tiek pievērsts ļoti maz vērības.

Politiķu īsā atmiņa © DIENA

Korupcija esot sērga, kas mantota no okupācijas laikiem, vakar pēc valdības sēdes pauda premjers Krišjānis Kariņš, piebilstot: "... un to ir jāturpina izskaust tur, kur to atrodam, – korupcijas perēklis ir jāiztīra."

Dzīve augstu cenu laikmetā © DIENA

Inflācija šogad mazināsies, taču cenas nebūs tik zemas kā pirms Covid-19 pandēmijas. Šāds secinājums izriet no ekonomikas ekspertu atziņām.

Brīnuma nūjiņas meklējumos © DIENA

Kārtējā savdabīgajā atklājumā intervijā LTV ar sabiedrību padalījās premjers un ilggadējs politiķis Krišjānis Kariņš. Proti, viņš tā "visai negaidīti un pēkšņi" nonācis pie secinājuma, ka, nedaudz pārfrāzējot viņa pārdomas, ir jāmeklē risinājumi, kā mazināt birokrātijas un burta kalpu sindromu valsts pārvaldē, lai, īpaši krīzes situācijās, ļautu atbildīgajiem pieņemt operatīvus lēmumus un strauji rīkoties.

Ko gaidām no prezidenta? © DIENA

Diskusijas, kas aizsākušās par Valsts prezidenta Egila Levita izredzēm tikt ievēlētam uz otro termiņu, mudina plašāk paraudzīties uz to, ko patlaban, XXI gadsimta trešajā desmitgadē, Latvijas sabiedrība gaida no Valsts prezidenta. (Par E. Levita pārvēlēšanas izredzēm vērts izlasīt Agneses Margēvičas interviju ar polittehnologu Danu Titavu 20. janvāra Dienā.)

Ziemeļatlantijas alianse un Korāns © DIENA

Pēc tam, kad pagājušajā sestdienā pie Turcijas vēstniecības Stokholmā notika akcija, kuras laikā Dānijas galēji labējās, antiislāmiskās partijas Stingrais kurss līderis Rasmuss Paludans demonstratīvi sadedzināja Korānu, iespēja, ka Zviedrija un arī Somija tuvāko mēnešu laikā oficiāli pievienosies Ziemeļatlantijas aliansei, ir kļuvusi atklāti mazticama.

Austrumu tirgus metode © DIENA

Daudzkārt dzirdēti stāsti par Austrumu tirgus principiem, proti, ka pārdevēja sākotnēji nosauktā cena noteikti nav "akmenī iecirsta" un tas patiesībā ir sākums azartiskam kaulēšanās procesam, līdz abas darījuma puses nonāk līdz cenai, kas apmierina pircēju un nerada zaudējumus pārdevējam.

Valoda šā gada dienaskārtībā © DIENA

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē aizvadītajā nedēļā tika spriests par to, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kuriem Latvijā ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja, līdz šī gada 1. septembrim jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē apliecinājums par latviešu valodas prasmi vismaz A2 (sarunvalodas) līmenī.

Aizmirstais Etiopijas karš © DIENA

Krievijas iebrukuma Ukrainā un ap Taivānu valdošās spriedzes dēļ ievērojami mazāk ievērības piesaista fakts, ka pasaulē turpinās arī virkne citu konfliktu, kas ir prasījuši tūkstošiem cilvēku dzīvību, kā arī noveduši pie humānajām katastrofām.

Politiskā alkatība © DIENA

Uzņēmēja, iniciatīvas Par algu iesaldēšanu Valsts prezidentam, ministriem un citiem tautas kalpiem autore Nora Freimane LTV raidījumā Kas notiek Latvijā? trāpīgi ilustrēja sabiedrības sašutumu izraisījušo algu milzīgo palielināšanu politiķiem: "Valsts pārvaldē algu reformai ir jābūt. Tas, kam es nepiekrītu, – ar ko šī reforma tiek sākta. Kāpēc algas ir jāceļ tur, kur vispār nav nekādu problēmu piesaistīt speciālistus? Par ministriem plēšas. Valsts prezidentam zemākais reitings vēsturē, alga būs lielākā Valsts prezidentu vēsturē. Tas būtu kā uzņēmumā atrast sliktāko darbinieku un viņam iedot labāko algu. Saeimas deputātiem algas bija iesaldētas, tur es vēl piekristu, ka vajadzētu pārskatīt, – jautājums atkal par procentiem – ne jau par 34% – tikko ir sākuši strādāt!"

Apliecinājums stratēģiskām izmaiņām © DIENA

Galvenokārt izmaiņām Japānas aizsardzības koncepcijā un valsts militāri stratēģiskajiem plāniem bija veltīta aizpagājušā gada oktobrī par Japānas premjerministru kļuvušā Fumio Kisidas pirmā turneja pa vadošo rietumvalstu galvaspilsētām, kas noslēdzās šīs nedēļas sākumā.

Jārīkojas sistēmiski © DIENA

Zema dzimstība Latvijā vērojama kopā ar augstu mirstību, tāpēc starpība starp dzimušajiem un mirušajiem Latvijā ir stabili negatīva. Latvija izmirst.

Aizliegums prokremliskajiem

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pagājušajā nedēļā vērtēja portālā Manabalss.lv vairāk nekā 10 000 parakstu savākušo priekšlikumu par aizliegumu prokremliski noskaņotām personām ieņemt amatus valsts un pašvaldību institūcijās.

Sīrijas trīspusējā vienošanās © DIENA

Kā vēsta aģentūra Reuters, šā mēneša vai, iespējams, pat šīs nedēļas laikā ir gaidāma Turcijas, Sīrijas un Krievijas ārlietu ministru tikšanās. Turklāt, lai arī tikšanās datums nav zināms, nekādu šķēršļu tās ceļā nav – nosaukt konkrētu laiku un vietu (lai gan tikai retais šaubās, ka tā būs Maskava) kavē vienīgi fakts, ka turpinās darba kārtības saskaņošana.

Konservatīvās Saeimas iespēja © DIENA

Prognozēs, kas izteiktas par aizvadītajā rudenī ievēlētās 14. Saeimas darbu šajā gadā, izskanējis viedoklis, ka nav labi tas, ka šī Saeima ir konservatīvāka nekā iepriekšējā.

Kā Ašeradens restartēs VID? © DIENA

Finanšu ministra postenis pārsvarā pienākas premjera partijai. Bez valsts budžeta vadības finanšu ministra pārziņā ir arī valsts asinsrite – nodokļu maksātāju veiktie nodokļu maksājumi.

Dožģ aizbrauc, problēmas paliek © DIENA

Ziņa, ka pārkāpumu dēļ Latvijā bez apraides licences atstātais telekanāls Dožģ pie tādas ticis Nīderlandē un savu redakciju pārceļ uz šo Eiropas valsti, ir laba ziņa, jo Dožģ kā Putina režīmam kritiska un pietiekami autoritatīva medija pazušana no ētera globāli, protams, būtu nevēlama.

Nepilnīgi atvērtās robežas © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās Ķīna oficiāli atvēra ceļotājiem pirms trim gadiem cīņas ar Covid-19 pandēmiju ietvaros slēgtās valsts robežas.