Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

FOTO: Klasiķes Vijas Celmiņas pirmā personālizstāde dzimtenē

"Esmu nedaudz nobažījusies, kā šeit uztvers un pieņems šo izstādi. Es tomēr strādāju ļoti šaurā mākslas jomā. Es uztraucos, vai cilvēki to sapratīs. Vai tas viņiem nešķitīs pārāk nopietni? Vai es attaisnošu viņu cerības? Drīz redzēsim," pirms savas ekspozīcijas Dubultā realitāte atklāšanas Dienai saka Vija Celmiņa.

Šī ir mākslinieces pirmā personālizstāde pilsētā, kurā viņa piedzima 1938. gadā un kuru atstāja piecu gadu vecumā, kad ģimene devās bēgļu gaitās - vispirms uz Vāciju, pēc tam uz ASV, kur apmetās uz dzīvi.

Vija Celmiņa ir viena no nozīmīgākajām personībām XX gadsimta otrās puses amerikāņu mākslā, dzīvā klasiķe - un tas nav pārspīlējums. Viņas izstādes notiek labākajos muzejos Ziemeļamerikā un Eiropā. Lielākā daļa darbu uz Rīgu atlidojusi no Modernās mākslas muzeja MoMA Ņujorkā, Nacionālās mākslas galerijas Vašingtonā, Sanfrancisko Modernās mākslas muzeja, Frankfurtes pie Mainas Modernās mākslas muzeja, mūsdienu mākslas centra Cartier Parīzē, Teita galerijas Londonā, Skotijas Nacionālajām galerijām un Makī/McKee galerijas Ņujorkā.

Muzejā Rīgas biržā būs redzami mākslinieces darbi no ASV vēstniecības Latvijā un Mūkusalas Mākslas salona kolekcijām, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, kā arī no pašas Vijas Celmiņas kolekcijas. Kopumā - gandrīz 50 eksponātu, kas tapuši no 1964. līdz 2014. gadam. Tās ir gleznas, skulptūras, objekti, zīmējumi grafīta un ogles tehnikā, kā arī iespiedgrafikas darbi. Slavenākie no tiem ir okeāna un zvaigžņotas debess skati.

Viņa laiku pa laikam atbrauc uz Rīgu no Ņujorkas, kur dzīvo jau 33 gadus (pirms tam māksliniece mita Losandželosā), lai paviesotos pie savām māsīcām, brālēniem un viņu bērniem. Iepriekšējo reizi Vijas Celmiņas darbi šeit bija skatāmi 1987. gada maijā Aizrobežu mākslas muzejā - vienā izstādē kopā ar Svenu Lūkinu un Edvīnu Strautmani.

Māksliniece atzīst, ka šis ir ļoti saviļņojošs brīdis - atgriezties dzimtenē ar savu personālizstādi. Vai to var uzskatīt par vienu no svarīgākajām viņas karjerā? "Emocionāli - jā. Mākslinieciskajā ziņā - varbūt nē, jo šī nav visaptveroša ekspozīcija. Mēs šeit parādām to, ko ir izdevies savākt. Daudzi cilvēki nevēlējās aizdot darbus, turklāt tas izmaksā ļoti dārgi. Šajā izstādē ir nedaudz no visa. Esmu ļoti laimīga par katalogu - skaists, labi nodrukāts," saka Vija Celmiņa.

Izstāde Dubultā realitāte ir viens no Rīgas 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsētas gada - programmas spilgtākajiem notikumiem. Šovakar kinoteātrī Splendid Palace notiks arī Jura Podnieka studijas veidotās dokumentālās filmas Teritorija. Vija Celmiņa pirmizrāde (režisors Olafs Okonovs; filma Splendid Palace repertuārā - no 11. aprīļa).

Ekspozīcija Rīgas biržā būs aplūkojama no 12. aprīļa līdz 22. jūnijam. Svētdien, 13. aprīlī, plkst. 15 Rīgas biržā notiks tikšanās ar Viju Celmiņu - šī ir unikāla iespēja dzirdēt leģendāro mākslinieci, kuru varam lepni uzskatīt par savējo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja