Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uldis Tīrons, Andrejs Grants. Šamaņu pusē

Izdevniecībā Neputns iznākusi Ulda Tīrona un Andreja Granta grāmata Šamaņu pusē, informēja izdevniecības pārstāve Liāna Bokša.

Grāmatā Šamaņu pusē apkopotas Andreja Granta fotogrāfijas un Ulda Tīrona pieraksti, kas izdarīti deviņdesmito gadu sākumā Tuvā, tos papildinot ar vizuālo un teksta materiālu, kas tapis šī gada jūnijā ekspedīcijas uz Tuvu laikā. Grāmatas teksta autors Uldis Tīrons uzskata, ka "šī grāmata ir kaut kas līdzīgs izmainītam apziņas stāvoklim, kur uz kādreizējām ainavām un cilvēkiem skatās šī laika acīm, kad tāpat kā šamaņa ceļojumā uz citurieni pazīstamās ainavas nomainās ar dīvainām, bet dīvainās – ar pavisam neparastām, kas tiek uztvertas jau citām acīm un kur iespējami jau citi notikumi".

Grāmata ir reizē saistoša lasāmviela un Andreja Granta fotogrāfiju albums, par attēlu kvalitāti šajā grāmatā ir īpaši domāts. Grāmatā izmantotas gan divdesmit gadus vecas fotogrāfijas, gan tādas, kuras uzņemtas šī gada jūnijā ekspedīcijas uz Tuvu laikā; līdzīgā veidā papildinātas arī sarunas ar šamaņiem. 

Lielākā daļa cilvēku, kas fotografēti astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā, jau vairs nav starp dzīvajiem; pa šo laiku Tuvā tāpat kā Latvijā mainījusies valsts iekārta un attieksme pret šamanismu: tagad Tuvā tas blakus budismam ir valsts reliģija.

Grāmata ir rietumnieku skats uz tālu zemi, bet tai piemīt arī pavisam konkrēta antropoloģiska vērtība: tā iekļauj informāciju par Tuvas šamaņiem, par viņu rituāliem; kā arī iespaidīgus materiālus par šamaņu apglabāšanas tradīciju virszemes sarkofāgos.

Māksliniece - Inta Sarkane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja