Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Diriģents Vladimirs Kontarevs: Koris Latvija krievu mūzikā atrod tādas krāsas

Aleksandra Grečaņinova Ciešanu nedēļa un Rahmaņinova Vesperes ir visizcilākie krievu sakrālās mūzikas opusi, - saka atzītais pareizticīgo baznīcas mūzikas interprets, Jaroslavļas kapelas Jaroslavija mākslinieciskais vadītājs, Maskavas Valsts konservatorijas diriģēšanas profesors Vladimirs Kontarevs.

Lielisko, taču reti atskaņoto A. Grečaņinova opusu viņš Latvijā atskaņoja 2015. gada augustā, pirmoreiz diriģēdams Valsts akadēmisko kori Latvija, ar kuru viņu saista ilggadēja draudzība. Skaistais un monumentālais Aleksandra Grečaņinova (1864-1956) lieldarbs kora Latvija un V. Kontareva lasījumā šonedēļ skanēs Cēsu Mākslas festivālā Cēsu Sv. Jāņa baznīcā 22. jūlijā plkst. 20.

"Grečaņinovs ir viens no ievērojamākajiem, taču arī nenovērtētākajiem krievu sakrālās mūzikas autoriem. Iespējams, arī tāpēc, ka viņa karjeru dzimtenē pārtrauca 1917. gada revolūcija un dzīve emigrācijā ASV. Grečaņinovs vispirms nāk prātā kā ļoti labas bērnu mūzikas autors. 1912. gadā komponētā Ciešanu nedēļa aplūko baznīcas gada nozīmīgāko posmu - Kluso nedēļu, un būtībā ir nevis liturģisks, bet koncertskaņdarbs," paskaidro Vladimirs Kontarevs.

Kā jutāties, pirmoreiz muzicējot kopā ar kori Latvija?

Tikšanās un kopīgā uzstāšanās Rīgā bija viens no visspilgtākajiem iespaidiem manā dzīvē. Es to saku no visas sirds, neglaimojot. Esmu ar koriem strādājis pietiekami ilgi - gan dziedājis, gan diriģējis, taču tik augstu profesionālo līmeni un tādu pašatdevi neesmu sastapis nekur. Tā ir visaugstākā klase. Es joprojām esmu spēcīgā iespaida varā. Kormeistara darbs bija tik spožs, ka man vairs nebija, ko darīt. Tikko ar lielu baudu noklausījos 2012. gada koncerta ierakstu, kurā Latvija dzied Georga Pelēča mūziku. Gan tautas dziesmas, gan psalmus, izcili!

Vai interpretācija atšķirsies?

Noteikti, jo pa šo laiku arī pats esmu pārskatījis Ciešanu nedēļas traktējumu, un mūzika ir dzīva substance, nedrīkst vienkārši atkārtot kopiju tā, kā bija. Ja visi zinātu, kā skaņdarbs beigsies, neviens mūziku vairs neklausītos.

Grečaņinovu tagad Krievijā dzied biežāk?

Visi atskaņo Rahmaņinova Vesperes, bet Grečaņinovu - tikai trīs kolektīvi: Černušenko kapela un Smoļņija katedrāles koris Pēterburgā, un Valerija Poļanska koris Maskavā, bet tas bija jau diezgan sen. Pēdējā laikā dzied tikai Latvija. Es ļoti gribētu, lai Latvija to nodziedātu arī Krievijā. Koris Latvija pie mums Maskavā vienmēr atstājis lielu iespaidu, arī mani studenti bija stāvā sajūsmā.

Bet vai izdodas īstais krievu gars?

Krievu koru dziedātājiem ir dziļākas, varenākas balsis, toties jūsējiem - fantastiska, precīza intonācija, gaume, pat izruna. Manā korī nav tik izcilu basu. Pats galvenais - dziedātāju pašatdeve bija tik pilnīga, viņi sniedza iedvesmotu maksimumu. Māris Sirmais un koris Latvija krievu mūzikā atrod tādas krāsas - Ziemas rīts no Sviridova cikla Puškina vainags Maskavā skanēja satriecoši, dievišķīgi, ģeniāli! Kā akvarelis. Labāku izpildījumu nekad neesmu dzirdējis un laikam arī nedzirdēšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja