Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rakstu krājums Mans Ziedonis

Apgādā Zvaigzne ABC izdota grāmata Mans Ziedonis, informēja apgāda pārstāve Vineta Tropiņa. Grāmata pirmsākumos bijusi paša Imanta Ziedoņa iecere – šādu dāvanu no draugiem un domubiedriem viņš vēlējās saņemt savā 80. dzimšanas dienā. Dzejnieks pats uzrunāja dzejnieci Liju Brīdaku ar lūgumu būt par krājuma sakārtotāju, pats izvēlējās arī rakstu autorus.

Taču, kamēr grāmata vēl bija tapšanas stadijā, notika tas, ko sirds un prāts nepieļāva, – ka dzejnieks varētu nesagaidīt paša iecerēto dāvanu dzīves lielajā jubilejā. Imants aizsteidzās mūžības lokos, kad rakstu krājums bija vēl pusceļā pie viņa un pie lasītājiem.

Autori un izdevniecības darbinieki nolēma: ja notikusi Likteņa griba, lai notiek arī dzejnieka griba. Tika izlemts saglabāt Imanta piemiņai tieši tos vārdus, kurus draugi vēlējās rakstīt, viņam vēl dzīvam esot. Gandrīz visi raksti tapuši šī gada janvārī un februāra pirmajā pusē, tāpēc krājuma kopnoskaņa atgādina sarunu ar dzīvu cilvēku, un tas piešķir saturam gaišu noskaņu.

Grāmatas autoru vidū ir dažādas Latvijas kultūras personības: dzejnieces Māra Zālīte un Olga Lisovska, mācītājs Juris Rubenis un akadēmiķis Jānis Stradiņš, komponisti Imants Kalniņš un Kārlis Lācis, mūziķi Vestards Šimkus un Renārs Kaupers, mākslinieki Džemma Skulme un Uldis Zemzaris, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un uzņēmēja Binnija Ārberga, un vēl vairāki desmiti citu. Autoru daudzpusīgais skatījums gan niansēti atklāj Imanta Ziedoņa personību, gan paver plašu Latvijas vēstures un kultūras ainu no 20. gadsimta 60. gadiem līdz pat mūsdienām.

Grāmatas atvēršana notiks 8. maijā plkst. 18 Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē starptautiskās zinātniskās konferences Imants Ziedonis. Piederības meklējumi. Brīvības treniņš ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja