Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 20. jūnijs
Rasa, Rasma, Maira

Dažādi panākumu veidi. Kannu kinofestivālā uzvar mūsdienu Pelnrušķītes stāsts

Pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās 77. Kannu kinofestivāls. Galveno balvu jeb Zelta palmas zaru/Palme d’Or amerikāņu aktrises un režisores Grētas Gērvigas vadītā žūrija pasniedza Amerikas neatkarīgā kino meistara Šona Beikera veidotajai dramēdijai Anora.

Filma  Anora vēsta par erotisko deju izpildītāju, kura apprecas ar krievu oligarha dēlu un kuras laulība tiek apdraudēta, kad par to uzzina viņa vecāki un vēlas panākt tās anulēšanu. Šo balvu režisors veltīja visiem seksa industrijas pārstāvjiem – bijušajiem, esošajiem un nākamajiem. Par viņu dzīvi Šons Beikers ir radījis vairākas no savām filmām, tajā skaitā kinodarbu Sarkanā raķete/Red Rocket (par izbijušu pornoaktieri), kas pirms trijiem gadiem tika iekļauts Kannu kinofestivāla galvenajā konkursā tāpat kā Anora.

 

Rafinēta spēle

Otro nozīmīgāko balvu jeb Grand Prix saņēma indiešu režisores Pajalas Kapadias drāma Viss, ko mēs iztēlojamies kā gaismu/All We Imagine as Light, kas bija pirmā indiešu filma Kannu kinofestivāla galvenajā konkursā pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Par labāko režisoru kļuva portugāļu autors Migels Gomešs par vēsturisko lenti Grand Tour, kurā Britu impērijas ierēdnis Edvards aizbēg no savas līgavas Mollijas dienā, kad viņa ierodas precēties. Tomēr ceļojuma laikā paniku nomaina melanholija. Par labākajām aktrisēm tika nosauktas Karla Sofija Gaskona, Zoji Saldana un Selīna Gomesa par darbu franču režisora Žaka Odiāra kinodarbā Emīlija Peresa/ Emily Perez, kas izpelnījās arī Žūrijas balvu. "Tik organiska pārplūšana no dialoga dziesmās, no melodrāmas – trillerī, tik rafinēta spēle ar dažādu žanru elementiem sen nav redzēta," raksturo kinokritiķe Dita Rietuma.

Par labāko aktieri tika izvēlēts Džesijs Plemons par lomu grieķu režisora Jorga Lantima melnajā komēdijā Laipnības veidi/Kinds of Kindness. Īpašo balvu ieguva Irānas režisora Mohammada Rasulofa filma Svētās vīģes sēkla/The Seed of the Sacred Fig. Par labāko scenāriju tika izvēlēts franču režisores Koralī Faržā feminisma un šausmu kino sintēzes Substance/The Substance scenārijs. Tā iemiesojums uz ekrāna ir atgriezis spozmi Holivudas leģendai Demijai Mūrai, kura atveido novecojošu televīzijas slavenību. Savukārt Zvaigžņu karu franšīzes autors Džordžs Lūkass tika sumināts ar goda Zelta palmas zaru. Viņa attiecību stāsts ar Kannu kinofestivālu aizsākās 1971. gadā, kad amerikāņu režisora filma THX 1138 tika iekļauta programmā Directors’ Fortnight. Tās producents bija Frānsiss Fords Kopola. Tieši no viņa rokām Džordžs Lūkass saņēma šo apbalvojumu.

 

Balzams dvēselei

Latvijas kino vēstures lapaspusēs šī gada Kannu kinofestivāls paliks ierakstīts ar režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmas Straume/Flow dalību konkursā Īpašais skatiens/Un Certain Regard. Lai arī šis poētiskais stāsts par kaķi neieguva nevienu kanādiešu režisora Ksavjē Dolāna vadītās žūrijas balvu (tas saņēma vienu no Kannu kinofestivāla alternatīvajām balvām – īpašo atzinību par labāko skaņas izveidi), Straume izpelnījās septiņas minūtes ilgas stāvovācijas pēc pirmizrādes, izplatīšanas piedāvājumus un augstu ārzemju mediju vērtējumu. Britu izdevums The Telegraph to ievietoja starp sešām labākajām šī gada Kannu kinofestivāla filmām. "Tas bija kā balzams dvēselei šajā drudžainajā cīņā," uzsver izdevums.

Ietekmīgā filmu nozares portāla IndieWire recenzents Kristians Blauvelts šo kinodarbu ir nosaucis par vienu no novatoriskākajām animācijas filmām par dabu kopš Bembija laikiem (studijas Walt Disney Productions veikums uz ekrāniem iznāca tālajā 1942. gadā). Arī viņa kolēģis Deivids Rūnijs no vadošā industrijas izdevuma The Hollywood Reporter neskopojās ar komplimentiem. "Straume ir pieredze, ko prieks izbaudīt, turklāt tas ir arī dziļi aizkustinošs stāsts, ko radījis unikāls talants. Viņš ir pelnījis, lai tiktu ierindots starp pasaules izcilākajiem animācijas filmu veidotājiem," raksta kritiķis. Par nākamo nozīmīgāko šī kinodarba pieturas punktu kļūs Ansī animācijas filmu festivāls, kas norisināsies no 9. līdz 15. jūnijam. Pirmizrādi Latvijā Straume piedzīvos rudenī.

Vairāk informācijas par Kannu kinofestivālu var lasīt interneta vietnē www.festival-cannes.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja