Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maija beigās sāksies festivāls Rīgas fotomēnesis

Otrdien, 26. maijā, sāksies ikgadējais fotomākslas festivāls Rīgas fotomēnesis, kas ir pirmais festivāls Latvijā, kas norisināsies pandēmijas laikā. Ievērojot pulcēšanās ierobežojumus, festivāla pasākumi – izstādes, performances, projekcijas, diskusijas un ekskursijas – norisināsies ne vien interneta platformās Facebook, Zoom un Twitch, bet arī izstāžu zālēs un pilsētvidē, informēja festivāla rīkotāji.

Šī gada festivāls pievēršas instinktīvajam, dabiskajam un nezināmajam, priekšplānā izvirzot fotogrāfijas un mākslas vizualitāti un mākslinieka emocionālo pasauli, par ko it īpaši svarīgi runāt šajā krīzes un nenoteiktības periodā. Mākslinieku darbi saistās ar tādiem jēdzieniem kā sapņi, izmisums, spītība, nāve un arī dīkstāve.

"Spītējot sarežģītajiem apstākļiem, īsā laikā pieņēmu lēmumu festivālu neatcelt, bet to pielāgot jaunajai kārtībai. Galvenā izstāde, kas bija plānota Rīgas Cirkā, pārvērtīsies par dažādiem neparastiem priekšnesumiem pilsētvidē un internetā. Tas būs eksperiments gan organizatoriem, gan māksliniekiem, un arī skatītājiem," skaidro festivāla direktors Arnis Balčus.

Rīgas Fotomēneša kodolu veidos deviņu mākslinieku performaces un mini izstādes – daļa no tām ierobežotai auditorijai būs skatāmas klātienē pilsētvidē, bet daļa kā tiešraides un videoieraksti festivāla Facebook lapā. No Latvijas piedalās mākslinieki Ivars Grāvlejs, Ance Vilnīte, Vika Eksta, Elīna Semane, Miķelis Mūrnieks, Viktorija Paegle, kā arī trīs ārvalstu mākslinieki – Letīcija Zica (Brazīlija/Francija), Elijus Kņiežausks (Lietuva) un Matilda Avdžejčika (Polija). 

Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās no 1. līdz 14. jūnijam būs skatāma starptautiska fotoizstāde Dīkstāve, kurā piedalās 11 fotogrāfi un mākslinieki, tostarp Jānis Deinats, Edijs Pālens, Honeymoon High un Pēteris Vīksna. Savukārt Latvijas Fotogrāfijas muzejā no 11. jūnija līdz 19. jūlijam būs skatāma leģendārā mākslinieka un fototehniku eksperimentētāja Ata Ieviņa personālizstāde Faraona dārgumi.

Festivāla ietvaros līdz 28. jūnijam norisināsies arī vikne dažādu pasākumu. Tiešsaistē 27. maijā plkst. 18.30 notiks Izraēlas mākslinieces Ronitas Porilas lekcija, 1. jūnijā plkst. 19 FK Balva jaunajiem Latvijas fotogrāfiem, kad 10 jaunie fotogrāfi publisko prezentāciju veidā izrādīs savus darbus starptautiskai žūrijai, bet 4. jūnijā diskusijā mūsu reģiona fotofestivālu organizatori centīsies iezīmēt festivālu izdzīvošanas stratēģijas pandēmijas laikā. 31. maijā un 21. jūnijā notiks starptautiska fotokonkursa uzvarētāju darbu prezentācija, straumējot 31 foto projektu, bet jūnija vidū noritēs izdevuma Latvijas fotogrāfija 2020 prezentācija, sarunas ar jaunajām poļu fotogrāfēm, kā arī virtuāla ekskursija Polijas fotogrāmatu pasaulē.

Viens no galvenajiem ikgadējiem notikumiem Latvijas fotogrāfijā – festivāls Rīgas fotomēnesis – norisinās kopš 2014. gada, un to organizē biedrība Rīgas fotomēnesis sadarbībā ar žurnālu Foto Kvartāls, izglītības platformu ISSP, Latvijas Fotogrāfijas muzeju un citiem partneriem. 

 Vairāk par festivāla programmu iespējams uzzināt http://rigasfotomenesis.lv un http://dikstave.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja