Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

KDi lasi: Nu, ej raksti!

Rakstniece Inga Ābele: mans sapnis ir uzrakstīt caurspīdīgu, lineāru darbu. Tādu viegliņu

Es esmu priecīga, ka Mūka dēļ satiku Annu Rancāni (viena no romāna redaktorēm – red.). Viņa kaut kā aptur vārdu plūdumu. Varbūt tā vispār ir dzejnieku iezīme? Jo dzejnieku būtība ir paņemt ciet pašu, pašu esenci, – saka prozaiķe, dramaturģe un dzejniece Inga Ābele, pielikusi punktu savam otrajam romānam Klūgu mūks. Pirms pāris nedēļām to klajā laida izdevniecība Dienas grāmata. Romāna ideju "piešķīlis" baznīckunga un valstsvīra Franča Trasuna (1864–1926) dramatiskais dzīvesstāsts. 1926. gadā Trasunu izslēdza no katoļu baznīcas. Franča Trasuna bērēs Valsts prezidents Jānis Čakste teica: "Francis Trasuns ielika mūsu Latvijas ģerbonī trešo zvaigzni – Latgali." Bet Svētā Krēsla reabilitācijas deklarācija datēta tikai ar 1998. gada 18. augustu.

Izvēlējusies par intervijas vietu Dienas redakciju, jo cita vide palīdzēšot koncentrēt domas, rakstniece izstaro fiziski sajūtamu kontrastu redakcijas skudru pūžņa ritmam. "Es esmu palikusi aizvien lēnāka un klusāka," viņa domīgi iesāk.

Tāpēc, ka nedzīvo Rīgā? Vai tam ir cits iemesls?

Viss kaut kā tā ir sakritis kopā – romāns pabeidzās, meita piedzima, un viņa tagad ir klusa un priecīga, un es ar esmu klusa un priecīga, un viss ir nodzēsies no tāfeles, viss ir atkal no jauna, nekā nav bijis.

Grāmatas beigās pie pateicībām tu savu pusgadu veco Līnu Aleksandriju dēvē par romāna līdzautori un saki viņai paldies par iedoto laiku. Parasti jau saka otrādi, ka mazi bērni atņem laiku. Meitiņa piedzima tieši tad, kad rakstīji Klūgu mūku?

Jā, tā sanāca, ka pa vidu piedzima. Es sākumā domāju – kā nu būs? Bet tad es skatījos, ka cilvēks sāk gulēt ratos – pa dienas vidu četras stundas. Nobrīnījos, vai tad tā var būt? Tas bija gandrīz kā pateikt – nu, ej raksti! Es aizeju pie galda, es rakstu, es pabeidzu romānu… Man tiešām ir milzīga pateicība pret viņu, par viņas palīdzību. 

Undīnes Adamaites interviju ar rakstnieci Ingu Ābeli lasi 27. februārī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja