Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs atklāj izstādes par Austrumu un Rietumu attiecībām

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā līdz 20. maijam būs skatāmas divas Latvijas simtgades programmas izstādes, kas norisināsies dažādās lokācijās - starptautiska grupas izstāde Orient Tallinas ielā 6 un Dafnas Maimonas personālizstāde Ģimenes bizness: strāvas pārrāvums Kim? izstāžu zālēs Sporta ielā 2k–1, informēja centra direktore Renāte Prancāne.

Kim? programmas direktors Valentīns Klimašausks norāda, ka izstādes atklājot kompleksās vēsturiskās saiknes starp Austrumiem un Rietumiem. 

Maimonas personālizstāde atceļojusi no Helsinkiem, Rīgā piedāvājot apmeklētājiem performances ar vietējo iedzīvotāju dalību un stāstiem. Turpretim izstāde Orient, kas ir vairāku ietekmīgu Eiropas mākslas institūciju  tostarp Kim? kopprojekta rezultāts pēc norises Rīgā ceļos uz mākslas centru BOZAR Briselē un Bunkier Sztuki Krakovā un papildinās simtgades programmu ārvalstīs.

Ģimenes bizness: strāvas pārrāvums ir somu-ebreju mākslinieces Dafnas Maimonas pirmā personālizstāde Baltijas valstīs. Iedvesmu izstādei un performanču sērijai sniegusi mākslinieces autobiogrāfiskā un mikrovēsturiskā izpēte par viņas ģimenei piederošo uzņēmumu – Somijas pirmo kebabu un falafelu restorānu Austrumu ekspresis, ko mākslinieces tēvs, pēc tautības ebrejs, atvēra 1985. gadā un kas bija pirmais Austrumu virtuves restorāns Helsinkos.

Rīgā māksliniece radījusi īpaši Kim? pielāgotu performances telpu – restorānu Austrumu ekspresis, kurā būs klausāmi vietējo performanču mākslinieku izpildīti stāsti un atmiņas par sieviešu lomu ģimenēs un varas dinamiku. Izstādes norises laikā vairāki performances mākslinieki - restorāna darbinieki, pārņems uzņēmējdarbību savās rokās. Māksliniece Dafna Maimona uzsver: “Ar šo dumpiniecisko un rotaļīgo darbību mēs no jauna iztēlojamies un izspēlējam sieviešu pagātni atbrīvojošos veidos, kas liek noprast: drīz vien varas dinamika mainīsies.”

Izstāde Orient (Tallinas ielā 6) ir starptautiska grupas izstāde, kuras kurators ir Mihals Novotnijs, kurš vada Laikmetīgās mākslas centru FUTURA Prāgā. Viņš norāda, ka izstāde ir refleksija par Austrumeiropas identitāti. “Šī neskaidri definētā reģiona vienojošais aspekts ir nespēja atrast savu identitāti,” uzsver Novotnijs.

Varbūt tieši šis slēptais mazvērtības komplekss ir par iemeslu Austrumeiropā nesen novērotajam nacionālisma vilnim un nedemokrātiskajām tendencēm? Izstāde mudina aizdomāties par to, vai tad, ja Austrumeiropa pieņemtu savu nespēju izveidot un uzturēt reģiona identitāti, šis mīnuss varētu kļūt par plusu.

Izstādē piedalās teju 50 starptautiski mākslinieki, kuru vidū ir Pāvels Braila, Atis Jākobsons, Jirži Kovanda, Pjotrs Lakomijs, Davids Maļkovics, Viktors Timofejevs, Pakui Harware un citi. 

 

Top komentāri

dusmas
d
kādā sakarā latvijas simtgades ietvaros izstāda kaut kādu somu mākslinieci?? tā ir valsts nodokļu maksātāju nauda, un par to ir jārāda latviešu mākslienieki, nevis kaut kāda nevienam nezināma somiete!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Izdots rakstu krājums Dekoloniālās ekoloģijas

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LCCA) izdod rakstu krājumu Dekoloniālās ekoloģijas, kurā apkopoti mākslinieciski pētījumi par šodien kritiskiem ekoloģijas un sociālpolitisko pārmaiņu jautā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja