Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Imants Tilbergs. Nāka

Klajā laists leģendāras Rīgas bītnieku paaudzes personības Imanta Tilberga – uz savas grāmatas vāka viņš sevi sauc – imt – dzejoļu krājums Nāka, pavēstīja apgāds Neputns

Tās poducents un mākslinieks ir Ilmārs Blumbergs. Krājumā Imants Tilbergs apkopojis vien nelielu daļu no sacerētajiem dzejoļiem.

Par savu Nāku Imants Tilbergs saka:

"Vai es drīkstu novilkt kurpes?
*
Jo viss sākas un beidzas ar formu.
Piedzimšana un rezultāts.
Pelnu izkaisīšana un kosms.
Es pametu arī to.
*
Esmu vienas grāmatas autors un man pietiek ar to."

Savukārt mākslinieks Ilmārs Blumbergs uzskata: "Imants Tilbergs raksta: "Cilvēks nemainās. Viņš ir gatavs un derīgs no sākta gala." Man liekas, mainās, tikai pats to nejūt. Par to ir grāmata."

Formā nelielie dzejoļi ir intelekta uzzibsnījumi un garīgas atklāsmes. Grāmatas 41. lpp. dzejolis nobeidzas ar rindu "Nav vieglāka par mani cilvēka".

Imants Tilbergs dzimis Rīgā un joprojām dzīvo savas bērnības mājā Maskavas forštatē. 1963. gadā absolvējis LU Juridisko fakultāti. Viņa vienīgā publikācija bijusi poļu balerīnas un dzejnieces Elžbetas Zehinderes dažu dzejoļu tulkojumi no poļu valodas nedēļrakstā Literatūra un māksla.

Eižena Valpētera grāmatā Nenocenzētie par Imantu Tilbergu teikts: "Daudziem laikabiedriem viņš palicis prātā kā visīstākais bītnieks gan pēc pārliecības, gan ārējām izpausmēm. (...) Viņš beidza augstskolu, bija diplomēts jurists, strādāja par advokātu Liepājā, bet tad kādu rītu – bez īpašas svārstīšanās – vienkārši neaizbrauca uz darbu. Un šajā darbā vairs neatgriezās."



Top komentāri

Atsauksme
A
Biku kakucis. Pašmērķīga gudrošana. Vismaz man tā šķita. Varbūt vienkārši sagaidīju kaut ko gluži citu, ja džeks tiek saukts par "bītnieku". Vēl viens variants - varbūt viņš bija pirmais tāds gudrotājs un tagadējie vienkārši ir viņu pārspējuši, bet viņš pats nav attīstījies viņiem līdzi. Tiem, kas nav lasījuši ļoti daudz, varētu arī patikt.
garlaicīgi
g
kad kompleksus mēģina uzkraut kā kaut ko svarīgu apgāds būs reāli ieberzies bet būtu labs skats Blumbergs tirgo grāmatiņu stacijas tunelī, bet arī tas būtu kā atkārtošanās viens onka savulaik tā centās darīt ------------------------------- nevis skumji, bet derdzīgi kad citiem surogātus mēģina ar pamuļķu pārākumu vnk uzgrūst
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja