Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Cēsis 2013. Bezdibenis. Visvaldis Ziediņš

“Patiešām bezdibenis! Labsajūta! Dzīvība! Kas tik no šī bezdibeņa neiznirst? Gan Aleksandrs no Maķedonijas, gan Aristotelis… gan tirāni, gan pravieši, gan… Patiešām neizmērojams bezdibenis!” Šāds paraksts atrodams uz vienas no Visvalža Ziediņa 1974. gada zīmējumu sērijas lapām, kas spēlējas ap sievietes klēpi.

Te tas atveras kā ainava, te – sarūk savā fizioloģiskajā konkrētībā. Ap šo pašu laiku viņš rada darbus, kuros arī falli lien laukā no zemes līdzīgi kā sēnes. Šeit seksualitāte ir kā dabas sastāvdaļa un tās metafora. Un ne tikai tas, tā ir arī viņa atgriešanās pirmelementos. Kristus vecumam tuvojoties, Ziediņš dienasgrāmatā fiksē savu šīs dzīves “ekskursanta” un “trimdinieka” sajūtu: “Aprīlī paliks man 33 gadi. Daudz vai maz? Nezinu. Ne ģimenes, ne stabila sajūta sabiedrībā, ne naudas. Viss tas rada tādu sajūtu, it kā esi iebraucējs kādā valstī – kā ekskursants vai trimdinieks, kam, vīzas termiņam iztekot, sodu izciešot, jāatgriežas dzimtenē. Ar vārdu DZIMTENE es sajūtu un saprotu: NĀVI, NEBŪTĪBU, ar vārdu sakot, pāriešanu PIRMELEMENTOS.” [Visvalža Ziediņa dienasgrāmatas ieraksts 1975. gada 15. martā.]Cēsu Mākslas festivālā notiekošā izstāde “Bezdibenis. Visvaldis Ziediņš” skatītājus iepazīstinās ar iepriekš vēl neeksponētiem mākslinieka darbiem – īpašu uzmanību pievēršot darbiem uz papīra un dabas materiālu studijām. Visvaldis Ziediņš dzimis 1942. gada 4. aprīlī un miris 2007. gada 11. janvārī Liepājā. No 1959. līdz 1964. gadam mācījies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļā. Studijas Latvijas Mākslas akadēmijā viņš neturpināja, jo bija pārliecināts, ka apgūtais mākslas pamats ir pietiekams, lai turpmāko dzīvi varētu veltīt patstāvīgai, no padomju oficiālās mākslas sistēmas neatkarīgai mākslas izpratnes kopšanai. Ziediņa mākslinieciskā mantojuma apjoms sasniedz 3000 vienību, pamatoti viņu ierindojot latviešu mākslinieku–nonkonformistu avangardā. Izstādes kuratore Ieva Kalniņa. Izstādes iekārtotāja Sarmīte Māliņa. Organizē Ivonna Veiherte un Galerija 21. Atbalsta Dina un Jānis Zuzāni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Cēsu izstāžu nams, Pils laukums 3, Cēsis

Kad?

28. jūnijs, 2013 – 31. jūlijs, 2013

P.–c. 12–19 p. 12–21 S. 10–21 Sv. 10–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunpils pils atdzimst pēc 2023. gada vētras

Jaunpils pils gada laikā piedzīvoja būtiskus atjaunošanas darbus, kas bija nepieciešami un nekavējoties uzsākti pēc postošās 2023. gada 7. augusta vētras radītajiem bojājumiem. Darbi ir veiksmīgi pab...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja