Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

1. septembris

Skolā iet man patika. Reizēs, kad bija jādežurē ēdnīcā, varēju ierasties mājas drēbēs, savukārt dienās, kad biju kārtības dežurants ar sarkanu apsēju virs elkoņa, mans pienākums bija likt pārējiem bērniem starpbrīdī staigāt pa gaiteni rāmā solī. Tā kā mācījos jauktajā latviešu un krievu skolā, galvenā nodarbe saistījās ar piespiešanu staigāt pārīšos krievus, kuri mūždien iekrampējās apkures radiatoros un atteicās soļot kopējā ritmā. Tiesa, tā bija viena diena mēnesī; pārējās dienās, par spīti krievu dežurantu dunkām, pašiem nācās ķerties radiatoros.

Viss patika, izņemot sadistisko klases audzinātāju. Skolotājas iecienītais triks, kad viņai izdevās noķert bērnus starpbrīdī, bija šāds: ar vienu roku griezt skolēnu aiz auss tā, ka dibens ceļas gaisā, un tad kniebt pēcpusē. Tā kā raustījāmies no kniebieniem, savērptā auss sāpēja vēl vairāk, bet situāciju pazemojošāku padarīja tas, ka esi ar galvu uz leju un neuzdrīksties pretoties.

Šodien audzināšana ar kniebšanu nav tik atzīta un pašizpausmes metodes vecās gvardes skolotājām kļuvušas smalkākas. Nupat pavasarī radu meitene gatavojās absolvēt Pierīgas mākslas skolu. Klusā un centīgā pusaudze labu laiku nevarēja trāpīt skolotājas redzējumā, kādam jāizskatās audzēkņa diplomdarbam. Nesaprašanās samilza, meitēns ierāvās sevī un, par spīti vecāku uzmundrinājumiem, nolēma mākslas skolu nebeigt. Tomēr radinieku fronte nav joka lieta, un kopīgiem spēkiem spuraino pusaudzi izdevās pielauzt uzzīmēt mācību gadus vainagojošo diplomdarbu un nostāties aktu zāles priekšā, lai to aizstāvētu.

"Jums nav paveicies, ka esmu jūsu oponente," aizstāvēšanas brīdī ar svinīgi tērptiem radiem fonā runu sāka skolotāja. "Turklāt šī ir mana specialitāte, tāpēc varu apliecināt, ka kļūdu šeit ir ļoti daudz. Nu ļoti daudz!" viņa deva vaļā. "Pārējie bērni četrus mēnešus neatslābstoši ir zīmējuši, bet šeit redzams – vezums nav kustējies un zīmējumam veltītas tikai četras dienas." Ziedu pušķus sažņaugušie radinieki kaunā klusi stenēja, pie viena novērojot vēl pāris bālu pusaudžu izkulšanu, kuri no šīs dienas mākslinieciskām izpausmēm vairs nepievērsīsies. Sašutušie radinieki, protams, pēc pasākuma metās pie direktores, tai nekas cits neatlika kā tēlot krastā izmestu zivi, un ar to aizstāvēšana beidzās.

Šodien mana meita sāk iet 1. klasē, un, gatavojot viņu skolai, atgremoju šos stāstus, arī ziņu, ka puse no skolotājiem ir virs 50 gadiem. Nesen skolotāju tālākizglītības kursos noķēru lektori ar nopietnu stāžu Izglītības ministrijā un lūdzu man ieteikt piemērotu skolu bērnam. "Jo tālāk no Brīvības pieminekļa, jo labāk," viņa nevilcinoties ieteica, ar to domājot ne tik daudz ģeogrāfisko rādiusu, drīzāk norādot uz skolām, kurās, galvu nepacēluši un neiepīkstoties, mazie bērni staipot bruņurupuču somas, cenšas piepildīt vecāku sapņus par labu karjeru un nosargāt skolas prestižu.

Būdams skolotājs un lūkodams pats sakārtot šīs domas, varu tikai ieteikt sev un kolēģiem – atrast to smalko balansu starp tradīcijām, programmu, administrācijas gribu un, no otras puses, uzdevumiem, kas attīsta tieši tās spējas, kas katram bērnam stiprākas. Skolu konveijers, kas gatavo pēc vienas mērauklas mērītus strādniekus, nevar būt mūsu nākotne. Mums jāsaredz un jāriskē atbalstīt bērnu unikālās spējas, vēl jo vairāk tāpēc, ka nākotnē viņi būs tie nedaudzie, kas uzturēs mūs – milzīgo pensionāru armiju.

Top komentāri

Svilpe
S
Respektīvi, eksperta kungs grasās visu savu dzīvi pavadīt kā sienāzītis, lai pēc tam pensijas gados braši sēdētu uz kakla bērniem un sistu dūri galdā ar tekstu "man pienākas"? Šobrīd manā paziņu lokā lielākā daļa dzīvo prātīgi, nepērk visādus nevajadzīgus *ūdus tikai tāpēc, ka televīzijā rādīja vai žurnālā bija smuki nobildēts, veido uzkrājumus un, kas var, pērk arī īpašumus. Visiem mērķis viens - nākotnē nekļūt par enkuru saviem bērniem, kuriem jau tāpat būs grūti, jo pensionāru patiešām būs daudz.
Ogres mākslas skola
O
Starp citu piemērs ir par skolnieku pazemošanu Ogres mākslas skolā
Ingrīda
I
Trāpīgi, aktuāli, precīzi un izaicinoši! Ļoti daudz publiskajā telpā tiek runāts par izglītības sistēmu, par 'nabaga' skolotājiem vārda tiešajā un pārnestajā nozīmē. Bija skumji klātienē redzēt to, kas notiek pierīgas mākslas skolas diplomdarbu aizstāvēšanā, kad skolotāja darbs un aicinājums pārvēršas par zināma narcisisma un pašapliecināšanās formu, mēģinot realizēt savu profesionāli, un visticamāk arī citādi nepiepildīto vērtību uz bērnu auditorijas rēķina, atstājot bērnu psihē nevajadzīgas un traumējošas pieredzes. Varbūt ir jārunā par gara nabadzību. Par inteliģenci - gan mentālo, gan emocionālo. Par atbildības sajūtu. Par drosmi piecelties un pateikt ‘Stop!’, kad tavā acu priekšā notiek kārtējā Skolotāja vārda necienīga rīcība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja