Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Virsotnes par spīti

Lielā mūzikas balva godina radošās izcilības, ar ko Latvija ir īpaši bagāta, bet nevar izbēgt no dzīves skarbās realitātes

Saņemot Lielo mūzikas balvu par izcilu interpretāciju, klarnetists un diriģents Guntis Kuzma 5. martā turpat no Operas skatuves publiski apsolīja to "notrallināt vienā vakarā" kopā ar mūziķiem, ar kuriem sadarbībā veidotas un sasniegtas tik augstu novērtētās mākslinieciskās virsotnes. Nav pamata domāt, ka tas ir vieglprātīgs, acumirklīgu emociju rosināts izsauciens: tā patiešām arī notiks, turklāt jau šonedēļ pēc simfoniskā koncerta, kuru piektdien Lielajā ģildē diriģēs Ainārs Rubiķis. Nav arī ne mazākā iemesla mūziķa teiktajā meklēt ironisku zemtekstu par Lielās mūzikas balvas lielumu naudas izteiksmē. Nav šaubu, ka no Gunta Kuzmas puses tas ir vispatiesākais sirsnīgas un cieņpilnas pateicības žests.

Tomēr, ja reiz šo – valsts visaugstāko apbalvojumu mūzikā! – iespējams "notrallināt" vienā vakarā, tas ir kārtējais iemesls pārdomām un jautājumiem par mākslinieku reālo novērtējumu valstī. Šie jautājumi ir samilzuši jau gadiem ilgi un liek atgriezties gan pie orķestru mūziķu un mūzikas pedagogu joprojām neadekvāti niecīgā atalgojuma, gan individuālo (regulārā algotā darbā nenodarbināto) radošo personību trauslās izdzīvošanas, kas lielai daļai sistemātiski balansē uz oficiāli definētās nabadzības sliekšņa robežas. Kā te lai jūtas, ja zinām, ka Igaunijā kultūras darbinieku atalgojums šogad nedrīkst būt zemāks par 1300 eiro mēnesī un tas ar likumu noteikts vismaz valstī vidējās algas līmenī?

Galu galā par labklājības izaugsmi neliecina arī pati Lielās mūzikas balvu pasniegšanas koncertceremonija, kurā uz skatuves orķestrus un korus aizstāja izteiksmīgi izgaismots nošu pulšu kalns, publika garajā starpbrīdī vairs netika cienāta ar šampanieti un diemžēl vairs nav sponsora, kas Gada jaunajam māksliniekam dāvātu īpašu stipendiju radošajai attīstībai studijās vai meistarklasēs.

No apbalvošanas tribīnes atgādināt par koncertzāles nepieciešamību Rīgā pat vairs nav stilīgi, kā to, saņemot jau kārtējo orķestrim Sinfonietta Rīga piešķirto balvu, rezignēti atzīmēja diriģents Normunds Šnē. Par to, ka mūziķi to ir pelnījuši, runāts jau vismaz septiņpadsmit gadu.

Sumināts par izcilu interpretāciju, Guntis Kuzma vispirms veltīja sirsnīgus vārdus mājiniekiem un kaimiņiem, kuriem diendienā nācies dzirdēt gammu spēlēšanu, kas nebūt nav tas uzmundrinošākais, košākais un aizraujošākais skaņufons. Starp citu, tas aktualizē tuvāko līdzcilvēku pašaizliedzīgā ieguldījuma nozīmi – vienalga, vai tas ir viņu ziedojums lielās mākslas virsotņu vārdā, vai tāpēc, lai Latvijā joprojām turpinātos dziesmu un deju svētku tradīcija un gars. Viens nav karotājs. To, pateicoties ne tikai mūziķiem, bet arī klausītājiem un neredzamajiem aizskatuves strādniekiem, kuri pat bez lifta spēj nogādāt vietā vissmagākos un lielākos skaņurīkus, būtībā uzsvēra arī diriģents Normunds Šnē. Arī viņi ir pelnījuši koncertzāli. Tā vajadzīga mums visiem.

Top komentāri

dīvaini ir
d
ka tāds Kuzma vispār pa blatu kaut ko dabūja, kā diriģents pilnīga nulle. Draugu būšana, kā parasti. Koncertzāli vajag, bet vispirms vai kārtīgu revīziju KM un visos kultūrmafijas Augeja staļlos.
Ja dod
J
Kuzmam, tad mums laikam profesionālu diriģentu vispār nav?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja