Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kas ir sieviete? Meklējiet filmās

Jau 18. reizi Rīgā notiek starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas

Uz pilngadību sasniegušā Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas plakāta redzama sieviete, kura ar mobilo ierīci mēģina uzņemt pašportretu jeb selfiju. Viņas puskailo pēcpusi tikai nedaudz piesedz šī gada devīze Sievietes: avangardistes, mājsaimnieces, prostitūtas, kas tiks šķetināta festivāla īpašajā filmu programmā. "Esam izvirzījuši sev sarežģītu uzdevumu - vienas nedēļas laikā aplūkot sievietes vēsturisko un mūsdienu lomu sabiedrībā, izmantojot īsfilmu un pilnmetrāžas filmas kā galvenos instrumentus," stāsta 2Annu programmu direktore Anna Veilande-Kustikova.

Rindā pēc labākajiem

Līdzās festivāla īpašajai filmu programmai no 21. līdz 27. oktobrim 2Annās būs skatāma arī plaša konkursa programma ar izmeklētām īsfilmām no visas pasaules. Tas, ka šogad festivāls no maija ir pārcēlies uz rudeni, ne tikai ļauj cerēt uz lielāku skatītāju plūsmu, bet arī radījis iespēju programmā iekļaut labākos no labākajiem. "Filmas vispirms tiek sūtītas uz tiem festivāliem, kas pieprasa pirmizrādes," par rindas principu starptautiskajā festivālu arēnā atgādina Anna, kurai kopā ar kolēģiem izdevies tajā iespraukties pirms citu Baltijas valstu pārstāvjiem. Kopumā tika izvērtēts vairāk nekā 1000 īsfilmu, no kurām 29 iekļautas starptautiskajā un 13 - Baltijas konkursā, kurā Latvija ir pārstāvēta ar sešiem darbiem.

Uz Rīgu vēlējies atbraukt pat tāds režisors kā Džons Smits. "Lai arī cik tas izklausās anonīmi, viņam pieder darbs The Girl Chewing Gum (1976), kas savulaik mākslas pasauli apgrieza kājām gaisā," paskaidro 2Annu programmu direktore. Konkursā ir atlasītas filmas, kuras skatītājiem nodrošinās līdzpārdzīvojumu un kurās gan saturiski, gan formāli parādās visas jaunākās tendences, kas vērojamas pasaules kinematogrāfā un kas varbūt pēc pāris gadiem būs redzamas arī uz lielajiem ekrāniem pilnmetrāžas filmās. Patlaban ļoti aktuāla ir tā sauktā hipsteru estētika, kas festivālā būs pārstāvēta tikai ar dažām filmām, jo sākot jau nogurdināt. "Miglainā, romantiskā, saulainā un pseidointelektuālā gaisotnē radītas īsfilmas," raksturo Anna.

Nekautrēties iet klāt

Festivāla 2Annas īpašā filmu programma Sieviete: avangardiste, mājsaimniece, prostitūta tiks atklāta ar vienu no XX gadsimta atzītākajām avangarda filmām Žanna Dīlmane, Tirgus krastmala 23, 1080, Brisele un pētīta, piedāvājot iepazīties ar pirmajām feminisma idejām kino līdz pat mūsdienās tapušiem darbiem, kuros atklājas sievietes daudzšķautņainība - viņa ir cilvēks orķestris, kas uzņemas ļoti daudzas lomas. Taču "lai arī cik mēs esam spējīgas un visu varošas, tik un tā populārajā kultūrā vēl joprojām sievietei ir jāizmanto savs seksapīls, lai gūtu uzmanību un bieži vien arī atzinību", uzskata Anna. Īpašajā programmā būs skatāmas arī Maijas Derenas, Lotes Reinigeres, Eijas Līsas Ahtilas, Baltijas režisoru un citu veidotās filmas.

Kinokritiķis un kurators Olafs Millers uz Rīgu atvedīs Austrijas avangardistes Lindas Kristanellas filmas. "Tas ir pārdzīvojums, ko var izbaudīt, piesēžoties pavisam tuvu ekrānam un ļaujoties hipnozei, ko māksliniece izvērš pret skatītājiem," saka festivāla programmu direktore. Olafs Millers neskoposies arī ar saviem komentāriem. "Lai arī viņš izskatās īgns un atgādina personu, kas nav sociāla un atvērta komunikācijai, patiesībā viņš ir ļoti jauks cilvēks," Anna aicina nekautrēties un iet klāt festivāla viesiem, un uzdot jautājumus. "Parasti viņi ļoti labprāt iesaistās sarunās," viņa piebilst.

Meitenes uzņemas vadību

Festivālā 2Annas notiks divas pirmizrādes - igauņu režisores Heilikas Pikovas dokumentālā filma Ziedi no olīvu kalna par 82 gadus vecu mūķeni, kura pirms lielās klusēšanas izstāsta savu dzīvesstāstu, un latviešu režisores Ievas Norveles īsfilma Projām. Viens no festivāla īpašajiem notikumiem būs arī montāžas konkurss, kurā gan jauniem, gan jau pieredzējušiem režisoriem tika iedots viens materiāls, lai katrs no viņiem uztaisītu labāko piecu minūšu īsfilmu par tēmu - priekšspēle. "Tādā veidā mēs cenšamies apzināt un "izķert" talantus," norāda Anna, kuras pārstāvētā organizācija palīdz latviešu režisorus "eksportēt" uz ārvalstīm, lai viņi ar savām filmām paviesotos starptautiskos festivālos.

2Annu noslēgumā gaidāma "ekrāna izmantošanas kulminācija", kas notiks Ģertrūdes ielas teātrī. Tā būs dzīvā vizuāli audiālā performance VJ's take the lead - vadību uzņemsies Katrīna Neiburga, Linda Konone, Inese Vēriņa un Zane Raudiņa. Festivāls, kas nesen ir kļuvis par Eiropas Kinoakadēmijas biedru, nākamgad ir uzņēmies uzlēkt vēl augstākā plauktiņā, jo tajā ir gaidāms papildinājums - pilnmetrāžas darbu konkurss, kurā gluži kā īsfilmu gadījumā uzmanības centrā būs robežu pārkāpēji. "Tie, kuri meklē jaunus izteiksmes līdzekļus un jaunas tēmas, jo kino daudz kas jau ir izstāstīts, un tagad mums ir jārok dziļāk," teic Anna Veilande-Kustikova.

Festivāls

Programma www.2annas.lv


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja