Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ričards Ingrems. Acumirkļa lēmums

Apgāda Zvaigzne ABC izdots latviešu rakstnieka Ričarda Ingrema romāns Acumirkļa lēmums, informēja izdevniecības pārstāve Vineta Tropiņa.

No pirmā acu uzmetiena grāmatas noformējums ne vienam vien atsauks atmiņā latviešu lasītāja jau iecienītos skandināvu autoru Jū Nesbē un Jussi Adlera-Olsena detektīvtrillerus. Nojauta neviļ – tas patiesi ir spriedzes piesātināts, aizraujošs detektīvromāns – taču tā autors  ir latvietis.

Acumirkļa lēmums aizsākas ar situāciju, kura nekavējoties ierauj lasītāju spraigā darbībā. Bijušais miesassargs Alans O'Hāra vēlā nakts stundā izlemj apstāties uz šosejas, lai palīdzētu sievietei, kurai uzbrukuši vairāki vīrieši. Tas viņam teju maksā dzīvību, jo jaunā sieviete izrādās Marseļas kriminālpolicijas inspektore, kas iesaistīta sarežģītā noziegumu izmeklēšanā. Marseļā notikuši vairāki mīklaini nāves gadījumi, un jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Kas īsti pilsētā notiek? Nejauši ierauts notikumu virpulī, O'Hāra vairs nevar palikt malā, taču situācija kļūst aizvien bīstamāka...

Romāna autors ir dzimis Rīgā 1981. gadā, taču kopš 2007. gada dzīvo Krētas salā. Acumirkļa lēmums ir viņa otrais romāns, tapis aptuveni divu gadu laikā, jau dzīvojot Grieķijā. Pirmais romāns ar nosaukumu Kad atgriežas pagātne nāca klajā 2010. gadā Lietišķās informācijas dienesta jauno autoru konkursa ietvaros.

Rakstīšana, kā atzīst pats autors, ir viņa vaļasprieks, iespēja uz brīdi aizmirst ikdienu. Taču, tā kā darba gaitās autoram iznāk daudz ceļot, tieši ceļojumi, jauni kontakti, iespaidi un pieredzētās situācijas bieži vien rada idejas, kas ar laiku var pārvērsties romānā. "Interesantais ap mums notiek visu laiku, ir tikai jāprot to saskatīt," Ričards uzskata. "Reiz paša nobraukts ceļa posms var radīt aizraujošu ievadu romānam, bet nejauši lidostā sastapts svešinieks, ar kuru kopā izdzerta tikai tase kafijas un sarunā pavadīts tik vien kā stundas ceturksnis, gaidot katram savu reisu, var kļūt par galvenā varoņa prototipu."

Ar savu romānu autors cer ieintriģēt un aizraut, sagādāt lasītājam patīkamu atpūtu, "tā, lai uz laiku viss pārējais paliktu otrajā plānā". Acumirkļa lēmums ir tieši šāds romāns, kas liek uz brīdi aizmirst apkārtējo un – pašam kļūt par detektīvu.

Top komentāri

Zupiņš
Z
Ai, lai man piedod Ragana, bet grāmata ir gluži normāla lubene, itin raitā ritmā uzrakstīta. Nav, protams, Bolanjo, bet arī nevajag. Normāls bojeviks, un autors raksta tikpat stulbi/gudri kā virkne viņu rietumu kolēģu, kurus te drukā biezā slānī. Skaidrs, ka par specdienestiem neviens te neraksta reālas lietas. Kurš tad to dara? Ar Agatu Kristi nekāda skandāla nebija, jo kaķa lāsti debesīs nekāpj. Autortiesību aģenti paklepoja, Streipu Kārlis biku pavaimanāja, bet juristi tikai pasmējās, jo pierādīt, ka Agatha Christie ir Agata Kristi nespēja pat jefiņi ar ļoti lielām ausīm. Varbūt vajadzētu beigt līst bez ziepēm visiem ģeniālajiem rietumu izpildītājiem. Es labāk lasu latviešu autoru krimiķus nekā dažu labu tā saucamās nopietnās literatūras gabalu. Saprotu, ka ir zaļa skaudība par to, ka džeks uzraksta krimiķi un neprasa vietējo autoritāšu akceptu, bet aiznes uz izdevniecību un, tā, nekrietnā, to izdod, bet tāda nu ir 21. gadsimta realitāte.Iedomātās autoritātes, kas spindz ap latviešu literatūru, to gudri vērtējot, vairs nav modē un neviens viņas neresepektē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja