Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Akrobātika ezera krastā. Rosīni opera tiešraidē no Ņujorkas

Belcanto zvaigznes Džoisa Didonato un Huans Djego Floress būs dzirdami Džoakīno Rosīni operas Ezera jaunava tiešraidē no Ņujorkas

Muzikalitātes dzīres, augstākās meistarības paraugstunda – tā var raksturot Rosīni Ezera jaunavas/La donna del lago jauniestudējumu Metropolitēna operā Ņujorkā. Sestdien, 14. martā, tiešraidē to varēs noskatīties uz Kino Citadele ekrāna Rīgā. Izrāde, kuru veidojis Skotijas režisors Pols Karens, ir konservatīva un naiva, taču operas muzikālā interpretācija ir fenomenāla. Pie diriģenta pults – jaunais itāļu maestro, belcanto speciālists Mikēle Marioti. Tāpat kā Rosīni, viņš ir dzimis Pezāro.

Ezera jaunava ir melodiski bagāta melodrāma, kuras pirmizrāde notika 1819. gadā Sankarlo teātrī Neapolē. Operas pamatā ir Valtera Skota poēma par XVI gadsimta notikumiem konfliktu plosītajā Skotijas augstkalnē. Taču Rosīni interesēja nevis politika, bet romantika. Par ezera jaunavas Elenas (mecosoprāns Džoisa Didonato) mīlestību cīnās Skotijas karalis Džeimss V (tenors Huans Djego Floress), Elenas favorīts jaunais karavīrs Malkolms (mecosoprāns Daniēla Barčellona) un dumpinieku līderis Rodrigo jeb Roderiks (tenors Džons Osborns).

Šī opera bija populāra līdz XIX gadsimta vidum un pēc tam gandrīz uz simt gadiem pazuda no teātru repertuāra. Belcanto renesanse sākās XX gadsimta 50.– 60. gados, lielā mērā pateicoties Marijai Kallasai un Džoanai Sazerlendai. Ezera jaunava ir viena no aizmirstajām pērlēm, kas atkal mirdz, Džoisas Didonato un Huana Djego Floresa spodrināta. Viņi ir dziedājuši šīs operas uzvedumos Parīzē, Milānā un Londonā. Klausītāji vienmēr jūsmo par sarežģītām koloratūrām, taču Ezera jaunavā visa šī vokālā akrobātika ir ne tikai dekoratīvi tehnisks elements, bet darba dramaturģiskās struktūras sastāvdaļa. Tā ir virtuozitāte, kas stiprina operas teatrālo spēku. Rosīni komponēja Ezera jaunavu tā laika spožākajām zvaigznēm, un, protams, partitūrā ir iekodēts konkurences gars. Džoisa Didonato, piemēram, izceļ otrā cēliena trio, kurā divi tenori, cenšoties piesaistīt Elenas uzmanību, sarīko "prātam neaptveramu augstā do sacensību". Operu noslēdz titulvarones grandiozā ārija Tanti affetti, kuru Džoisa Didonato bieži dzied savu koncertu finālā, – tā ir viņas vizītkarte.

"Dziedāšana Ezera jaunavā ir olimpisko spēļu cienīga disciplīna. Māksliniekiem ir jābūt atlētiski sagatavotiem – Rosīni no mums pieprasa četrkāršo salhovu, četrkāršo salto," saka Džoisa Didonato. "Tas ir operas žanrs, kurā sižeta uzdevums ir parādīt sakāpinātas emocijas – to aizraujoši dara dziedātāju balsis. Šī opera nav Karmena, kura jūs fascinē ar stāstu un tā pavērsieniem. Ezera jaunavas librets ir instruments, kas palīdz atklāt varoņu emocionalitāti."

Elena simbolizē Skotijas ainavas skaistumu, dabai ir liela nozīme Ezera jaunavas partitūrā un sajūtā. "Šī ir "mitra" opera, un ne tikai tāpēc, ka tās nosaukumā ir vārds "ezers"," intervijā laikrakstam The New York Times stāsta diriģents Mikēle Marioti. "Ja jūs skatāties uz kalniem, jūs varat atrast punktu, uz kuru fokusēt skatienu. Ja jūs skatāties uz ūdeni, atrast šādu punktu ir neiespējami. Šī opera vienmēr kustas un mainās. Tajā viss plūst, ūdens elpo – jūs to visu varat dzirdēt." Gatavojoties pirmizrādei, diriģents ļoti rūpīgi strādāja ar Metropolitēna operas orķestri, lai atrastu ekspresīvu, maigu, caurspīdīgu skanējumu, kurā katra detaļa, akcents, krāsa un pauze ir pārdomāta un liecina par ļoti individuālu, niansētu lasījumu. Pašlaik Mikēle Marioti ir Boloņas Teatro Communale muzikālais vadītājs un galvenais diriģents.

Iestudējuma režisors Pols Karens atgādina, ka Ezera jaunava piedāvā romantizētu skatījumu uz Skotijas vēsturi: "Jūs taču nepētāt Gallijas vēsturi pēc komiksa par Asteriksu.» Režisors joko, ka izrādes kostīmi vairāk atgādina Troņu spēles stilistiku, nevis skotu vēsturiskos XVI gadsimta tērpus.

Ezera jaunava

Kino Citadele 14.III plkst. 18.55

Biļetes EUR 21


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja