Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pasaule iegaršojusies!

Mums solīja kulta ēdienu izpratni, pieaicinot populāru pavāru, bet ieguvām lielisku pasaules izjušanas raidījumu

Lai gan tviteris ceturtdienās ir piemirsis stilīgi nīgro pasaules uztveres veidu un gluži vai aizelsies no Mārtiņa Sirmā Kulta ēdienu slavēšanas, gribētu teikt, ka bez komandas arī raidījuma centrā esošais cilvēks neko daudz vairāk par pievilcīgu pašportretu nevarētu piedāvāt. Viņš ir kā riteņbraukšanas sacensību uzvarētājs, kam aiz muguras – gan stumjot uz priekšu, gan pretvēju aizsedzot – godīgā darba sviedrus nesavtīgi šļaksta komandas biedru bariņš – ne par matu vājāks par TV ekrānā redzamo varoni.

Kulta ēdieni ar Mārtiņu Sirmo ir producentu grupas Mistrus Media kārtējais projekts, to veidojusi Ilze Lasmane-Brože.

Noslēpums ir detaļās

Ēšanas baudai piesaistītais ceļojums atmiņā paliek ar izjūtām, kuras iespējams saglabāt krietni ilgāk par ēdiena garšu mutē. Tāpēc sākšu nevis ar ekrānā redzamā Mārtiņa Sirmā uzteikšanu (tā sekos), bet uzsvēršu, ka šis formāts ir lieliska iespēja redzēt kontrastu starp kārtīgi padarītu darbu un daudzajiem uz ātru roku veidotajiem TV projektiem, kurus hroniski vajā ne jau meistarības, bet domāšanai paredzētā laika un naudas trūkums. Pat stāstot par triviāliem faktiem, tie pasniegti tik oriģināli, ar jēgu, skaidrs – šoreiz skatītājs netiek uzskatīts par neko nezinošu pamuļķi.

Kulta ēdienos ir tik daudz pārdomātu detaļu! Runājot par labi zināmām valstīm, no informācijas grēdām ir atlasīti piemēroti, interesanti fakti. Safilmētais materiāls ļauj iepazīt un saprast, ne tikai sekot ēšanai. Kulta ēdienu autori prot ne tikai savirknēt satura daļas, bet radīt kustību, kuras laikā var nonākt no nezināšanas līdz aizrautīgai līdzi dzīvošanai. To sauc par prasmi radīt stāstu, veidot kopsakaru. Izrādās, labi veidots stāsts mūs ātri paņem savā varā. Hei, cilvēki ir tiešām labi strādājuši!

Aizkadra meistarība

Viss šeit minētais ir apliecinājums katra komandas cilvēka meistarībai un spējai kopīgas idejas vārdā izdarīt to labāko. Kulta ēdieni neizdotos, ja vizuāli dažādos kadrus kopīgajam ceļojumam neuzņemtu operators Edgars Jākobsons. Tieši viņš mācējis paskatīties uz Sirmā traukšanos pa dažādām valstīm tā, ka tās izskatās unikāli. Stāsts nesanāktu, ja to kopā nebūtu licis arī operators un montāžas režisors Dāvis Doršs. Varbūt viņš atradis katrai ceļojuma daļai savu īpašo ritmu. Lai piedod man nezināmie, tāpēc nepieminētie Kulta ēdienu komandai piederīgie, rūpīgums un kaislīgums, ko Sirmais slavē citās valstīs, kopā ar meistarību spiežas pa visām šī radījuma porām!

Kulta ēdieni liek no jauna ieraudzīt arī gudra sponsora lomu raidījuma tapšanā – nevis iecelt studijā grozu ar saviem ražojumiem un likt cilvēkiem kadrā gavilējošā balsī lasīt preču etiķetes, bet mainīt vienkāršoto fokusu un būt labas komandas biedram. Sponsora prioritātē domāšanas modelim ir nozīme!

Galvenais varonis

Mārtiņš Sirmais ir lieliska izvēle raidījuma varoņa lomai, viņš drīzāk rada iespaidu, ka ļauj mums piedalīties savos ceļojumos, kļūstot par izzināt aicinošu ceļabiedru. Šaubos, vai pavāra statuss šoreiz ir galvenais, būtiskākā ir viņa personība ar acīmredzamu pasaules redzējuma kārtību galvā un gluži vai dzīvniecisku dabiskumu. Sirmais diezin vai mēnešiem pie spoguļa trenējies izturēties tā, it kā būtu dzimis TV kameru priekšā kādā realitātes šovā. Bet var just kameras baudu rādīt Mārtiņu Sirmo detaļās un kopskatā. Viens no Sirmā izturēšanās noslēpumiem varētu būt Latvijā ne tik bieži sastopamā, bet starptautiskajā vidē gluži vai gaisā sajūtamā ikviena cilvēka pieņemšana, atzīšana bez papildu nosacījumiem. Ja tu spēj skatienu vērst tālāk par savu nabu un ievērot arī citus, vēlēšanās šo kontaktu turpināt ir neizbēgama. Tā apmēram uzvedas Sirmais. Ja nevarat no viņa atvadīties pēc stundu garā raidījuma, meklējiet YouTube.com, kur pieejami papildu materiāli. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja