Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Aina Kļaviņa. Pusdienas katrai dienai

Tikko ceļu pie saimniecēm uzsākusi kaucmindietes Ainas Kļaviņas grāmata Pusdienas katrai dienai – īsti latviska pavārgrāmata, kas tapusi, apkopojot zināšanas, kuras gūtas Kaucmindes mājturības seminārā un pārbaudītas garajā mūžā, informē apgāds Zvaigzne ABC.

Pirmais grāmatas izdevums pie lasītājiem devās tālajā 1974. gadā, un to ikdienā lietoja mājasmātes visā Latvijā, bet jaunais, greznais sējums tapis, autorei nedaudz mūsdienīgojot pirmo.

Šo recepšu un padomu krājumu var dēvēt par kulinārām latvju dainām – Aina Kļaviņa uzskata, ka viss labākais, ko likt galdā, aug mūsu pašu zemē un no tā pagatavojami visgardākie un veselīgākie ēdieni. "Mēs esam latvieši. Mēs redzam un pazīstam pasauli un daudz no tās aizgūstam, bet vienlaikus saglabājam sevi un savu garu. Virtuvē, rokdarbos un dzīvē," saka Aina Kļaviņa.

Pusdienas katrai dienai var lietot kā špikeri, burtiski sekojot autores sastādītajai ēdienkartei gada garumā, taču grāmatā ir ietvertas arī atsevišķas sadaļas salātiem, bagātīgu piedevu klāsts, apetīti rosinošas silto, auksto un saldo mērču, kā arī mīklu, cepumu un kūku receptes. Tāpat autore pievērsusi uzmanību galda klāšanai un ēdienu dekorēšanai, dalījusies ar dažādiem saimnieču knifiem, lai ēdieni izdotos patiešām gardi, un (tas īpaši noderēs jaunajām saimniecēm) pievienojusi tabulas ar pārtikas produktu sastāvu un kalorijām, kā arī garšaugu pielietojumu dažādos ēdienos un citām mazām viltībiņām. Izmantojot grāmatā ietvertos padomus, iespējams stipri vienkāršot sadzīvi – nav jāprāto, ko pasniegt, turklāt receptes ir vienkārši un skaidri uzrakstītas.

Grāmatas autore, leģendārā Kaucmindes mājturības institūta absolvente Aina Kļaviņa (dz. 1923. gada 14. aprīlī – tātad svētdien autore svinēs 90. jubileju), institūtu pabeidza pēdējā gadā, pirms šo mācību iestādi likvidēja uz visiem laikiem. Institūtu beidzot, jaunās speciālistes saņēma ne tikai diplomu, bet dzīvē līdzi aiznesa arī tautā piedēvēto nosaukumu "kaucmindietes". Šim vārdam ir teju vai zīmola vērtība, un par tādu to ar savu turpmāko darbu gan lietišķajā mākslā, gan kulinārijā darījušas pašas absolventes, arī Kļaviņas kundze. Institūtā iegūtās zināšanas viņa nodevusi jaunajai paaudzei, strādājot par mājturības skolotāju vairākās skolās.

Aina Kļaviņa sarakstījusi arī pavārgrāmatas 444 kartupeļu ēdieni, Viesību galds, Mājturība, Jaunā pavāra ABC un citas. Kopā ar dēlu Sandri Kļaviņu sagatavojusi krājumu Atmiņu skices. Mirdza Ķempe. Vairākas grāmatas tulkotas arī citās valodās.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja