Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Rīgā izrādīs pēckara kino trofejas

23. aprīļa Rīgas Kino muzejā un kinoteātrī Splendid Palace notiks izstāde un filmu programma _Kino trofejas, _informēja programmas koordinatore Amanda Boka. Projekts būs atskats uz kino izrādīšanu un skatīšanos 1940. un 1950.gados Rīgā.

No 23. aprīļa Rīgas Kino muzejā būs iekārtota izstāde par kinoteātru repertuāru un skatītāju atmiņām par kinoapmeklēšanu, bet kino Splendid Palace nedēļas garumā, no 24. līdz 30.aprīlim, tiks izrādīta programma ar filmām, kuras bija kinorepertuārā šajā laikā.

1940./50. gados Latvijā kinoapmeklēšana bija ļoti populārs brīvā laika pavadīšanas veids. Izmaiņas valsts iekārtā  ienesa izmaiņas arī kinorepertuārā. Padomju filmu lielajā īpatsvarā skatītāju prātus satrauca rietumvalstīs tapušas "trofeju filmas" – Padomju Savienības salaupītās filmas, kas tika atvestas no Vācijas  - gan vācu, gan arī itāļu, austriešu, amerikāņu un citu ražojumi. Cilvēku stāstos kara laika un pēckara gadu ikdienas dzīve cieši savijas ar kino apmeklēšanas norisēm, tajos parādās jaunības entuziasms un filmu radītās iluzorās realitātes nianses. Izstāde Kino muzejā vēstīs par kinorepertuāru un kinoapmeklētājiem Latvijā šajā laikā, parādot atmiņas - gaistošākās, bet arī personiskākās liecības par aizgājušo laiku.

Filmu programma kino Splendid Palace būs 1940./50. gadu Rīgas kinorepertuāra rekonstrukcija. Tajā būs atspoguļota plašā tematiskā amplitūda – no vācu izklaides filmām, eksotiskām darbības vietām, iemīļotām ekrāna zvaigznēm, līdz Staļinu cildinošiem darbiem. Filmu programma tiks atklāta ar vienu no tā laika populārākajām "trofeju filmām" – Mana sapņu meitene (Vācija, 1944), krāšņu mūziklu ar ekrāna elku Mariku Reku galvenajā lomā. Franču dziedātājs un aktieris Īvs Montāns būs redzams divās filmās – Anrī Žorža Kluzo spriedzes trillerī Maksa par bailēm (Francija, 1957) un dokumentālajā filmā Dzied Īvs Montāns (1957). Muzikālās krievu filmas pārstāvēs Jautrie zēni (PSRS, 1934), Teiksma par Sibīrijas zemi (1947) un citas. Ģimeņu auditorijai tiks izrādīta specefektiem un piedzīvojumiem pilnā fantāzijas filma Bagdādes zaglis (Lielbritānija, 1940).

Pirms filmām, sadarbībā ar Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu, tiks rādīts kinožurnāls – kā toreiz. To sižetos būs redzami aktuāli notikumi tā laika sabiedriskajā un politiskajā dzīvē - pirmās trolejbusa līnijas, Akmens tilta un Ļeņina pieminekļa atklāšana Rīgā, televīzijas pārraižu uzsākšana un citi jaunumi. Filmas tiks rādītas 35 mm kino kopijās.

Filmu programma pilnībā apskatāma www.kinomuzejs.lv un drukātā formā par brīvu pieejama kino Splendid Palace un Rīgas Kino muzejā.

Biļetes uz filmu programmu jau iegādājamas kino Splendid Palace kasē un www.bilesuserviss.lv. Biļešu cenas: 4 eiro/ 3 eiro (studentiem, skolēniem, pensionāriem). Abonements uz 5 filmām: 16 eiro / 12 eiro (studentiem, skolēniem, pensionāriem).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja