Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Jaunības uzvara

Izrādes Dvēseļu utenis uzvara Spēlmaņu naktī dod stimulu neatkarīgajiem teātriem un atalgo jauno aktieru entuziasmu, sniedzot iedvesmu nākotnei

Atskaņās pēc šā gada Spēlmaņu nakts mans pārsteigums bija par to, cik daudzi cilvēki ir izbrīnīti, ka neatkarīgais teātris ieguvis galveno balvu. Dirty Deal Teatro iestudējums Dvēseļu utenis dažus skatītājus pārsteidza nesagatavotus arī ar savu nosaukumu, kuru šie ļaudis nekad nebija dzirdējuši, un viņi kaismīgi metās aizrādīt interneta portālu redakcijām, ka virsrakstā ir kļūda. Saprotot, ka kļūdas nav, šie paši lasītāji sāka gānīt teātri, ka tas atļaujas aptraipīt svētumus, kaut izrādi, protams, nav redzējuši.

Atzīšos – esmu ļoti priecīgs par Dvēseļu uteņa uzvaru un uzskatu to par pelnītu, jo apstākļos, kad Latvijas teātros kopumā bija jūtams pagurums, šis enerģiskais pieteikums, caur komiskām sadzīves situācijām apzinot jaunu cilvēku sajūtas mūsdienu pasaulē, nāca ar svaigu vilkmi. Tas ir izteikts ansambļa kopdarbs, kurā trāpīgi atrasts komunālā dzīvokļa tēls kā "Bābeles tornis" dažāda veida aizspriedumu koncentrācijai, lai uzdotu jautājumu, vai mēs varam aizbēgt no pagātnes un, citējot kādas ne pārāk veiksmīgas partijas nosaukumu, kļūt brīvi no bailēm, naida un dusmām.

Vēl jo interesantāk, ka žūrijas priekšsēdētāja Edīte Tišheizere ir pavērusi noslēpuma plīvuru un atklājusi, ka par mata tiesu par gada izrādi pirmo reizi Spēlmaņu nakts vēsturē varēja kļūt izrāde jauniešiem – nu jau ar bijušajiem studentiem Valmieras teātra paspārnē iestudētie Labie bērni. Citāda, tomēr arī jauniešu komandas veidota izrāde par jauniešu problēmām. Tātad situācijā, kad likumsakarīgi teātros beidzot sajūtams nežēlīgā ražošanas tempa radītais nogurums, priekšplānā izvirzās iestudējumi, kuros kūsā jaunības enerģija. Diemžēl tas nenozīmē, ka šie jaunieši, ielikti izrāžu ražošanas mašīnas zobratos, nesalūzīs un neapdzisīs.

Dvēseļu uteņa kodolu veido jaunie mākslinieki, kuri savulaik šķita nevienam nevajadzīgi, taču, norūdoties no projekta uz projektu, nonāca pie sava teātra Kvadrifrons, un cikla nākamais iestudējums Sidraba šķidrums notiks Rīgas cirka telpās, kur šī trupa apmetusies. Protams, šai pirmizrādei tagad uzlikts milzīgs papildu smagums – pierādīt, ka Dvēseļu uteņa veiksme nav bijusi nejauša un ka šiem cilvēkiem, kas būtu saucami par domubiedriem, joprojām ir, ko teikt.

Savukārt Dirty Deal Teatro tagad ir jābūt gatavam milzīgiem intereses uzplūdiem – četras izrādes decembrī un trīs janvārī ir izpārdotas, bet acīmredzot vairāk ielikt nevar, jo, visticamāk, Igors Šelegovskis ir noslogots Nacionālajā teātrī. Taču gribas izteikt cerību, ka priecīgais notikums raisīs publikas vēlmi noskatīties arī Andrievu Niedru, Būt nacionālistam, Klubu Paradise un citus šā teātra iestudējumus.

Top komentāri

Rozentāls var neatzīties.
R
IKVIENA jaunība ar laiku kļūst par VECĪBU. Tiesa, ne VISIEM tas LEMTS!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja