Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Festivālu 2ANNAS atklās ar Latvijas 80. gadu eksperimentālā kino programmu

Starptautisko īsfilmu festivālu 2ANNAS šogad atklās, ieskatoties padomju laika „underground” kino - filmās no LPSR Zinātņu akadēmijas Tautas kinostudijas kinoamatieru kolekcijas, kas veidotas 20. gadsimta 70. un 80. gadu mijā, informē organizatoru pārstāve Mārīte Lempa. To autori apgāja padomju cenzūru un uzsāka jaunu, mutuļojošu laikmetu Latvijas garīgajā dzīvē.

Viņus dzina eksperimentētāja gars, kam kino bija tikai viens no izteiksmes līdzekļiem dažādu intelektuālu baudu pilnā pasaulē. Programmā iekļautas filmas, kas savulaik izpelnījušās ASV mākslas zinātnieka Marks Alena Švēdes (Mark Allen Svede) un Ņujorkas neatkarīgā kino antoloģijas izveidotāja Jons Mekas (Jonas Mekas) atzinību, kuri tās salīdzināja ar Endija Vorhola, Stena Brekidža un citu pasaules neatkarīgo darbiem.

Šogad 2ANNĀS vēl: Baltijas īsfilmu skate, 3 Starptautiskās konkursa programmas „INTRA HOMO”, „Pasaules pasakas”, „Skaivolkera vakarēdiens”, „KINOTEATR.DOC” Krievijas naturālais kino, Starptautiskā filmu festivāla ROSHD Irānas īsfilmu viesprogramma, Bērnu un jauniešu konkursa programma/ seminārs „Zaļā Anna” un vakara pasākumi ar dīdžejiem Sergeju Timofejevu, Bombeju, Contour un 2ANNU krusttēvu Robertu Gobziņu.

Vairāk: www.2annas.lv

Festivāls 2ANNAS norisināsies no 27.līdz 31.maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Filmu programma:

Mijkrēšļa rotaļa ar spoguli, Rež. Ivars Skanstiņš, 1972

1972. gadā radītā Ivara Skanstiņa filma apvīta ar noslēpumainas nelegalitātes auru – Kazas kompānija, alternatīvā teātra trupa Birojs, slepena montēšana Telefilmā-Rīga un čekas kratīšanas.

AB OVO, Rež. Vladis Goldbergs, 1982    

Jauns cilvēks vēlas vienlaikus iepazīt un pārveidot pasauli, tāpēc viņam kā līdzībā nākas iziet cauri septiņiem izziņas un atklāsmes līmeņiem.  

Aizmigt nomoda sapnī, Rež. Ēriks Pudzāns, 1984       

Simboliem piesātināts stāsts, kura centrā ir mākslinieks – gan atzinības virsotnē ar aplausiem, gan kritiķu noliegts un atraidīts. Pasaule apkārt mainās gan laikā, gan telpā – no vesternu pilsētiņas līdz padomjlaika standarta dzīvoklim un slimnīcai, no 20. gadsimta 70.gadu reālijām līdz vēsturiski pārlaicīgām ainām.

Akmens debesīs, Montāža Haralds Elceris, 1985          

Savāda pasaule ar jūras krastu, rudzu lauku un vējdzirnavām, šīs pasaules norises saista Baltais klauns, kurš satiek visdažādākos tēlus.

Privātā kolekcija, Rež. Žanis Krusts, 1982

Ar padomjlaika pilsētas vidi kontrastē gandrīz bībeliski simboli – uguns, ūdens, grāmata, zivis, zvans; tomēr autori izmanto arī sava laikmeta zīmes un kadrā parādās cilvēks gāzmaskā, baltu silikāta ķieģeļu siena ar sarkanu rozi logā, asiņojošs durvju rokturis, putnu ligzdas sniegā...


Seanss notiek: 27.05. pl.18:00 Kino "Rīga" 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja