Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Atklāj Ineses Paklones fotogrāfiju izstādi

Galerijā Istaba — tulkotājas un AKKA/LAA izpilddirektores fotogrāfiju izstāde

Foršas debesis, foršas debesis... bet tas taču viss ir viens un tas pats! — pārsteigti izsaukušies daži jauni ļaudis pēc Ineses Paklones fotogrāfiju izstādes Skats pa logu ilgākas aplūkošanas. Izstāde nozīmē vairāk nekā 60 amatieru standartizmēra un dažas lielākas bildes, kurās redzamas dažādas diennakts stundas un gadalaiki. Rūpīgāk ieskatoties, atskārt, ka fotogrāfijās redzama tikai viena vieta — skats pa logu, kas izrādās bilžu autores dzīvokļa logs šajā pašā mājā. Bildēts ar muļķu aparātu. Kad esmu uzgājis līdzi Paklonei viņas dzīvoklī un pievests pie īstā loga, mans skats pārslīd pāri Lāčplēša ielai un kafejnīcas Osiris ēkai un ierauga to pašu bildēs redzamo jumtu un ēku ainavu ar torni kreisajā stūrī un lieliem grafiti burtiem AK iekšpagalmā aiz kafejnīcas. Tur esot rakstīts "SAKI". Jāpiekrīt Inesei — fotogrāfijās šī ainava izskatās skaistāk. Tas arī bijis viens no izstādes veidošanas iemesliem. "Fotogrāfijā parādās detaļas, kuras tu ar aci nevari ieraudzīt vai nepamani," saka Paklone. Šī ir jau otrā reize, kad viņa publiski izstāda savas fotogrāfijas. Pirmā bija Dabas muzejā, kur kaktusu izstādi papildināja Meksikā tapušas fotogrāfijas. Ar foto Inesei sakars ir jau no skolas laikiem, kad viņai to mēģināja iemācīt klasesbiedrs, vēlākais kinorežisors Romualds Pipars.

Izstāde Skats pa logu ir stāsta rakstīšanas procesa papildprodukts. Pirms pāris gadiem Paklone sāka rakstīt stāstu ar tādu pašu nosaukumu — par triekas ķertu vīru, kuram draugs ieteicis fotografēt, lai nolēmētās rokas pirksti atgūtu jutību un atkal kļūtu kustīgi. Arī stāsta varonis dzīvojot šajā pašā mājā un fotografē pa logu redzamo ainavu. Lai rakstītu tālāk un konkrētāk, Paklonei ievajadzējies dabūt šīs bildes, un šo uzdevumu viņa atrisinājusi, fotografējot pati. Vēlāk process tika turpināts neatkarīgi no stāsta. Tas esot narkotisks, stāsta Paklone: "Piemēram, šorīt pamodos un fotografēju. Ārkārtīgi skaists skats, lai gan var arī jautāt, kur tik daudzas bildes lai liek. Taču mūsdienās jau par to nav jāuztraucas. Lielāko daļu bildīšu vienkārši neattīsti." Lielākā daļa skatu tapuši rītos, dienas vidū skats parasti esot bez ēnām.

Viena bilde fotografēta arī caur aizvērtu logu, to vēlējusies izstādes iekārtotāja Linda Daņiļevska. Droši vien ar profesionālāku aparātu izstādē redzamās ainas varētu papildināt, piemēram, ar uguņošanu, saka Paklone. Pašlaik viņa turpina tulkošanas darbus (galerijas Istaba grāmatplauktā atrodama viņas tulkotā Žaka Frīnsa grāmata Skolotājs Jāps var visu), atkārtotam izdevumam gatavo Donalda Biseta Sarunas ar tīģeri, kas šoreiz iznāks ar autora ilustrācijām, un doktorantūrā raksta promocijas darbu par literāru darbu autorības jautājumiem.

*

Fotogrāfija

Ineses Paklones izstāde Skats pa logu

Galerijā Istaba līdz 18.VII

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja