Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tā nav raķešu zinātne

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons nominantu izziņošana jau ierasti ir svarīgāks notikums par pašu balvu piešķiršanas ceremoniju (šogad tā notiks 8. martā) – iekļūšana piecniekos šajā laikā, kad vērtēšanai iesniegto ierakstu ir daudz (478), mūziķiem un viņu līdzjutējiem silda sirdi

Pašas balvas jau tik un tā pēc tam paliks uz vecmāmiņu tamborētajām sedziņām uzvarētāju mājas goda plauktiņos, bet vārds "nominants" skan gana lepni, lai turpmāk to visur nēsātu gluži kā varonis ordeni pie krūts. Un tas nav burvju triks vai raķešu zinātne (izsakoties nominācijām bagātākās Fiņķa un Patrišas dziesmas vārdiem), kā māksliniekiem izdodas radīt darbus, kas uzrunā un iedvesmo arī profesionālos klausītājus. Tieši tā vajadzētu dēvēt žūrijas pārstāvjus, kuru galvenais pienākums, no kura izriet arī mutiski un recenzijās paustie viedokļi un saliktās atzīmes šādās sacensībās, ir bez steigas klausīties daudz dažādas mūzikas arī ārpus darba konkrētā gada klāsta vērtēšanā.

Papildus piecām nominācijām Zelta mikrofonā dziesmai Raķešu zinātne šonedēļ vēl priekšā cīņa par gada vērtīgākās dziesmas titulu Latvijas Radio 2 aptaujas Muzikālā banka noslēguma koncertā, un šeit jāuzteic ne vien abi dziedātāji, bet kā apreibusi milzu bite dūcošās basģitāras partijas autors Aleksis Luriņš, kurš šo hitu padara par kaut ko vairāk nekā parastu popdziesmu, un viņa sniegums liek Raķešu zinātnes virzienā birt komplimentiem pat no tiem, kuri popmūziku neuzskata par savu puķu dobi, bet šīs dziesmas panākumi krietni ceļ tās prestižu. Tāpat prieks par otras manas gada favorītes – grupas alejas – hita Ūdensvīrs iekļūšanu labāko gada dziesmu piecniekā simt trīsdesmit sešu iesniegto vienību konkurencē. Arī šo dziesmu "dzen uz priekšu" lieliska basģitāras partija, kas atgādina, cik svarīga veiksmīgas dziesmas skanējumā ir visu tās tapšanā iesaistīto, ne vien priekšplānā vienmēr redzamo vokālistu loma. Savukārt indie vai alternatīvās mūzikas albumu kategoriju nu jau droši (kaut neoficiāli) varētu nosaukt Radio NABA vārdā, jo visas citas radiostacijas Juri Simanoviču, Imantu Daksi, grupas JUUK, Baložu pilni pagalmi un Zāle, kas tikuši šajā piecniekā, joprojām diemžēl gandrīz ignorē, acīmredzot vēl dzīvojot pagājušā gadsimta izpratnē par to, kas ir mūzika, un attiecīgi tādu ieaudzina arī savos klausītājos, kuriem mūzikas klausīšanās nav profesija vai vismaz dzīvesveids, lai pietiktu laika meklēties pa straumēšanas platformām, cenšoties atklāt ko jaunu.

Sign Libra, Gas of Latvia un Waterflower elektroniskās mūzikas nominācijas atgādina, ka šādi veidotos skaņdarbos ir vērts arī ieklausīties, jo tie neaprobežojas ar vienveidīgiem ritmiem ballītēm, kurās lielākajai daļai apreibušās publikas ir vienalga, pie kā dejot. Latvijas džeza pavēlnieku statusu nostiprina izdevniecība Jersika Records un kultūrvieta M/Darbnīca, kurās visi šajā kategorijā nominētie mūziķi jūtas kā mājās. Kad jau apglāstīti dziļākie zemūdens akmeņi un uzpeldam vieglākos ūdeņos, redzam tur līdzās plunčājamies grupas Astro’n’out un Singapūras satīns – tām abām pa četrām godīgi nopelnītām nominācijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja