Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Gaidīt, kamēr dzīvie nomirs un atdzisīs mirušie?

Mūsu sabiedrībā ir divas vēsturiskās atmiņas telpas - vienā 9.maijs ir kā sākums "gaišajai komunisma celtniecībai", otrā 9.maijs ir diena, kurā Padomju Savienība uzvarēja hitlerisko Vāciju, bet tam nav nekā kopīga ar "brīvību un atbrīvošanu." Vieni svin 9.maiju, otri pat to lāgā nepiemin. Iespējams, tas nav nekas traģisks, ka latviešiem un krieviem ir dažādas atmiņas par savu pagātni.

Ne latvieši krievu, ne krievi latviešu vēsturisko atmiņu nespēs izmainīt, jo laiks, kurā šīs atmiņas veidojās, bija ļoti ilgs periods. Neskatoties uz spēcīgo padomju propagandu, kura krievu apziņā uzvaru Otrajā pasaules karā ir izveidojusi par kultūras simbolu, latvieši spēja saglabāt savu atmiņu par pēdējo karu kā par karu, kas latviešu tautai drīzāk ir nozīmējis neapjaušamu zaudējumu.

Jā, latviešiem Otrā pasaules kara beigas bija otrās okupācijas sākums, kas nesa līdz sev režīma represijas un sabiedrības deformāciju. Tomēr šodien latvieši vēl ar vien nespēj izvērtēt savu pagātni. Dažbrīd šķiet, ka runājot par piecdesmit okupācijas gadiem, mēs runājam par notikumiem, kuri ir notikuši ar kādu citu, ne mums. Kopš neatkarības atgūšanas jau pagājuši 17 gadu, bet vēl ar vien mēs nespējam izvērtēt savu pagātni.

Ko nozīmē pagātnes izvērtēšana? Izvērtēt pagātni nozīmē apjaust, kas ir noticis ar tautu un sabiedrību šajos 50 okupācijas gados. Tas arī nozīmē ar zināmu kritisku skatu raudzīties uz indivīda atbildību par darbiem laikā, kad Latvijā valdīja komunistu režīms. Pagātnes izvērtēšana noteikti nav nosodīšana. Latvijā lielākā sabiedrības daļa un politiķi jau sen ir nosodījuši komunismu. Pagātnes izvērtēšana nav arī linča tiesa čekas maisu gaumē. Tomēr vai dīvaini nav tas, ka uz Valsts prezidenta amatu kandidē cilvēks, kurš ir bijis komjaunatnes sekretārs un sācis veidot savu politisko karjeru, izmantojot okupācijas režīmu?

Nē, tas nav dīvaini, jo patiešām neesam pat mēģinājuši novērtēt to, ko mums šie 50 gadi ir nozīmējuši. Kam ir jānotiek? Visiem cilvēkiem, kas tajā laikā ir dzīvojuši, jānomirst un mirušajiem jāļauj atdzist? Varbūt, ka tā ir izeja, gaidīt kamēr visi aculiecinieki būs prom, jo kāds vācu vēsturnieks ir sacījis: "Nesenās vēstures pētnieka dabiskais ienaidnieks ir aculiecinieks." Jā, bet tad, kad visi aculiecinieki būs prom, vai palikušie spēs šo laiku novērtēt?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja