Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Keramiķi nav nekādi suvenīru taisītāji

Rīgas Porcelāna muzejā - tandēma Skuja Braden izstāde

Kad mākslinieces Ingūna Skuja un Melisa Bradena iegādājušās angļu seteru Ullu, viņu kopīgi radītajā mākslā pamazām ienākuši suņu portreti. "Lai iet!" - tā viņi no otrā plāna lomu atveidotājiem kļuvuši par apvienības Skuja Braden jaunāko darbu galvenajiem varoņiem. "Viss, kas ienāk mūsu dzīvē, ietekmē mūsu darbus," piebilst Melisa Bradena. "Nensija dodas pensijā!" - uz balta šķīvja Ullas māmiņa kūpina cigareti, un viņas ilgas pēc jaunības gadiem nodod dziļais kleitas izgriezums. Tuvāk ar viņiem visiem var iepazīties Rīgas Porcelāna muzejā atklātajā izstādē Suņa dzīve: atķēdēta, kas apskatāma līdz 8. decembrim.

"Savā mākslā mēs attēlojam to, kas notiek ar mums, un to, kas notiek sabiedrībā," norāda Ingūna Skuja, kura porcelānā saskata iespēju paust savu viedokli par notiekošo. No politērcēm līdz blusām kuratoriem, kas liek māksliniekiem kasīties, - abu mākslinieču izstāde suņu dzīvi atklāj visā tās krāšņumā. Viens no izstādītajiem darbiem ilustrē rotveileru ar Lielvārdes jostu. "Savulaik rotveileri tika audzināti uzbrukt cilvēkiem," stāsta Ingūna Skuja - ja runa ir par nacionālismu, tad latvieši dažreiz uzvedas kā viņi, taču "nacionālisms jau nenozīmē uzbrukt, bet gan būt lepnam par savu nāciju". Izstādes Suņa dzīve: atķēdēta apmeklētājiem keramiķe iesaka sākumā apskatīt darbu, tad izlasīt tā nosaukumu un tad vēlreiz apskatīt - dažiem ir veltīti pat mazi stāstiņi. "Virspusēji nevar," viņa akcentē.

Kopumā muzejā ir izstādīti vairāk nekā sešdesmit darbu. "Rotaļīgs klasicisms uz barokāli minimālām formām," tos kodolīgi raksturo Melisa Bradena. Šie darbi ir unikāli, jo tapuši kā divu sieviešu dialogs. Deviņdesmito gadu beigās, kad Latvijā pazīstamā keramiķe Ingūna Skuja uzsāka sadarbību ar mākslinieci Melisu Bradenu no Kalifornijas, viņas darbi ieguva pavisam jaunu ievirzi. "Amerikāņiem māca nevis skaisti gleznot, bet būt pirmajiem," atklāj Ingūna Skuja, savukārt latviešiem patīkot visur redzēt jau kādreiz redzēto, ko abas mākslinieces citē vēl nebijušos veidos.

"Mēs, keramiķi, it kā sēžam autobusa pēdējā rindā, un mums saka: palieciet turpat un nelieniet ārā!" attieksmi pret sevi un saviem kolēģiem Latvijas mākslas pasaulē vārdos noformulē Ingūna Skuja, kura kopā ar mākslinieci Melisu Bradenu izstādē Suņa dzīve: atķēdēta pārliecina, ka keramiķi nav nekādi "suvenīru taisītāji".

Sestdien, 30. novembrī, plkst. 16 abas mākslinieces būs iespēja satikt klātienē Rīgas Porcelāna muzejā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja