Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jāmācās arī vizuālās lasīšanas iemaņas

2014. gada aprīlī Rīgā būs Bilžu grāmatu kvadriennāle

Patlaban ļoti mainās izpratne, kas ir bērnu grāmata. Tas nav kaut kas tikai bērniem - pēdējo reizi vēl vecajās Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra telpās (Tērbatas 75) sanākušajiem mediju pārstāvjiem 13. decembrī sacīja Latvijas Mākslas akadēmijas profesors mākslinieks Juris Petraškevičs un mākslas vēsturniece un Latvijas Universitātes docente Austra Avotiņa, kurai ir pieredze starptautiskajā bērnu grāmatu vērtēšanas darbā. Nozīmīga loma ir tieši ilustratoriem, kuri arvien biežāk paši ir arī teksta autori. Ilustrācijas vairs nav ilustrējošas, arī to spektrs ir visdažādākais - plastilīns, instalācija, šūšanas tehnika u. c. "Radošums un atvērtība," rezumē J. Petraškevičs.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku 2014. gada pavasarī (2. aprīlis-2. maijs) jau Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajās telpās - Gaismas pilī - īstenosies vairāki projekti - Pasaule bilžu grāmatā un pirmā bilžu grāmatu kvadriennāle Attēlu stāsts, kas ir iekļauta Rīgas 2014 programmā. Uz konferenci kā īpašās viešņas aicinātas Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas ieguvēja beļģu māksliniece Kitija Krauzere un H. K. Andersena balvas ieguvēja vācu māksliniece Juta Bauere, viņas arī pasniegs radošās darbnīcas interesentiem. Teorētiķis Vladeks Jandričs no Šveices referēs par vizuālās lasītprasmes nozīmi mūsdienu pasaulē un tās iespaidu uz bērnu pasaules uzskata veidošanos. Projekta Pasaule bilžu grāmatā konferencē piedalīsies arī Latvijas literatūras un mākslas zinātnieki, tulkotāji, izdevēji, pedagogi, bibliotekāri un mākslinieki, kuru līmenis ir tik augsts, ka bieži vien rakstnieki, kas ierodas atklāt savas latviešu valodā tulkotās grāmatas, atzīstas, ka latviešu izdevuma ilustrācijas viņiem patīk labāk.

Kvadriennālē var piedalīties mākslinieki no Baltijas jūras reģiona valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Krievijas, Polijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Dānijas. Mākslinieki aicināti izstādei iesniegt bilžu grāmatas dizaina koncepciju - grāmatas veidola ieceri (vāks, formāts, atvēruma paraugs u. c. - pēc izvēles) - eksponēšanai laukumā 50 x 70 cm un satura koncepciju (2500 rakstzīmju ar atstarpēm), un divu iecerētās grāmatas ilustrāciju oriģinālus. Konkursa darbi un pielikuma oriģināls jānosūta LNB Bērnu literatūras centram Rīgā, Tērbatas ielā 75, LV-1001, termiņa pēdējā diena - 20. februāris (pasta zīmogs).

Projekta logo autore ir māksliniece Marta Zariņa-Ģelze, kuras grāmatziloni ar snuķi debesīs novērtējuši sadarbības kolēģi ārzemēs, izstādes ekspozīcijas koncepta autore - Madara Lesīte.

Kvadriennāles laureāti saņems naudas balvu 1500 eiro, bet, kā uzsver LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, lielākā balva būs palīdzība grāmatas tulkošanā Baltijas reģiona valstīs, kā arī izplatīšana to bibliotēkās. Tā ir laba iespēja tieši latviešu māksliniekiem, kuru brīnišķīgie darbi valodas barjeras dēļ netiek pienācīgi pamanīti un novērtēti.

Kvadriennāles nolikums - www.lasamkoks.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja