Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bauda, nevis ciešanas. Mākslas uzdevums ir atbrīvot no vainas sajūtas

Londonas galerijā Whitechapel līdz 13. janvārim notiks slavenā Ziemeļvalstu mākslinieku konceptuālistu Mīkaela Elmgrēna un Ingara Drāgseta dueta izstāde Tā mēs iekožam sev mēlē/This Is How We Bite Our Tongue

Izstādē ir eksponētas jaunas skulptūras un trīs desmiti darbu, kas tapuši pēdējos divdesmit gados. Dānis Mīkaels Elmgrēns un norvēģis Ingars Drāgsets ir laikmetīgās mākslas superzvaigznes, viņi darbojas kopā kopš 1995. gada. Savā daiļradē viņi pievēršas aktuālām "sociālās un seksuālās politikas tēmām" un pēta ikdienas dzīvē iesakņotās "spēka struktūras".

Tandēms veido skulptūras un instalācijas, kuras ir pārsteidzošas un pievilcīgas, emocionālas un intelektuālas. Mākslinieki bieži spēlējas ar visiem pazīstamo objektu un lietu formu un funkciju, tādējādi izsakoties gan par sabiedrisko labumu, gan korporatīvo alkatību. Dueta instalācijas ir smeldzes, skumju, humora, erotiskas spriedzes un noslēpumu pilnas.

"Mēs izmantojam tādus vizuālos kodus un objektus, kuri skatītājiem ir labi pazīstami. Darbi ir saprotami, taču nav populistiski. Mēs neflirtējam ar auditoriju, necenšamies to apmierināt, kā arī nesakām priekšā, kas cilvēkiem būtu jādomā un jājūt, – atstājam to Holivudas ziņā," saka mākslinieki.

Vienu no galerijas Whitechapel telpām, kurā izstādītas Elmgrēna & Drāgseta figuratīvās skulptūras, mākslinieki salīdzina ar neeksistējošas reliģijas dievnamu. Šeit var sastapt mazu zēnu, kurš raugās uz bisi, un mājkalpotāju grūtnieci, kura vēro kamīnā paslēpušos puiku. Uzmanību piesaista pie krusta piesiets jauns vīrietis – tas atgādina kādas orģijas ainu, vīrietis drīzāk gūst mazohistisku baudu, nevis cieš. Darbi eksponēti kā nevainojamas, līdz mirdzumam noslīpētas mūsdienu ikonas. Viena no tēmām ir vīrišķības krīze.

"Šis dievnams reprezentē represīvas institūcijas, kuras gadsimtiem eksistē mūsu sabiebrībā. Reliģija cilvēkiem liek justies vainīgiem, savukārt mākslas uzdevums ir atbrīvot no vainas sajūtas. Māksla mums palīdz būt drosmīgākiem," apgalvo Elmgrēns & Drāgsets.

Informācija: www.whitechapelgallery.org  

 

Top komentāri

Tā ir AMORĀLA māksla.
T
MĀKSLA ir vainas sajūtu APZINĀTIES.
Bauda SAĒD cilvēku.
B
Ciešanas - ŠĶĪSTA. Mēs ŠEITAN esam VIESI, un mums jāapzinās PATIESĀS vērtības, nevis maldi jārealizē.
Sniks
S
Ak, tad mākslai jāatbrīvo no vainas sajūtas?! Lieliski,! Absurdākais apgalvojums un debilākais virsraksts pēdējās nedēļās. Lai tad māksla iet atbrīvot stukačus, ja?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja