Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Latvijas vīru garāžas darbi iziet pasaulē

Šodien 56. Venēcijas biennālē tiek oficiāli atklātas divas Latvijas laikmetīgās mākslas ekspozīcijas

Lai gan Latvijas paviljona oficiālā atklāšana notiek šodien, tas jau kopš 6. maija darbojas un uzņem biennāles atklāšanas dienu īpašo, stilīgi gērbto un prasīgo publiku. Lai parunātos ar Andri Eglīti un Katrīnu Neiburgu, jāpastāv rindā: viņi visu laiku runājas ar interesentiem un sniedz intervijas, tajā skaitā žurnālam Interview. Uz mirklīti izrāvušies līdz kafejnīcai, viņi uzsver palīgu komandas, sevišķi arhitekta Austra Mailīša devumu nelielās, taču komplicētās ekspozīcijas izveidē: darbs, kas vēsta par vīriešiem ar zelta rokām, pats ir to spīdoša izpausme. No spožas saules gaismas nonākuši paviljona mijkrēslī skatītāji ir aicināti ienirt humānā vēstījumā.

Latvijas pārstāvniecība šajā starptautiskajā mākslas forumā, kas reizi divos gados Venēcijā pulcē nozares profesionāļus un simtiem tūkstošu tūristu, ir plašāka nekā jebkad agrāk. Kā ik reizi, katru valsti Venēcijas biennālē pārstāv nacionālais paviljons, Latviju – Andra Eglīša un Katrīnas Neiburgas kopīgi radīta instalācija Paduse/Armpit, kas veltīta mūspusē pazīstamajam vīriešu vaļaspriekam – garāžas darbiem. Ne vienmēr tie ir saistīti tieši ar braucamrīkiem, taču dod pilnu vaļu pilsoņu iztēlei. Izstādes kurators ir Kaspars Vanags, projektu realizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs Solvitas Kreses vadībā. Ekspozīcijas galvenie atbalstītāji ir Valsts kultūrkapitāla fonds un ABLV Charitable Foundation.

Latvijas vīriešu pasaule Venēcijā ir iekārtota izstāžu telpā vēsturiskajā Arsenālā, kas ir viena no galvenajām biennāles norises vietām. Darbnīcas iespaidu papildina skaņu kompozīcija, kuru radījuši mūziķi Andris Indāns un Shipsi (Jānis Šipkēvics), sadarbojoties ar Rīgas Doma skolas zēnu kori un vīru kori Gaudeamus.

Izmantojot Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē statusu, biennāles paralēlajā programmā tiek rādīta vēl viena apjomīga izstāde – Ornamentālisms. Purvīša balva. Latvijas laikmetīgā māksla. To veidojis ievērojamais itāļu izcelsmes krievu kurators Viktors Miziano. Šī ekspozīcija ir skats no malas uz Latvijas mākslu, tādējādi tā varētu būt labāk saprotama starptautiskajai auditorijai. Izstādi rīko aģentūra Indie Daigas Rudzātes vadībā.

Gan Latvijas paviljons, gan Ornamentālisms mākslas profesionāļiem un kritiķiem Venēcijā ir pieejami kopš trešdienas, 6. maija. Šajās dienās blīvā režīmā cits citam seko daudzu valstu paviljonu (šoreiz biennālē piedalās 89 valstis) un paralēlās programmas izstāžu atklāšanas pasākumi.

Latvija savas aktivitātes koncentrējusi piektdien, 8. maijā: programma sāksies Venēcijas Dārzos, leģendārajā Café Paradiso plkst. 11.30 ar neformālām sarunām, kurās latvieši gaida ierodamies ievērojamus viesus, cerot piesaistīt plašākas auditorijas uzmanību. Tur notiks žurnāla Arterritory izdevuma Sarunas ar kolekcionāriem 2. sējuma atvēršana, par muzikālo noskaņu rūpēsies Shipsi. Pēcpusdienā viesus gaida abas Latvijas ekspozīcijas: plkst. 16.30 notiks nacionālā paviljona Paduse/Armpit oficiālā atklāšana, plkst. 18 – izstādes Ornamentālisms atklāšana.

Līdzās šiem notikumiem Venēcijā Latvijas vārds izskan vēl vairākās vietās: piemēram, izstādē Personal Structures – Crossing Borders, kurā piedalās daudzu valstu mākslinieki (to vidū arī Joko Ono), redzami Kristapa Ģelža darbi, savukārt Latvijas mākslinieku grupa Octopus, kuras redzamākais pārstāvis ir Edmunds Lūcis, noīrējusi telpas izstādei uz savu roku – pavisam netālu no Arsenāla. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja