Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Džūljens Bārnss. Beigu izjūta

Latviešu valodā iznācis britu rakstnieka, Bukera balvas laureāta un daudzu citu literāru balvu un pagodinājumu saņēmēja Džūljena Bārnsa slavenākais romāns Beigu izjūta.

Tieši romāns Beigu izjūta 2011. gadā atnesa Dž. Bārnsam Bukera balvu, lai gan jau iepriekš trīs citi viņa darbi bija iekļuvuši Bukera nominantu īsajā sarakstā (Flobēra papagailis 1984. gadā, Anglija, Anglija 1998. gadā un Artūrs un Džordžs 2005. gadā).

Džūljens Bārnss ir daudzpusīgs un savdabīgs rakstnieks, vienlaikus patiess un filozofisks. Ikviens viņa romāns, stāsts vai eseja ir pārdomas raisošs. Izdevums The New York Times Book Review raksta: "Bārnss ir viens no dēkainākajiem rakstniekiem – stila, daudzpusīguma un stāstījuma struktūras ziņā." Spēja pamanīt un parādīt dēkaino sadzīviskās lietās ir viena no rakstnieka talanta spožākajām šķautnēm, un to pierāda arī romāns Beigu izjūta.

Vai jums ir gadījies, ka, atceroties kādu pagātnes notikumu, otrs, kurš arī bijis tur klāt, šo jūsu izklāstīto versiju apstrīd? Vai arī jūs esat apstrīdējis kāda cita stāstījumu? Iespējams, vai ne? Taču Džūljens Bārnss romānā Beigu izjūta iet vēl mazliet tālāk, ļaujot romāna varonim apstrīdēt pašam savas atmiņas. Grāmatas pirmajā daļā Antonijs Vebsters izstāsta jaunības atmiņas par laiku, kad viņš kopā ar draugiem mācījās koledžā un universitātē, mazliet pieminot arī savu pirmo mīlestību un lielu stāsta daļu veltot kādam puisim - Adrianam. Romāna otrajā daļā pēc kāda neparedzēta notikuma Antonijs jūtas spiests nolaisties tikko izklāstīto ierasto atmiņu dziļākajos slāņos, un lasītājs kopā ar stāstnieku pamazām atskārš, ka ikvienam notikumam iespējamas dažādas versijas – pat viena cilvēka atmiņās. Atmiņas... Vai tās atspoguļo realitāti – un kas vispār ir realitāte, ja runājam par pagātnes notikumiem?

Kas ir tas, ko mēs dēvējam par atmiņām? Vai tie ir patiesi notikumi vai tikai notikumu atspulgi, kas dažādojas atkarībā no tā, kurš notikuma dalībnieks tos atceras? Vai varbūt ikviens no mums glabā atmiņas tādos kā slāņos: virsējais, ar kuru dalāmies, vidējais, kuru atklājam pavisam īpašiem cilvēkiem, nākamais, kuru atminamies vien paši, un tad tumšā dzelme – atmiņas, kuras droši noglabātas pat no sevis? Džūljens Bārnss ir sarakstījis ģeniālu darbu, ne brīdi neizkāpjot laukā no parastas ikdienības – un tajā pašā laikā ne brīdi nepieļaujot pat domu, ka ikdienība jel kad var būt parasta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja