Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Leons Briedis. Mariagrammas

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu klajā laists pazīstamā latviešu dzejnieka un tulkotāja Leona Brieža vizuālo dzejoļu krājums Mariagrammas, pavēstīja apgāds Neputns.

Tāds dzejas krājums, kurā pārstāvēta tikai un vienīgi grafiska dzeja, Latvijā iznāk pirmo reizi. Tie ir dzejoļi – zīmējumi, kas uzzīmēti ar vārdiem. Šis krājums ir paredzēts pieaugušajiem, tomēr izlases kārtībā vecāki varēs ielūkoties šo dzejoļu vizuālajā telpā arī kopā ar saviem bērniem.

"2009. gada rudenī, kad ekspromta veidā tapa mani pirmie vizuālie dzejoļi, es pirmkārt iedomājos par Skaņas un Tēla, Skaņas un Burta un visbeidzot Vārda seno, noslēpumaino saistību," paskaidro Leons Briedis. "No senēģiptiešu hieroglifiem un šumeru ķīļrakstiem ir veidojušies dažādu tautu raksti un alfabēti. Sākotnēji tie izpaudušies kā savdabīgi zīmējumi uz alu sienām un vēlāk pakāpeniski pārtapuši ornamentos, rūnu rakstos, piktogrammās un ideogrammās. Izmantojot savas sievas Marijas vārdu un uzsvērdams Poēzijas visdziļāko saistību ar cilvēka gara pirmsākumiem, es šos grāmatā apkopotos vizuālos sacerējumus atļāvos tēlaini nosaukt par mariagrammām cerībā, ka šis vārds ir pietiekoši tēlaini vispārināts, lai kļūtu par visas grāmatas titulu."

Filologi uzskata, ka pirmie vizuālie dzejoļi radušies Indijā un Persijā 6. gs. p. m. ē., taču līdz mūsdienām nav saglabājušies. Tos rakstījuši gan sengrieķu un latīņu dzejnieki, gan arī modernisti Gijoms Apolinērs, Dilans Tomass, E. E. Kamingss un citi. Latviešu dzejā vizuālais aspekts kā poētiskā koncepcija līdz šim izpaudies reti. Viskonsekventāk vizuālo dzeju rakstījusi dzejniece Valija Brutāne (1911 – 1990).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja