Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Čārlzs Simičs. Nav gala pasaulei

Izdevniecībā Dienas Grāmata iznācis Kārļa Vērdiņa atdzejots amerikāņu dzejnieka Čārlza Simiča dzejprozas krājums Nav gala pasaulei, informēja izdevniecības pārstāve Ieva Grabe.

Krāšņa fantāzijas uguņošana, atvērtība un jūtīgums cilvēku attiecībās, ikdienas dzīves omulība un Otrā pasaules kara bēgļa pieredze – visas šīs sastāvdaļas veido izcilā amerikāņu dzejnieka Čārlza Simiča dzejprozas krājumu Nav gala pasaulei.

Serbu izcelsmes amerikāņu dzejnieks Čārlzs Simičs dzimis 1938. gada 9. maijā Belgradā, pēc Otrā pasaules kara kopā ar ģimeni devies bēgļu gaitās, 1954. gadā pārcēlies uz ASV. Studējis Ņujorkas Universitātē. Pirmais dzejoļu krājums izdots 1967. gadā. Vairāku prestižu literāru balvu laureāts. Līdzās daudziem dzejoļu krājumiem publicējis arī esejas un atdzejojis dienvidslāvu dzejniekus.

Vislielāko slavu Simičam atnesa dzejprozas krājums Nav gala pasaulei un, par spīti žūrijas protestiem, ka balvu nedrīkst piešķirt kaut kam tādam, kas nav "īsta" dzeja, saņēma Pulicera prēmiju 1990. gadā. Pats Simičs vēlāk izteicies, ka nekad nav apzināti centies radīt dzejprozas grāmatu – visi tajā apkopotie teksti esot atnākuši pie viņa nejauši, priecājoties par citu kolēģu sarakstītajiem dzejoļiem prozā un brīvi pierakstot savus impulsus.

Grāmatas nobeigumā lasāms atdzejotāja Kārļa Vērdiņa pēcvārds.

"Katrā lappusē šeit gaida prieks un pārsteigums. Simičs ir viens no mūsu vislabākajiem un patiesi oriģinālākajiem dzejniekiem," raksta izdevums Harward Book Review.

"Mežonīga džeza un maigas, mēnessērdzīgas Eiropas kamermūzikas nevainojams sajaukums. Nav gala pasaulei ir lielisks sniegums, ko radījis dzejnieks savu spēju pilnbriedā," atzīmē Washington Post Book World.

Grāmatas noformējumā izmantoti Aivara Vilipsōna zīmējumu fragmenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja