Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Labāk pārvaldītu, nevis tumsonīgu valsti

Vai mākslas izstāde aizstāj spēlfilmu? Vai grāmata dublējas ar koncertu? Vai muzeja apmeklējums kompensē amputētu teātra izrādi? Bojā aizlaistu kultūras pieminekli un slēgtu kultūras iestādi gan var uzskatīt par dubultotu funkciju un šīs funkcijas vārds ir tumsonība.

Valsts kanceleja ir nopietni izvērtējusi valsts pārvaldes funkcijas, pārskats atklāj arī acīmredzamu ministriju darba jomu pārklāšanos. Skaidrs ir arī tas, ka ne vien lai ietaupītu naudu, bet arī lai Latvijas valsts kļūtu saprātīgāk pārvaldīta, reformas būs vajadzīgas un uzlabojumi – katrā ministrijā.

Tomēr kultūras jomā piedāvātās izmaiņas, izņemot tās, kas attiecas tiešā veidā uz pašu ministriju, nevar uzskatīt par funkciju sakārtošanu. Par 30% samazināts finansējums filmu nozarei pie nožēlojamā finansējuma, ar kuru knapi pietiek vienai spēlfilmai ( un kur tad animācija, kur dokumentālais?), vienkārši ir mazāk kino. 13% samazinājums teātrim ir izrādes Latvijas teātros, kas netiks iestudētas. Valsts kanceleja ierosina administratīvi vienkāršot kultūras iestāžu biļešu cenu politiku – droši vien apspriežams priekšlikums, bet kopā ar 7,3% samazinājumu muzejiem un izstādēm un 13, 21% samazinājumu teātriem un koncertiem tas šībrīža apstākļos nozīmē tikai vienu – dārgākas biļetes un mazāk cilvēku, kam pieejama Latvijas kultūra. Savukārt priekšlikums kontroli pār kultūras pieminekļiem nodot būvniecības uzraugiem vienkārši apdraud Latvijas kultūrtelpu. Būvniecības speciālistiem nav vajadzīgās kompetences un būvnieki bieži nemaz nav ieinteresēti piņķerīgi ņemties ar pieminekli, lai to saglabātu.

Par funkciju auditā ierosināto lēmums būs jāpieņem politiķiem. Tā mērķis ir sakārtotāka valsts pārvalde. Un tā mērķim jābūt arī Latvijas kultūrtelpas nostiprināšanai, nevis graušanai. Tumsonība apdraud ne vien kultūru, bet arī nacionālu valsti. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja