Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Zemlika un jūra

Melnas klavieres, kas zaudējušas savu balsi, bet ne majestātisko izskatu, novietotas pie Durbes baznīcas, palikušas spilgtā atmiņā no festivāla Zemlika pirmā apmeklējuma.

Kopš tās reizes rudens, kad pie vasaras komforta pieradušie sāk just dabas vēso pieskārienu, kas jau mazliet padrebina īsajos pārgājienos starp baznīcu, kultūras namu un skolu, ik gadu nāk arī ar Zemlikas apmeklējumu Latvijas mazākajā pilsētā, lai ierasti turpinātu oktobrī Skaņu mežā Rīgā jau iesākto īstas mūzikas baudīšanu un iepazīšanu.

Ar vārdu "īsts" es šajā gadījumā domāju to, kas radies tieksmē muzikāli izpausties, ko nav nomākusi nepieciešamība pielāgoties starpnieku jeb izdevēju un pārdevēju prasībām, kuras diktē klausītāju vairākuma vēlmes. Un izpaušanās jau arī nav tikai tas, ko dara cilvēki uz skatuves, mūziku spēlējot, bet arī klausītājam ir iespēja izpausties, meklējot un ielaižot sevī kaut ko vēl neiepazītu, nevis tikai sadzirdēt zināmas melodijas, ko dungot līdzi, jo skaņu pasaule nav ierobežojama ar kaut kādiem rāmjiem. Šoreiz Zemlika ļāva iepazīties ar japāņu dziedātāju Hatis Noit, kuru, pamainot plaši izmantoto terminu "cilvēks orķestris", varētu dēvēt par cilvēku kori, jo viņa uzstājas viena, klājot savas balsu partijas citu citai pāri, iedvesmojoties no japāņu klasiskās mūzikas un operas, turklāt viņa visas prasmes ir apguvusi pati.

78 gadus vecā poļu omīte Dženovefa Lenarcika, kura dzied sava Kurpjes reģiona tautasdziesmas duetā Zywizna ar Rafaela Roginska blūzīgo ģitāru, pirmo reizi mūžā nākamajā dienā pēc koncerta redzēja jūru… Katlīna Magi ar savu balsi un vargānu ļāva iepazīt tuvās kaimiņvalsts folkmūziku un beidzot uzzināt, ka igauņu valoda taču ir tik skaista dziedāšanai, jo pārsvarā tie, kas pie mums brauc, dzied angliski, bet viņi taču var tik daudz mums pastāstīt arī savā valodā! Tam visam pa vidu – mūsu pašu trio Ņikto, Katrīna Dimanta, Valdis Atāls un kāposti ar desiņām pie kaut kā grādīgāka glāzes krogā Akacis. Iespējams arī mēģinājums iztēloties, ka nekas no dzīvnieku valsts produktiem vairs nav ēdams, tāpēc var ieturēt vegānisku maltīti Durbes skolas ēdnīcā. Kā jau parasti Zemlikā, arī šoreiz sestdienā pirms koncertiem bija gan vietējo ražotāju tirdziņš, gan teātris – bijušo Jaunā Rīgas teātra aktieru veidotā izrāde Heda.

Zemlikas programma ar uzstāšanās laikiem bija grūti kaut kur atrodama, pirms devos ceļā uz Durbi, un nezinu, cik tas bija apzināti, cik organizatoriska aizmāršība, bet festivāls jau ir ieguvis tādu statusu, ka uz to neiet kādu konkrētu mākslinieku dēļ, bet iet kā uz notikumu, uzticoties rīkotāja Mika Magones gaumei, kas līdz šim nav pievīlusi. Arī viņa Ventspilī regulāri rīkotie koncerti (šogad – Deerhoof, Son Lux un citi) likuši rīdziniekiem doties austrumu virzienā kā muzikālā svētceļojumā, jo pēc labiem koncertiem mēs bez samērā īslaicīgām paģirām iegūstam kaut ko, kas mūs pavadīs visu turpmāko dzīvi. Arī cilvēki bez akadēmiskas muzikālās izglītības arvien vairāk sāk justies garlaikoti no visa tā iepriekš paredzamā un ātri gaistošā, ko piedāvā popmūzika, kas peld pa virsu milzīgajai tā sauktā underground jūrai, kā nesen to Jāņa Skuteļa šovā precīzi noformulēja šīgada jubilārs, grupas Inokentijs Mārpls līderis Raimonds Lagimovs jeb Dambis.

Top komentāri

einars
e
Tā ir t.s. outsider music. Īpatņi-diletanti, autentiska muzicēšana bez pretenzijām uz lielu skatuvi. Eksotiska reģiona tautasdziesmas retā dialektā, muzicēšana uz jocīgiem(nereti paštaisītiem)instrumentiem(parasti - ne visai virtuoza), pusjukuši(ja ne jukuši) "reperi" un "sludinātāji" utt Protams,jābūt kādam piparam klāt - kaut vai tam, ka kundze gados nekad nav redzējusi jūru. Lai ko tur Rudaks neteiktu, tā zināmās aprindās arī ir pieprasīta manta. Un vairāk pieprasīta ir nevis mūzika, bet gan "stāsts ap to".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja