Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Izlauzies kanāls

Gada celmlauzis – Re:TV. Kad apnikušas vienādās ziņu programmas, komercializētie šovi vai globālie seriāli, alternatīva ir reģionālo televīziju veidots kanāls. Vai tajā skatāma unikāla informācija?

Kanālam Re:TV 20. jūnijā bija gada jubileja. Tas tika dibināts kā atbilde uz TV digitalizācijas procesa radīto situāciju Latvijā – reģionālās televīzijas zaudēja apraides iespējas. Mainīgais ētera laiks LTV7 kanālā to nespēja kompensēt. Šopavasar Re:TV ieguva Elektroniskās plašsaziņas radošuma balvu Celmlauzis, jo pārstāvēja unikālu gada laikā radītu projektu. Kanāls skatāms Lattelecom virszemes televīzijas ekonomiskajā pakā, bet pirmām kārtām internetā – retv.lv. Saturu tam piedāvā jau 14 reģionālās un lokālās televīzijas. Ir vērts to paskatīties, lai zinātu, vai vērts.

Satura nepietiek

Re:TV skatīties ir ērti – interneta tiešraidē vai arhīvā. Diemžēl, pat apvienojoties kopīgā platformā, reģionālās televīzijas nespēj radīt pietiekami daudz satura. Piedāvājums ir fragmentārs, dominē atkārtojumi, aktualitātes te grūti noķert. Ieinteresēti pāršķirstot raidījumu sarakstu, ir redzams, ka ļoti daudzi no tiem veidoti pagājušajā gadā, daļa piedzīvojusi tikai dažus izlaidumus. Interesantākie formāti pieder Re:TV veidotājam Vidzemes Televīzijai, Ogres TV un Ģimenes TV. Skatītājiem noderīgākie ir stāsti par vietējiem cilvēkiem vai novadu vēsturei veltītie izglītojošie raidījumi, kas nedaudz atgādina LTV1 Ielas garumā. Stāstījuma līmenis šajos formātos ir diezgan līdzīgs: lēnas sarunas, skaistas ainavas un lepnums par novadu cilvēkiem.

Skrundas TV safilmētais Kurzemes Radio raidījums Autolaiks ienes vairāk enerģijas šajā vienveidībā. Bet šādu formātu ir ļoti maz. Un jābūt ļoti svarīgam iemeslam, lai skatītos arhīvu. Gandrīz vai grūti iedomāties vairāk nekā vienu šādu iemeslu – vēlmi redzēt paša apmaksāto saturu vai kādu sirdij ļoti tuvu dzimtās zemes attēlu.

Tikai bizness?

Reģionālo televīziju pastāvēšanas arguments vienmēr bijis prasība, lai tās būtu pieejamas skatītājiem. Pret to nevarētu iebilst, ja vien būtu atbildēts vēl svarīgāks jautājums – kāpēc jāskatās? Maigi izsakoties, atbildes nav pārāk iedvesmojošas. Reģionālo televīziju piedāvājums visai reti liecina, ka šo pārraižu veidotājus interesē skatītāji, reģionālajiem medijiem būtiskā kopienas veidošanas misija vai vismaz kvalitatīva žurnālistika.

No tā visa te grūti kaut ko atrast. Šos kanālus interesē pašu pastāvēšana, lai ko tas prasītu. Ko tas nozīmē? Lielu daļu Re:TV satura piepilda kādas ieinteresētas puses apmaksāti stāsti, kurus grūti nosaukt par sižetiem vai dokumentālo žurnālistiku. Tāda pieeja – bizness. Nav saprotams, kāpēc jebkuram vietējā informācijā ieinteresētam skatītājam tas būtu jāskatās. Pat tiem reģionu uzņēmējiem, kuri laiž filmēšanas grupu savās ražotnēs, pretī noderētu ieinteresēti profesionāļi, nevis vienpusīgu stāstu stāstītāji. Būšu mazliet ciniska, bet domāju, ka pat sižetu un raidījumu finansētāji ir pelnījuši profesionālāku saturu. Piemēram, Vidzemes Televīzijas visai senais raidījums Stila padomi kopā ar tirdzniecības centru Valeta. Starp citu – pat nedaudz aktuāls, jo rādīja skolu izlaidumu tērpu padomus. Komercializēts līdz nelabumam, mazliet noskatīts no Ievas pārvērtībām. Droši vien tādi padomi noder, bet kāpēc likt meitenei kāpt augstpapēžu kurpēs uz bieza paklāja, uz kura viņa nespēj nostāvēt? Kāpēc puisi nolikt tā, ka viņam fonā rēgojas spoguļa stūris? Kadri šajā raidījumā veidoti nemākulīgi, it kā operators būtu aizgājis padzert kafiju, atstājot uz statīva ieslēgtu kameru. Tādu piemēru katrā raidījumā ir ļoti daudz.

Kanāla domāšana

Būtu liels pārspīlējums teikt, ka šīs televīzijas reģionu iedzīvotājiem regulāri piedāvā nozīmīgu saturu. Tas varbūt spēj izraisīt kādu vieglu nostalģijas vilnīti ārzemēs dzīvojošajos, redzot dzimtenes cilvēkus un ainavas. Bet domāju, ka Re:TV visai ātri rada vilšanos, kā jebkurš ar skatītāju interesēm maz saistīts "bārters". Diemžēl lielākoties Re:TV rāda to, par ko kāds piekritis samaksāt – vietējie uzņēmēji vai pašvaldības, kas ir daudzu vietējo televīziju vienīgie īpašnieki vai vieni no dibinātājiem. To sauc par kanāla domāšanu – parādīt maksātājiem, ka mums ir kanāls. Tomēr kanālu pārbagātības laikā skatītājiem ir vajadzīgs vērtīgs saturs, ne tikai vienmēr piesauktie argumenti par reģionālo televīziju nozīmi. To ir iespējams radīt arī par tiem līdzekļiem, kas jau ir reģionālo televīziju rīcībā. Apsveicot Vidzemes Televīzijas uzņēmību kanāla veidošanā un atzīstot celmlauža statusu, jānovēl radīt arī jēgpilnu saturu. Bez tā Re:TV kanāla svarīgums ir pārspīlēts. Pagaidām tas varbūt noder kā labu ideju krātuve LTV1 Provinces vai Aculiecinieka veidotājiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja