Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas Starptautiskais kino festivāls piedāvās vērst skatu uz Ukrainas kultūru un tās procesiem

Devītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls, kas šogad norisināsies no 13. līdz 23. oktobrim, sadarbībā ar Kijivas kritiķu nedēļu (Kyiv Critics’ Week) skatītājiem piedāvās vērst skatu uz Ukrainas kultūru un tās procesiem ar filmu un pasākumu programmu Focus on Ukraine. Programmas ietvarā festivālā viesosies vairāki Ukrainas filmu nozares pārstāvji, norisināsies divas diskusijas un būs iespēja klātienē apmeklēt četru filmu seansus.

Viens no sadaļas gaidītākajiem darbiem ir Maksima Nakonečnija Tauriņa redze – šī gada Kannu kinofestivālā pirmizrādīts stāsts par okupantu gūstā nonākušu Ukrainas gaisa izlūkošanas eksperti, kas pēc spīdzināšanas un seksuālas vardarbības atgriežas pasaulē, kas viņu glorificē un demonizē, apgrūtinot tuvošanos iekšējai un ārējai kopībai. Seansā piedalīsies filmas galvenās varones lomas atveidotāja Rita Burkovska. 

Šajā programmā tāpat gaidāms Maidana laika disidenta Oļega Sencova jaunākais darbs Degunradzis, kas seko jauna vīrieša ceļam deviņdesmito gadu Ukrainas kriminālajās aprindās, ar lodēm bārstītam ceļam pazemes pasaules zenītā un neizbēgamajam kritienam, un centieniem tapt pestītam.

Vēl viena Kannu kinofestivāla konkursante, Dmitro Suholitkija-Sobčuka filma Pamfirs gan izvēlas cita veida valodu, lai runātu par Ukrainā notiekošo – etnogrāfiski uzlādētā un kriminālkomēdijas žanrā ieturētā filma jauc mitoloģiju, spilgtu vizuālu valodu un simbolismu aizraujošā ekrāna piedzīvojumā. 

Savukārt dubultseansā Architect's Cut iekļautā Oleksija Radinska filma Bezgalība saskaņā ar Florianu izgaismo kāda  modernisma laika arhitekta cīņu ar kapitālisma milzi, lai nepazaudētu savu meistardarbu un ikonisku pilsētas ainavas sastāvdaļu – Kijivas "lidojošo šķīvīti" jeb krāsu un mūzikas saspēlei veltītu koncertzāli. 

Pirms vairāku filmu seansiem gaidāmi Kijivas Kritiķu nedēļas veidotāju – Darjas Badioras un Serhija Ksaverova – ievadi.

Tāpat festivāla laikā gaidāma paneļdiskusija Kā dekolonizēt medijus: kritiska kultūras žurnālistika Austrumeiropā, kas pievērsīsies Austrumeiropas tēlam Rietumu mediju acīs un paša reģiona kultūras veidotāju darbos, savukārt sarunā Rietumnieciskošana un Austrumeiropas kino tiks iztirzāts priekšstats par Eiropas austrumiem kā perifēriju un izvērtēta “maigās varas” izmantošana kulturālās kolonizācijas procesos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja