Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Laris Strunke un Eva Lange "Sirds un mājas pamats"

Ievērojamais latviešu izcelsmes gleznotājs, Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas Goda loceklis, Latvijas Republikas IV pakāpes Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Laris Strunke (1931, Rīga) joprojām ir viens no pašiem ievērojamākiem Zviedrijas māksliniekiem, gleznotājs ar pasaules vārdu, uzticīgs abstraktai gleznošanas manierei, kura daiļrade pieskaitāma pie Eiropas abstraktās glezniecības virsotnēm.

Lara Strunkes darbiem – gan lielajām eļļas kompozīcijām, gan tušas gleznojumiem, ierosmes gūtas dabā. Viņa ainava ir Ziemeļzemes krasts – Gotlandes jūras piekraste un Īslandes klinšu grēdās un sniega pārkares, ko mākslinieks savās gleznās noved līdz zīmei. Darbi atklāj mākslinieka priekšstatus par laiku un telpu, radot plašuma izjūtu paša izraudzīto formu un izmēru ietvaros, ļoti pietuvinātos tuvplānos.Zviedru tēlnieces Evas Langes (1935, Stokholma) darbi pieskaitāmi pie vispārliecinošākajiem minimālisma mākslas paraugiem, kas līdzās uzsvērti vienkāršo formu lakonismam un materiāla tīrībai koncentrē sevī arī spēcīgu emocionālo vētījumu. Par sev tuvāko materiālu, īpaši apjomīgajiem izstāžu darbiem, māksliniece izvēlējusies speciālu tēlniecisko ģipša masu. Mazāku izmēru skulptūras tiek īstenotas marmorā, alabastrā, granītā vai stiklā, bet vides darbi – granītā. Un lai tas būtu cilindrs, apaļīgs apjoms, vertikāla vai horizontāla piltuvveida forma (izmēros no piecpadsmit centimetriem līdz pat diviem metriem), visi darbi izpildīti skrupulozi un pedantiski precīzi. Zviedru mākslas kritiķis Kurts Askers Evas Langes skulptūras pielīdzinājis atvērtiem un aizvērtiem ziedu kausiem, kas dod patvērumu mājas, rokas, zieda un lietus būtībai. Viņas darbi ļauj mums iegrimt arī balti mirdzošā ģipša iekšējā būtībā, tajā pašā laikā saglabājot neapstrīdamu robežu. Evas Langes pasaules redzējums ir daudznozīmīgs, emocionāli izjusts un miera caurstrāvots pārdzīvojums, kas izteikts ar tēlniecisko materiālu palīdzību. Latvijā Eva Lange pazīstama ar savu dalību un darbiem pirmajā starptautiskajā tēlniecības kvadrinnālē „Rīga ‘92”, kurā māksliniece saņēma laureātes diplomu un uzaicinājumu nākamās kvadrinnāles laikā 1996. gadā Rīgā sarīkot personālizstādi. Eva Lange ir veidojusi arī darbu Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja pastāvīgajai ekspozīcijai, kurai kopš 2006. gada pievienojusies apjomīga, ap 1,5 metrus augsta, sārtā granītā kalta Evas Langes skulptūra „Tulpe”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija "Māksla XO", Elizabetes 14

Kad?

31. maijs, 2012 – 26. jūnijs, 2012

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja