Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Festivāla 2Annas galveno balvu iegūst filma no Ukrainas

13. aprīlī Kaņepes kultūras centra pagaidu telpās Diagonālē norisinājās 26. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas apbalvošanas ceremonija, kurā tika paziņots Grand prix saņēmējs, kā arī labākās spēlfilmas, animācijas un dokumentālās īsfilmas, labākā Baltijas īsfilma un vidējā garuma filma. Tāpat balvas saņēma bērnu un jauniešu kategorijas īsfilmas, kuras vērtēja tieši skatītāji. Apbalvotās filmas būs iespējams skatīties īpašā seansā 14. aprīlī, plkst. 19 kinogalerijā KSuns, informēja festivāla pārstāve Agnese Krastkalne.

Par nevainojamu režiju un jūtīgas tēmas meistarīgu risinājumu Grand prix saņēma ukraiņu režisores Olhas Zhurbas īsfilma Tēta apavi (Dad’s sneakers). Tā vēsta par trīspadsmit gadīgo Sašu no bērnu nama, kuru gribētu adoptēt kāda ģimene, tomēr kaut kas viņu nelaiž prom. Žūrija uzteica niansēto realitātes atdarināšanu dzīvajā darbībā.

Labākās spēlfilmas balvu saņēma pieaugšanas stāsts Vētras memuāri (Grieķija). Par labāko animācijas īsfilmu tika atzīts darbs Kas atsaucas klusumā (Francija). Labākās dokumentālās īsfilmas balvu ieguva veikums Omītes seksuālā dzīve (Slovēnija), kura nesen izpelnījās Tamperes filmu festivāla Grand prix. Tajā asprātīga animācija, kas savijas ar arhīva fotogrāfijām, kontrastē un uzsver sievietes stigmatizēto un iepriekš noteikto lomu Slovēnijā 20. gadsimta 1. pusē.

Labākās Baltijas īsfilmas balva tika piešķirta darbam Sierra (Igaunija). Šīs kategorijas uzvarētāji saņēma arī īpašu balvu no BBPostHouse – iespēju veikt filmu pēcapstrādi 2000 EUR vērtībā. Īsfilmu festivāliem neparastajā kategorijā, kurā tika vērtētas vidēja garuma filmas (30–60min), balvu izcīnīja eksperimentālā filma Alizava (Lietuva) – stāsts par bāreni Alizavu un viņas tēvu, kura dvēsele mīt dažādos objektos.

Žūrijas atzinības saņēma filmas Policijas valdījums (Francija) un Acis un ragi (Dienvidkoreja). Starptautisko bērnu un jauniešu īsfilmu konkursu skatēs uzvarētājus ar savu balsojumu noteica tieši jaunie kino entuziasti. Bērnu īsfilmu kategorijā stikla diplomu ieguva darbs Lapsa (Vācija), savukārt jaunieši par labāko atzina īsfilmu Vien bērns (Šveice). Īpašu balvu no golfa kluba Viesturi saņēma latviešu režisores Elzas Gaujas filma Komandantstunda.

Īsfilmas vērtēja starptautiska žūrija – Olga Gusiatinska, Kijivas Starptautiskā īsfilmu festivāla kuratore un tulkojumu daļas vadītāja, Joni Menniste, filmu veidotājs un animators no Somijas, Turku Animācijas festivāla mākslinieciskais direktors, kā arī latviešu režisore Adriāna Roze.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja